fbpx

Suspecții din cazul jafului armat de la sala de jocuri din Mărăști sunt recidiviști și consumatori de etnobotanice

Cei doi suspecți din cazul jafului armat de la sala de jocuri din Mărăști, din dimineața de 17 aprilie, sunt recidiviști, eliberați condiționat în august, respectiv septemrie 2018, și consumatori de etnobotanice. Clujust vă arată motivele pentru care au fost arestați preventiv.

Polițiștii au reușit să-i prindă a doua zi după tâlhărie, tot într-o sală de jocuri, unde se jucau pe Playstation.

Pentru a ajunge la ei, anchetatorii au urmărit traseul lor înainte și imediat după jaf pe camerele de supraveghere ale Primăriei. Precizăm că fapta a avut loc la ora 04.35.

”Din conținutul procesului – verbal de vizionare a înregistrărilor efectuate cu ajutorul camerelor de supraveghere a traficului rutier, administrate de către Primăria municipiului Cluj-Napoca, întocmit la data de 17.04.2019, având ca obiectiv identificarea a două persoane de sex masculin care au săvârşit infracţiunea de tâlhărie în aceeaşi dată, în jurul orei 04:40, pe raza cartierului Mărăşti din Cluj-Napoca, rezultă următoarele aspecte:

-la ora 04:29:29, camera de supraveghere 12.41 surprinde momentul în care două persoane de sex masculin, având semnalmentele indicate de către martori ca fiind ale autorilor, se îndreaptă dinspre parcul de joacă din zona Expo Transilvania (strada Dâmboviţei din Cluj-Napoca) pe scările care fac accesul spre strada Aurel Vlaicu, intersecţie cu strada Siretului; tot în aceste imagini se observă caracteristicile îmbrăcămintei purtate de către posibilii autori ai faptei;

-la ora 04:29:29, camera de supraveghere 12.43 surprinde momentul în care cele două persoane traversează strada Aurel Vlaicu, în diagonală, dinspre trotuarul amplasat pe partea dreaptă a sensului de deplasare spre Centru, înspre trotuarul amplasat pe partea stângă;

-la ora 04:36:10, camera de supraveghere 12.12.31 surprinde momentul în care cele două persoane se deplasează pe trotuarul aleii care face legătura între strada Aurel Vlaicu şi strada Teodor Mihaly; apoi, persoanele traversează strada Teodor Mihaly de pe colțul intersecţiei aleii respective cu strada Teodor Mihaly;

-la ora 04:41:43, camera de supraveghere 12.11 surprinde momentul în care cele două persoane aleargă dinspre strada Ioan Alexandru înspre strada Progresului, răstimp în care aceştia traversează strada Dorobanţilor.

Ulterior, s-a procedat la extinderea investigațiilor, fiind identificate imagini care aparțin S.C. ******** SRL, cu punctul de lucru situat în Cluj-Napoca, str. ********, nr. .., unde camerele de supraveghere video surprind, la ora 04:21:47 oprirea unui taximetru, marca …, din care coboară două persoane de sex bărbătesc, una din dreapta șoferului, iar cealaltă din spate, persoane care prezintă particularități și semnalmente asemănătoare autorilor faptei de tâlhărie calificată.”, se arată în dosar.

Polițiștii l-au găsit pe taximetrist și l-au audiat. Acesta a spus că i-a luat pe cei doi pe pe bulevardul Eroilor din centrul municipiului și că nu aveau decât 11 lei.

”Aceștia s-au urcat în taxi, unul dintre ei pe locul dreapta față, iar celălalt pe bancheta din spate, în partea dreaptă, în spatele celui din față. Cei doi băieți mi-au spus că vor să meargă în Mărăști, în zona denumită popular În Groapă.

Am pornit autoturismul și am mers pe următorul traseu: Str. Eroilor, strada Dorobanților – strada Petofi Sandor – strada Aurel Vlaicu – am coborât pe sub Podul Mărăști – strada Ialomiței – strada Dâmboviței, oprindu-mă la un moment dat în dreptul magazinului alimentar Profi City, pe partea dreaptă a carosabilului, în dreptul unor autoturisme parcate. După ce am ajuns în acel loc, le-am solicitat celor doi să îmi achite suma de 11 de lei, reprezentând contravaloarea cursei, banii fiindu-mi înmânați de băiatul care ocupa bancheta din spate.”, a declarat taximetristul.

La percheziție s-a găsit cuțit, pistol și haine purtate la jaf

În 18 aprilie, cei doi suspecți au fost ridicați dintr-o sală de jocuri, având pe ei haine asemănătoare cu cele ce apar pe imaginile din sala în care a avut loc jaful. De asemenea, asupra unuia dintre ei s-a găsit și un briceag cu lama de 10 aproximativ 10-15 cm.

Polițiștii și procurorul de caz au aflat că cei doi au stat la hotel, astfel că au percheziționat camera.

”La data de 19.04.2019, în baza mandatului de percheziție emis de judecătorul de drepturi și libertăți, a fost efectuată percheziția domiciliară în camera de hotel indicată mai sus. Cu ocazia percheziției, au fost descoperite și ridicate următoarele mijloace materiale de probă: un pistol de tip airsoft, neletal, de culoare neagră, cu încărcător din material plastic gol, şi fanta evacuare cartuş de culoare inox; borsetă din material textil şi plastic de culoare neagră cu inscripţia PUMA; o pereche de încălţăminte de culoare albă, mărimea 43, cu şireturi albe rotunde, plasă în partea frontală şi călcâi galben murdar.

