fbpx

Streteanu: ”Aniversăm un secol de învățământ superior în limba română. Tradiția vieții universitare clujene este însă mult mai îndelungată”

Decanul Facultății de Drept din cadrul UBB Cluj, Florin Streteanu, a vorbit într-un interviu pentru Legal Magazin despre Centenarul universității, dar și despre atuurile facultății pe care o conduce. Numărul studenților înscriși la Facultatea de Drept UBB a crescut în acest an cu 15%.

Redactor: După marcarea a 100 de ani de la Marea Unire, de anul trecut, Clujul aniversează în acest an Centenarul mai multor instituții de renume pe plan local, național și regional: Universitatea Babeș-Bolyai, Baroul de Avocați Cluj, dar și Curtea de Apel a municipiului. Este, de facto, o sărbătoare unică a întregii comunități juridice locale. Reprezintă cei 100 de ani, în opinia dvs., o „vârstă” care susține vechimea, tradiția și experiența sau, la scară istorică, este abia un început?

Prof. Florin Streteanu: Chiar dacă, poate, la scara istoriei un secol nu reprezintă o perioadă foarte îndelungată, pentru o instituție, indiferent care ar fi aceasta, e o vârstă a maturității, care ne permite să vorbim despre tradiție. Ar fi de adăugat faptul că, în cazul Universității Babeș-Bolyai și al Facultății de Drept din Cluj, aniversăm acum un secol de învățământ superior în limba română. Tradiția vieții universitare clujene este însă mult mai îndelungată, găsindu-și rădăcinile la finalul secolului al XVI-lea.

Astfel, în 1581, prin decretul regelui Stefan Báthory se înființa la Cluj Colegiul Major Iezuit, cuprinzând trei facultăți – teologică, filosofică și juridică –, urmând structura marilor universități ale vremii. Chiar dacă această primă Universitate a cunoscut o existență de doar câteva decenii, cu întreruperi mai mari sau mai mici, învățământul superior juridic a continuat să se desfășoare la Cluj într-o formă sau alta (sunt de amintit Universitatea înființată în 1774 de Maria Tereza, Liceul Regal, Academia de Drept creată în 1863 și Universitatea Franz Iosif înființată în 1872).

Facultatea de Drept din Cluj este „pepiniera” de bază a juriștilor din regiune și din țară. Cum a evoluat interesul pentru studiile juridice în ultimii 10 ani? Către ce profesii se îndreaptă absolvenții în mod preponderent?

Aș spune că în ultimii 10 ani interesul absolvenților de liceu pentru studii juridice în cadrul Facultății noastre – evidențiat de numărul candidaților înscriși la concursul de admitere, s-a menținut relativ constant. În acest an am înregistrat chiar o ușoară creștere (de circa 15%).

Cât privește opțiunile profesionale ale absolvenților noștri, avocatura și magistratura ocupă constant primele două poziții, urmate de celelalte profesii juridice.

Care sunt atuurile Facultății de Drept astăzi, la aniversarea Centenarului Universității Babeș-Bolyai?

Dincolo de tradiție, cei care au în vedere o carieră juridică și se orientează spre Facultatea de Drept au în vedere calitatea pregătirii pe care o oferim, atestată de rezultatele obținute de absolvenții noștri la concursurile de admitere în principalele profesii juridice. Ar mai fi, poate, de menționat numeroasele oportunități de a efectua perioade de studii în străinătate, programele de practică destinate studenților, dar și activitățile profesionale organizate de asociațiile studențești din Facultate.

Interviul integral poate fi citit în revista Legal Magazin, editată de Editura Universul Juridic. 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina