Studenții care s-au întrecut la concursul de procese simulate pe drept fiscal au avut de rezolvat o speță despre care avocatul specializat pe acest domeniu Ciprian Păun spune că ar ridica probleme și unor instanțe. Vedeți mai jos în document speța.
Asociația studenților de la Drept Elsa Cluj-Napoca a organizat în paralel două concursuri de procese simulate: pe drept fiscal și pe drept comercial. Dezbaterile au avut loc în două săli de la Curtea de Apel Cluj. Studenții au redactat anterior dezbaterilor memorii ce au cuprins acțiunea de chemarea în judecată și întâmpinarea. Echipele au fost formate din câte doi studenți. Pentru procesele simulate au fost selectate echipele care au redactat cele mai bune memorii, două pe fiscal și trei pe comercial. Fiecare echipă a pledat pentru ambele părți din proces, câte 45 de minute.
Juriul la concursul de drept fiscal a fost format din judecătorul Sergiu Leon Rus de la Secția comercială și de contencios de la Curtea de Apel Cluj, alături de avocații Ciprian Păun și Tudor Vidrean. Speța a fost concepută de lectorul universitar de la Facultatea de Drept a UBB Cluj, Cosmin Costaș. Echipele au avut de susținut distinct poziţia Curţii de Conturi şi a Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală 6 Oradea pe de-o parte, respectiv poziţia comună a societăţilor IB România, Turda Raptors şi Bonţida Kangaroos, pe de altă parte. Obiectivul fiecăreia dintre echipe a fost acela de a prezenta argumente în susţinerea poziţiei autorităţilor publice, respectiv a operatorilor privaţi..
Membrii juriului au felicitat studenții pentru nivelul de pregătire arătat. ”Diferențele au fost foarte mici, dar fiind un concurs a trebuit să luăm o decizie. Însă felicit cu toată convingerea și cu toată admirația pentru statutul lor de studenți în anul 2 toți participanții. S-au prezentat la un nivel peste așteptările mele, cel puțin când eram eu student nu aveam o astfel de deschidere pentru practică și nu aveam o așa sistematizare a activității.”, a spus judecătorul Sergiu Rus.
Avocatul Ciprian Păun, cunoscut pentru victoriile contra Fiscului, spune că speța a fost complicată. ”Mult peste nivelul unor studenți de anul II și e foarte important că se interesează de Drept fiscal. E un lucru pozitiv că sunt foarte bine ancorați în realitățile dreptului fiscal european. A fost o speță complicată pentru studenți de anul II și aș putea spune că ar putea să fie complicată chiar și pentru instanțele de judecată, de aceea cu atât mai mult e lăudabilă prestația echipelor. Ambele echipe au fost foarte apropiate din punct de vedere al punctajului și a trebui totuși să facem o diferențiere. Pozițiile scrise au făcut diferența între cele două echipe”, a declarat avocatul Ciprian Păun pentru CLUJUST.ro. Criteriile de evaluare au fost cunoașterea speței, analiza legală și argumentarea.
Echipa câștigătoare a fost formată din Dorel Herinean și Adrian Sandru, studenți în anul II la Facultatea de Drept a UBB Cluj. Cel mai bun pledant a fost desemnată Andrada Suiugan din cealaltă echipă.
La celălalt concurs, pe drept comercial, juriul sau completul de judecată a fost format din judecătorul Claudiu Gligan de la Tribunalul Comercial Cluj și judecătoarea Mihaela Sărăcuț de la Secția comercială și de contencios de la Curtea de Apel Cluj.
Dacă la fiscal au câștigat băieții, la comercial echipa câștigătoare a fost formată din Mădălina Șerbănați și Fraga Varadi, studente în anul III la Drept.
Galerie foto de la procesele simulate de comercial