Din analiza imaginilor video care surprind comiterea faptei rezultă că articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte descrise mai sus, găsite asupra suspecților, corespund cu cele purtate de autorii infracțiunii de tâlhărie.”. se arată în propunerea de arestare.

Nu recunosc fapta

Inculpații nu au recunoscut comiterea faptei de care sunt acuzați și nu s-a recuperat suma de bani sustrasă, Ambii inculpați au multe antecedente penale.

Unul dintre ei a declarat în fața judecătorului de drepturi și libertăți că nu recunoaşte faptele de care este acuzat că a consumat cu o zi înainte etnobotanice.

Instanţa a întreabat inculpaţii cum explică faptul că doi oameni cu constituţia lor cu hainele lor au comis acea faptă, aşa cum rezultă din probe. Totodată învederează faptul că hainele şi adidaşii lor au fost găsite la hotel precum şi cuţitul şi replica unui pistol.

Un inculpat a precizat că îşi exercită dreptul la tăcere, nu are explicaţie plauzibilă şi nu vrea să zică ceva aberant. Totodată, arată că în situaţia în care se apreciază că ei sunt vinovaţi doar pe baza hainelor si adidasilor , atunci solicită să fie arestaţi. Mai mult, a spus că nu doreşte arest la domiciliu întrucât are probleme cu dorgurile şi nu vrea să stea acolo alături de copiii lui. De asemenea, solicită dispunerea controlului judiciar.

Celălalt inculpat a declarat că locuieşte prin oraş. De asemenea, arată că de patru zile s-a întors din străinătate unde a stat 6 luni şi a muncit, nu are probleme cu banii şi nici nu are nevoie de un loc de muncă atâţia bani are. Totodată, arată că celălalt vine la Cluj la el pentru că se droghează amândoi. Mai mult, arată că a mai fost cazat la același hotel de minim 100 ori, deşi stă în apropiere, acesta fiind modul lor de a petrece timpul, respectiv se droghează în camera de hotel pentru că acasă nu pot şi s-au prins într-un cerc vicios din care nu pot să scape.

Judecătorul de drepturi și libertăți a notat în motivarea arestării preventive:

”În ceea ce priveşte pericolul concret pentru ordinea publică, acesta rezultă, pe de o parte, din fapta comisă. Astfel, din probele existente la dosarul cauzei rezultă că în noaptea de 17.04.2019, ora 04:35, cei doi inculpați, cu fețele mascate (acoperite cu eșarfe), iar pe cap glugă respectiv șapcă cu cozoroc, având asupra lor un cuțit, respectiv un pistol au pătruns în sala de jocuri, aparținând S.C. ******** S.R.L, din Cluj-Napoca, apoi i-au impus unei cliente să se așeze pe burtă cu fața în jos, după care prin amenințarea cu cuțitul şi pistolul a casierei , au sustras din seiful unității suma de 7.000 lei. Având în vedere că fapta a fost una premeditată, că a fost comisă pe timp de noapte de către două persoane împreună, că și-au ascuns fețele pentru a nu fi recunoscuți, că s-au folosit un pistol (replică din plastic, dar impactul produs este același ca al unui adevărat) și un cuțit (deci sub aspectul armelor utilizate s-a atins pragul cel mai înalt al periculozității), violențele exercitate asupra persoanelor prezente, suma mare de bani sustrasă, aceasta face parte din categoria celor foarte grave, cu mare impact uman și social.”

Unul dintre inculpați este căsătorit, are un copil minor, are multe antecedente penale care atrag starea de recidivă, acesta a fost eliberat condiţionat după ultima condamnare în data de 4 septembrie 2018 din executarea unei pedepse cu închisoarea, cu un rest rămas de executat de 165 de zile.

Celălalt e necăsătorit, cu antecedente penale care atrag starea de recidivă, acesta a fost eliberat condiţionat după ultima condamnare în data de 14 august 2018 din executarea unei pedepse cu închisoarea, cu un rest rămas de executat de 370 de zile.

”Din datele cauzei rezultă predispoziția ambilor inculpați înspre comiterea de fapte de natură penală, mai concret infracţiuni contra patrimoniului, cu violență sau fără, lipsa cronică de resurse financiare, lipsa unui loc de muncă sau activităţi aducătoare de venit, uşurinţa cu care aceștia au comis infracțiunea de tâlhărie, folosirea de arme, mascarea feței, exercitarea de violențe asupra casierei, reprezintă aspecte ce conturează o periculozitate socială sporită a ambilor inculpați, existând un risc real ca lăsați în libertate inculpații să continue comiterea de infracțiuni pentru a-şi asigura traiul zilnic ori pentru a-și satisface alte nevoi, cum ar fi consumul de substanțe psihotrope ce reprezintă o obișnuință a acestora.

Totodată, inculpații nu au o locuinţă stabilă, înnoptând în municipiul Cluj-Napoca în regim hotelier sau pe la cunoscuți, astfel încât căutarea lor, citarea ori aducerea prin intermediul mandatului de aducere este puțin probabil să poată asigura prezența inculpaților în cadrul procedurilor procesual penale ce urmează a fi desfășurate în cauză, dispariția acestora fiind o certitudine.”, se arată în motivarea judecătorului.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina