fbpx

Stagii de practică pentru studenții de la Drept, plătite din fonduri europene. Acum și la lichidatori și executori

Facultatea de Drept a UBB în parteneriat cu Baroul Cluj, dar și cu lichidatori și executori judecătorești, derulează al treilea proiect pe fonduri europene în care studenții fac practică în cabinetele specialiștilor și, pe deasupra, primesc bani pentru asta. Proiectul are o valoare totală de aproape 2 milioane de lei.

Proiectul ”Ai dreptul la carieră juridică!”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, va dura 18 luni si a inceput in luna mai. Acum, se caută noi studenți care să se înscrie pentru a doua serie de stagii de practică. 

Valoarea totală a proiectului este de 1, 980, 800 lei, din care 1, 941, 184 lei reprezintă asistență financiară nerambursabilă. Grupul țintă al proiectului este format din 360 de studenți din anii II, III și IV ai Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Studenții beneficiază de servicii de coaching în cariera juridică și 300 dintre aceștia vor participa la cele 4 serii de stagii de pregătire practică. În plus, studenții vor beneficia de activități suport precum procese simulate, excursii de studiu la instituții relevante precum Curtea Constituțională, Institutul Național de Magistratură, Avocatul Poporului în vederea familiarizării cu mediul profesional real.

Potrivit directorului tehnic de proiect, conferenția universitar Marius Harosa, un student primește 400 de lei pe stagiu de practică, iar tutorii primesc 1.500 de lei, plus că studenții pot participa la excursii tematice la Luxembourg, Zaragoza, precum și la București la instituțiile de Justiție.

Facultatea de Drept a încheiat 46 de acorduri de parteneriat cu cabinete/societăți profesionale de avocatură, 5 cu executori judecătorești și 4 cu practicieni în insolvență. Deși au mai fost două proiecte similare anii trecuți, este pentru prima dată când au fost incluli executori și lichidatori judiciari.

Răzvan Zăvăleanu
Răzvan Zăvăleanu

Este primul an în care sunt integrați și practicienii în insolvență. Am avut deja o primă serie la începutul verii. Sunt interesați studenții căci insolvența cuprinde o arie largă a domeniilor de drept. Este foarte interesant pentru cineva care este pasionat de drept. Le spuneam studenților că este important să-ți placă dreptul și să te implici ca să poți gusta e înseamnaă această meserie. Domeniul insolvenței este unul caracterizat prin versatilitate, printr-o arie largă de materii de drept pe care trebuie să le stăpânești pentru a putea gestiona cu succes o cauză. Căci lichidatorul îmbracă pe rând haina avocatului – atunci când pledează în fața judecătorului sindic – , haina judecătorului, atunci când decide asupra creanțelor creditorilor, chiar haina procurorului, când face investigații pentru a descoperi eventuale fapte neconforme cu legea care au dus la starea actuală a societății. Lichidatorul este un expert care trebuie să stăpânească dreptul, să înțeleagă mecanismele juridice și economice, să posede o combinație de fermitate și maleabilitate care să îl ajute să depășească obstacole.

Profesorul Liviu Pop spunea generației noastre că secretul fericirii în viață este să te duci cu plăcere la muncă dimineața și să te întorci cu plăcere acasă seara. Dacă ai mers la Facultatea de Drept din pasiune, cu siguranță munca de practician în insolvență este una care îți va crea plăcerea de a te îndrepta spre locul de muncă dimineața. ”, a declarat Răzvan Traian Zăvăleanu, practician în insolvență.

mircea pop decan barou clujust.ro
Mircea Pop

Este al treilea an de colaborare între Facultatea de Dreot a Universității Babeș-Bolyai și Baroul Cluj. Decanul Baroului spune că avocații se rotesc în aceste proiecte pentru a primi fiecare studenți practică.  ”Este un proiect extraordinar pentru studenți, de asemenea și pentru Baroul Cluj, care a susținut și va susține pregătirea profesională a viitorilor colegi ai noștri. Este un proiect care îi ajută pe studenții de anul II, III și chiar IV să-și definească opțiunea în momentul în care termină facultatea, ca să știe vor fi avocați, vor fi judecători. Sunt 46 de cabinete de avocatură acum în proiect, în fiecare an sunt alții. Încercăm să rotim în tot Baroul ca să dăm șansă și colegilor noștri în a pregăti astfel de studenți.”, a spus decanul Baroului Cluj, Mircea Pop. Întrebat de ce judecătorii nu participă la proiect acesta a răspuns: ”Judecători nu se poate pentru că trebuie să fie profesii liberale cei care iau studenți pe lângă și îi învață. Judecătorii nu au, datorită funcției, astfel de atribuții.”

Un lucru nou este consilierea de orientare profesională, numită coaching.

”Pe lângă practica studențească avem și consiliere de orientare profesională, de care se ocupă psihologi vocaționali. Aceștia stabilesc profilul studentului pentru a vedea în ce profesie juridică s-ar încadra. Dacă de exemplu se spune în urma stagiului de coaching că nu se încadrează ca judecător, înseamnă că va trebui să lucreze mai mult, să se redeseneze pentru a ajunge judecător.”, a declarat directorul de proiect, Marius Harosa.

student vorbind facultatea de drept UBB (1)

O studentă de anul III, care a participat la proiect în prima serie din această vară, și-a povestit experiența trăită. ”Eu personal am profitat de tot ce s-a întâmplat în acest proiect. Am fost în vizită la Penitenciarul Gherla, la Curtea Constituțională, Avocatul Poporului. Luați în seamă orice hârtie o să vi se dea să o completați, profitați de tutorele vostru de practică, cereți dosare la studiat, cereți explicații. În ceea ce mă privește, pentru mine a fost un lucru determinant în alegerea profesiei. Venită în anul I la Facultatea de Drept cu visul de a intra la INM, după stagiul de practică și ședințele de coaching, mi-am schimbat definitiv opțiunea și vreau să dau la Barou. Chiar dacă îmi va trebui 5, 10 , 15 ani ca să devin un adevărat practician al dreptului, ca să cunosct toate tainele, prefer să-mi iau acești 15-20 de ani să învăț și să realizez ceea ce toți ne propunem să ne scăpăm clientul, în ideea în care o să ajung alături de dumneavoastră, și să facem dreptate, un deziderat al nostru al tuturor. Nu vreau să mă trezesc dimineața și să știu că am 30 de dosare care mă așteaptă și să trebuiască să le rezolv, ci vreau să fac ceea ce este corect și echitabil pentru toți. Pe de altă parte, de la coaching veți învăța să vă organizați foarte bine timpul, ceea ce cred că este un lucru foarte important în domeniul pe care ați ales să-l studiați și în care vreți să profesați.  Mai mult, o să vă orientați spre succes și spre accedere într-o viața profesională cât mai echilibrată. Vă îndemn pe toți să participați la tot ce presupune stagiul de practică și orice vi se va cere să duceți la bun sfârșit cu responsabilitate”, a povestit Antonia Tulvan.

studenti si avocati la facultatea de drept UBB

Comments

comentarii

Care sunt banii „adevărați”, cei de hârtie sau cei de pe card? Eugen Rădulescu, director la Banca Națională, relatează o povestioară despre schimbarea mentalităților.... Citește mai mult
Weekend-ul acesta se anunță a fi unul plin de evenimente pentru clujeni. De la tur ghidat prin oraș cu ocazia Dragobetelui, la piese de teatru și concerte.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!