fbpx

Succes remarcabil în instanță al unei angajate împotriva Transgaz, obligată să-i achite fertilizarea in vitro

Tribunalul Sibiu obligă Transgaz Mediaș să achite unei angajate fertilizarea in vitro.

Litigiul de muncă demarat de angajata Transgaz a fost soluționat în favoarea angajatei, compania fiind obligată să-i achite acesteia, suma de 24.779,43 lei, reprezentând contravaloare ajutor social pentru fertilizarea in vitro.

Conform ziare.com, angajata Societății Naționale de Transport Gaze Naturale ,,Transgaz” Mediaș S.A. a chemat în judecată angajatorul, pentru că acesta a refuzat sa îi achite costurile unei proceduri de fertilizare in vitro.

Prin hotarârea nr.  510/2020  pronunțată la data de 06.10.2020, instanța a dispus următoarele:

,,Admite acțiunea civilă formulată de către reclamanta C. L. în contradictoriu cu pârâta Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA Mediaş, cu sediul în loc. Mediaş şi în consecinţă: Obligă pârâta Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA Mediaş să plătească reclamantei C. L. suma de 24.779,43 lei, reprezentând contravaloare ajutor social. Obligă pârâta Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA Mediaş să plătească reclamantei C. L. suma de 2.380 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Sibiu. Pronunţată astăzi, 06.10.2020, cu votul consultativ al asistenţilor judiciari şi pusă la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanței.”

Conform sursei citate, în cadrul Contractului Colectiv de Muncă de la nivelul Transgaz, era prevăzut că ,,salariatul aflat în incapacitate temporară de muncă sau care a suferit intervenții chirurgicale, la recomandarea sindicatului, are dreptul de a solicita angajatorului un sprijin material, pe care angajatorul îl poate acorda”.

Reclamanta a susținut în fața judecătorilor că a formulat două cereri ,,însoțite de toate documentele”, iar o comisie special constituită la nivelul Transgaz pentru astfel de cazuri a analizat situația angajatei și a emis aviz pozitiv, urmând ca aprobarea finală să o dea Consiliul de Administrație al Transgaz.

Însă, la data de 4 decembrie 2019, Transgaz i-a comunicat salariatei că solicitările sale ,,nu se aprobă din lipsă de cvorum”.

Apărarea angajatei față de acest răspuns a fost că, dacă  nu ar fi existat cvorumul Consiliului de Administrație, cererile sale, nu numai că nu se puteau aproba, dar nici nu puteau fi puse în discuție. Astfel, răspunsul transmis angajatei ar fi trebuit să fie acela ca nu s-a ținut ședința Consiliului de Administrație și că cererile formulate nu au putut fi puse în discuție, dacă împrejurarea lipsei cvorumului ar fi fost reală, relatează sursa citată.

Verificând, hotărârile Consiliului de Administratție al Transgaz din ziua în care cererile sale au fost respinse, angajata avea să constate că 35 de angajați au primit ajutoare sociale similare celui cerut de ea, valoarea celor 35 de ajutoare fiind de 420.000 de lei.

,,Sunt în prezența unui refuz al pârâtei de a acorda ajutorul solicitat, deși în aceleași condiții, au fost acordate astfel de ajutoare tuturor celorlalți solicitanți”, s-a plâns angajata în instanță, conform celor relatate de sursa citată.

Obiectul litigiului de muncă a fost acela ca Transgaz, să fie obligată să achite angajatei sale procedura de fertilizare in vitro cu titlu de ajutor social prevăzut în Contractul colectiv de muncă, angajata contestând răspunsul oferit de Consiliul de Administrație care a susținut că membrii consiliului s-au abținut de la vot, nefiind astfel îndeplinite condițiile de cvorum pentru acordarea ajutorului. Consiliul de Administrație al Transgaz a considerat astfel că ,,natura și oportunitatea acestor intervenții medicale nu afectează capacitatea de muncă sau sănătatea și integritatea fizică a salariatei”, se menționează de sursa citată.

Totodată, în cadrul litigiului, Transgaz a mai arătat că salariata putea beneficia de banii pentru procedurile de fertilizare in vitro prin subprogramul de fertilizare in vitro și embriotransfer al Ministerului Sănătății, care avea alocate fonduri inclusiv pentru anul 2019.

Conform aceleași surse, judecătorul, în motivarea hotărârii, a arătat că prin acordarea unor ajutoare altor salariați, care au depus cereri inclusiv pentru membri ai familiei, angajata căreia i s-a respins cererea a fost discriminată pe baza situației familiale, arătându-se că poate fi vorba și de o discriminare indirectă, pe criteriu de sex, întrucât “genul de intervenție chirurgicală pentru care s-a solicitat ajutorul financiar este specific doar persoanelor de sex feminin”.

,,Instanța apreciază că violarea principiului egalității și nediscriminării există atunci când se aplică un tratament diferențiat unor cazuri egale, fără să existe o motivare obiectivă și rezonabilă. Or, în speță, ne aflăm chiar în această situație, în sensul că nu pot fi cunoscute motivele pentru care membrii consiliului de administrație au preferat să se abțină să soluționeze cererea reclamantei, dar totodată au admis, tot fără nici o justificare, cereri care în aparență nu se încadrează în prevederile art. 162 alin. 3 din Contractul Colectiv de Muncă”, a arătat Tribunalul Sibiu, conform ziare.com.

Tribunalul a constatat și că, Contractul Colectiv de Muncă, la nivelul Transgaz a fost modificat, fiind impusă condiția ca tratamentul pentru care se solicită ajutor din partea companiei să nu fie decontat de Casa de Asigurări Sociale.

La data de 23 noiembrie 2020, Transgaz a înregistrat apelul  împotriva sentinței pronunțate de către Tribunalul Sibiu, Curtea de Apel Alba Iulia urmând să se pronunțe asupra acestuia, ca instanță de control judiciar.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina