fbpx

Tânărul acuzat de Asociația Little People de acces ilegal la un sistem informatic a fost achitat definitiv

Tânărul Vlad Adrian Pop, acuzat de Asociația Little People și trimis în judecată de DIICOT pentru acces ilegal la un sistem informatic, a fost achitat definitiv la Curtea de Apel Cluj.

Magistrații Curții de Apel Cluj au respins apelurile Asociației Little People și DIICOT Cluj împotriva sentinței de la fond, prin care inculpatul Vlad Adrian Pop fusese achitat.

Soluția Curții pe scurt: ”In temeiul art. 421 pct. 1 lit. b din Codul de procedura penala respinge ca nefondate apelurile declarate de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Biroul Teritorial Cluj si persoana vatamata Asociația Little People impotriva sentintei penale nr. 333 din 27.11.2017 a Tribunalului Cluj.”

Pop a fost reprezentat de avocați de la SCA Budușan și Asociații, care au prezentat la proces o opinie inovatoare în IT.

”După o activitate susținută de 4 ani în apărarea lui Vlad Pop, societatea noastră de avocatură a obținut achitarea, confirmată definitiv de către Curtea de Apel Cluj. Împotriva clientului nostru, procurorii de la secția specializată a DIICOT au decis punerea în mișcare a acțiunii penale și l-au acuzat de comiterea unei infracțiuni informatice de accesare ilegală a unui sistem informatic.

A fost un efort constant, făcut cu determinare și curaj de către echipa noastra de Legal & IT, condusă de Ioana Trana, din care a facut parte și colega noastră Iulia Szombati. Determinarea, studiul aprofundat și curajul de a susține argumentat o opinie inovatoare în IT au dus la achitarea lui Vlad Pop de acuzațiile aduse acestuia. Nu există o recompensă mai mare pentru noi decât să constatăm că justiția funcționează, iar cetățenii nevinovați sunt absolviți de vină.”, au precizat reprezentanții firmei de avocatură.

Pop a fost acuzat că s-a folosit de e-mailul și baza de date a asociației Little People pentru contacta în interes personal companii cu care colaborează asociația.

Inculpatul s-a apărat că nu se poate vorbi de folosirea neautorizată a contului de e-mail sau a bazei de date atâta timp cât e-mailul a fost trimis din eroare de pe adresa Asociaţiei, cu atât mai mult cu cât adresele de e-mail ale companiilor respective sunt publice, nefiind necesară accesarea niciunei baze de date.

Avocata Ioana Trană a explicat pentru Clujust: ”Aplicațiile de email care gestionează poșta electronică iau de multe ori singure decizii privind expedierea emailurilor, fără a mai consulta utlizatorul. Astfel, dacă avem instalate în aplicația de email mai multe conturi de email (de exemplu emailul de serviciu și cel personal), este tehnic posibil ca încercând să expediem un email de pe contul de email de serviciu, aplicația să decidă singură să expedieze emailul de pe celalalt cont de email, fără a mai informa utilizatorul.”

Culmea este că Pop a plătit daune morale printr-un proces civil către asociație ca urmare a unui comunicat calomniator emis după ce s-a depus plângere penală împotriva lui.

În dosarul de daune, Pop a învederat că după plecarea din cadrul Asociaţiei, s-a angajat la Galeria de Idei, unde avea printre atribuţiile de serviciu, contactarea companiilor în vederea organizării de ateliere creative (team-building). Este vorba despre companii mari, care sunt publicul ţintă şi al Asociaţiei reclamante atunci când vine vorba de strâns donaţii. În acest context, fiind evident interesul reclamantei de a-l elimina de pe piaţă şi de a rămâne cu un competitor în minus. Acesta fiind şi motivul pentru care Asociaţia a depus plângere penala la DIICOT pentru acces ilegal la un sistem informatic, tocmai pentru faptul că a contactat aceleaşi companii cu care lucrează şi reclamanta.

Continuarea mai jos

Daune morale pentru că a terfelit pe Facebook, YouTube și în publicații online o cunoscută asociație din Cluj

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina