fbpx

Tribunalul Cluj obligă Statul la plata a 1.000 de euro daune morale pentru 14 zile de arest preventiv nelegal

Tribunalul Cluj a hotărât, astăzi, obligarea Statului Român la plata de daune morale în valoare de doar 1.000 de euro către un personaj cunoscut din Turda, pe motiv că a stat în arest preventiv 14 zile în mod nelegal.

Claudiu Ghib, zis ”Ghibu”, din Turda a câștigat daune la Tribunalul Cluj pentru arestarea preventivă din toamna anului trecut.

Soluția pe scurt: ”Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Statului Român prin Ministerul Finanţelor Publice. Admite în parte acţiunea civilă formulată de reclamantul Ghib Claudiu în contradictoriu cu pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice şi pe cale de consecinţă:

Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 1000 Euro plătibili la cursul BNR reprezentând daune morale cauzate prin detenţia nelegală a reclamantului. Ia act că nu se solicită cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.  Cererea de apel şi motivele de apel se vor depune la Tribunalul Cluj-Secţia civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 30 septembrie 2019.”

Prin cererea depusă la Tribunal de avocatul Dan Jitaru, reclamantul a cerut 10.000 de euro.

Amintim că prin Încheierea penală din 30 august 2018 a Judecătoriei Turda, s-a dispus arestarea preventivă a lui Claudiu Ghib. Ulterior, prin Încheierea penală din 12 septembrie 2018, Tribunalul Cluj a admis contestația formulată de inculpat și respins propunerea de arestare preventivă, dispunând luarea măsurii controlului judiciar.  Conform încheierii penale a Tribunalului Cluj, în cadrul procedurii contestației, s-a constatat în mod expres nelegalitatea măsurii privative de libertate a arestului preventiv luată față de Ghib. Acesta s-a aflat în arest preventiv pe o perioadă de 14 zile. De precizat că la acel moment, Centrul de Reținere și Arest Preventiv al IPJ Cluj era deja modernizat.

”Apreciem că reclamantul este îndreptățit la acordarea unor daune morale deoarece condițiile de detenție i-au cauzat o suferință psihică și fizică. Apreciem că suma solicitată pentru repararea prejudiciului moral este rezonabilă în raport de tratamentul inuman și umilitor la care reclamantul a fost supus”, se arată în cererea de chemare în judecată în procesul civil.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina