fbpx

Tânăr avocat fără cont de Facebook: ”principala problemă a sistemului judiciar sunt avocații”

Un tânăr avocat din Cluj, care nu a avut niciodată cont de Facebook pe motiv că nu are timp, a spus în emisiunea CLUJUST LIVE că ”principala problemă a sistemului judiciar sunt avocații”. Explicația pentru această afirmație o găsiți în articolul de mai jos. După nici 5 ani de avocatură, Alexandru Rîșniță are un client din cel mai important dosat de corupție din Cluj. Ca să ajungă aici, spune că a făcut foarte multe oficii, chiar și în locul unor colegi.

În aceste vremuri, este ciudat ca un tânăr să nu aibă cont de Facebook, astfel că i-a cerut o explicație avocatului Alexandru Rîșniță, în vârstă de 30 de ani, intrat în Baroul Cluj în sesiune din toamna lui 2012. ”Nu am Facebook pentru că nu am vreme. Acesta este și motivul pentru care m-am lăsat de fumat cu mult timp în urmă pentru că nu aveam vreme. Este timp pierdut, din punctul meu de vedere. Nu am avut niciodată cont pe Facebook.  Îmi spuneau prieteni care au renunțat pe parcurs: nu mai am vreme să mă ocup.”, a spus avocatul în emisiunea CLUJUST LIVE de la Radio Napoca Fm, transmisă și video pe Facebook.

Cum comunică? ”Eu vorbesc la telefon enorm de mult. Ar trebui să mai intru și pe net să mai scriu mesaje pe Facebook? Departe de mine gândul acesta. Eu personal nu am vreme. Poate la bătrânețe o să-mi pun nepoții pe Facebook și așa mai departe și am să discut cu ei pe Facebook, dar până una alta eu prefer contactul direct prin telefonie. De fiecare dată când am nevoie de ceva, sun. Rareori trimit mailuri.”, a răspuns Alexandru Rîșniță.

Acesta spune că rețelele sociale ajută polițiștii și procurorii în anchetele lor:  ”BCCO-ul (Brigada de Combatere a Crimei Organizate – n.red) e cel mai fericit că există rețelele sociale. Își pun oamenii poze unii cu alții, îs prieteni. Nici nu mai trebuie să faci anchetă că te uiți pe Facebook-ul persoanei în cauză și realizezi unde a fost și așa mai departe. A fost o situație cu o persoană urmărită general că avea poze la Big Ben pe Facebook. Ei (polițiștii – n.red) cred că sunt cei mai fericiți. Conversațiile pe Facebook și alte rețele pot fi interceptate.”

A intrat în foarte multe oficii

Avocatul Alexandru Rîșniță a cumulat experiență intrând în multe cauze ca avocat din oficiu: ”Cred că rețeta succesului are la bază munca depusă. Într-o primă fază, am făcut foarte multe oficii. Nu am făcut doar oficiile care mi-au fost atribuite mie, ci am făcut oficiile tuturor colegilor care nu le plăcea să facă drept penal și care mă rugau: Nu-mi faci și mie oficiile, te rog, Alexandru? Cum să nu, îți fac și ție. Motiv pentru care am făcut foarte foarte multe cauze. În toate cauzele în care am fost din oficiu, am depus concluzii scrise, m-am zbătut ca și cum aș fi fost plătit cu o sumă exorbitantă, cu toate că anumiți oameni nu-și dădeau ei interesul, dar cred că asta este până la urmă datoria avocatului. Făcând aceste multe oficii, care să știți că sunt foarte importante, cred că mi-am făcut mâna, pe de-o parte.

Pe de altă parte, te vede lumea în sală, ești observat în sală. Mă consider un pledant bun și cred că această chestiune poate să fie confirmată de colegii care m-au văzut în sală. Nu de puține ori am fost angajat din sală. Am cauze în Iași, Vâlcea, Craiova, București, angajat fiind din sală. ”, a spus tânărul

”Avocatura este o profesie vocațională. Nu poți să o faci, o trăiește”

Cu toate că sunt 1200 de avocați în Baroul Cluj, există grup mic de avocați penaliști care au multe cauze. Cu privire la acest aspect, Rîșniță a spus: ”Eu cred că lumea nu vrea. Nu e vorba că nu poate, nu vrea. Avocatura este o profesie vocațională. (…) Nu poți să o faci, o trăiești. Avocatura o trăiești! Sunt mulți avocați care la ora 16 sunt acasă. Eu înainte de 8-9 seara nu am plecat niciodată de la birou. Și sâmbăta sunt la birou. Mie îmi place ceea ce fac, să nu mă înțelegeți greșit. Îmi place foarte mult să lucrez. Dar oamenii nu vor să lucreze mult, nu vor să facă acel pas în plus. Cred că acesta este secretul. Avocatura e un mod de viață. Ca un sfat pentru tinerii avocați: Cred că trebuie să se ridice din mlaștina intereselor lor imediate. Renunți la multe chestiuni ca să fii un avocat bun, ca în orice altă profesie. Renunți la chestiuni care țin de viața personală, ca să dezvolți viața profesională.”

L-am întrebat pe tânărul avocat ce probleme există din sistemul judiciar? ”În primul rând, ne bucurăm de normalitate. Am avut o cauză într-un oraș învecinat și am întrebat un avocat cum este judecătorul? Mi-a răspuns că judecătorul acesta citește și, automat, toți ne-am bucurat că citește ce scriem. Am stat și m-am gândit: stai puțin, ne bucurăm de normalitate, ne bucurăm că un judecător citește ce-i scriem?

În opinia mea, principala problemă a sistemului judiciar sunt avocații. Asta cred eu cu tărie. Eu cred că judecătorii poate nu sunt destul de bine pregătiți, procurorii sunt mai slab pregătiți, dar detașat cei mai slab pregătiți sunt avocații. Și atunci când tu judecător ai 20 de cauze și vin 19 avocați înaintea ta, care să spunem vorbesc doar prostii sau au o pregătire slabă, îți pierzi credibilitatea în avocat. Ajungi să crezi că tu trebuie să faci singur speța sau să o soluționezi înainte să intri în sală, doar pe ce crezi tu, pentru că avocații oricum nu aduc nou la masă.”, a spus avocatul.

Client din dosarul ”Mită la CJ Cluj”

Alexandru Rîșniță are un client în dosarul de corupție în care este sunt acuzați fostul președinte al Consiliului Județena Cluj, Horea Uioreanu, fostul consilier Ioan Petran, directorul UTI, Gabriel Davidescu și oamenii de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean. Cel din urmă este reprezentat și de tânărul Rîșniță.

”Este o onoare pentru mine. Dar eu cred foarte mult în tineri. Pe mine dacă m-ar întreba cineva dacă îmi este frică de concurență, aș răspunde că mi-este frică de cei care vin în spate, nu de cei care sunt consacrați deja. (…)

L-am cunoscut pe domnul Pogăcean la un moment dat, am avut mai multe discuții, am studiat dosarul, i-am spus punctul meu de vedere și m-a angajat în cauză”, a spus avocatul. Potrivit acestuia, Curtea de Apel Cluj ”are detașat cei mai buni judecători din țară.”

Urmăriți emisiunea CLUJUST LIVE din 12 mai!

Comments

comentarii

Justin Timberlake este primul artist confirmat la Electric Castle 2025.... Citește mai mult
Clujenii racordați la sistemul centralizat de termoficare al orașului vor constata încălzirea caloriferelor, începând de miercuri, 9 octombrie, ca urmare a începerii probelor de presiune „la cald”, pe fondul răcirii bruște a vremii.... Citește mai mult

Lasă un răspuns