Clujeanul Călin Iuga a fost singurul avocat din România care a vorbit la prima ediție a conferinței internaționale ”Investing Abroad. Real Properties”, organizată de Baroul Varșovia și la care a participat și avocatul englez Cherie Blair, soția fostului premier al Marii Britanii, Tony Blair.
Tema conferinței s-a axat pe achiziționarea și dreptul de proprietate asupra proprietăților imobiliare de către străini sub jurisdicții europene. Așa cum se poate vedea pe agenda conferinței, a vorbit câte un avocat din Sofia, Londra, Paris, Atena, Berlin, Milano, Varșovia, Bratislava, Madrid și Cluj-Napoca. Fiind o temă de mare interes – investițiile imobiliare – i-am pus câteva întrebări celui care a reprezentat Clujul și România la conferința din Polonia, avocatul Călin Viorel Iuga.
Care a fost tema și scopul conferinței?
Tema conferinței a fost “Investițiile imobiliare in străinătate”, iar scopul a fost de a afla particularitățile juridice ale acestui tip de investiții in țările Uniunii Europene.
De ce ați mers și cât de importantă este participarea la o astfel de conferință?
Mi s-a părut provocatoare din punct de vedere al temei si al participanților ce au provenit din opt țări ale Uniunii Europene. O astfel de conferintă este importantă din mai multe puncte de vedere. In primul rând, e o ocazie de a te pregati profesional. Întocmirea si prezentarea unei lucrări implica si cercetare teoretica. Țin sa precizez ca pe organizatori i-a interesat mai mult aspectele practice, de aceea au fost invitați numai practicieni. In al doilea rând e o ocazie de a a stabili contacte cu colegi din alte tari si de a afla particularitățile juridice ale unei tranzacții imobiliare din acele tari. In a treilea rând, e o ocazie de a promova Baroul din care faci parte. Majoritatea colegilor participanți nu știau unde e Clujul. In urma participării mele la conferintă, colegul responsabil cu pregătirea profesională a avocaților din Baroul Varșovia si-a exprimat interesul de a se apropia de Baroul Cluj prin diferite activități comune”, a răspuns avocatul.

Despre ce ați vorbit dvs.?
Despre particulatitățile juridice ale unei tranzacții imobiiliare în România: Ce presupune aceasta, ce rol are avocatul, ce riscuri pot să apară, aspecte fiscale și probleme întâmpinate, precum posibila evicțiune, intrarea în insolvență a constructorului, TVA-ul imobiliar recalificat de Finanțe, clauzele abuzive din contractele de credit bancar. O tranzacție imobiliară nu inseamnă doar să mergi la notar, ci costuri, aspecte fiscale, riscuri și relația cu băncile, dacă se ia credit.
Cum vi s-a părut organizarea, având în vedere că a fost prima ediție?
Pentru prima ediție, consider ca s-au organizat exemplar, in condițiile in care au avut vorbitori din opt tari si au invitat-o pe doamna Cherie Blair, sotia fostului prim ministru al Marii Britanii si avocat in Marea Britanie. Conferinta a fost puțin obositoare deoarece lucrările au ținut de dimineața pana seara si totul a fost concentrat intr-o singura zi. Insă calitatea informațiilor primite si contactele realizate au meritat efortul. Conferinta a fost organizată impecabil.

Ce părere v-a lăsat doamna Blair?
Doamna Blair mi s-a părut o persoana foarte inteligenta, pregătită profesional si foarte “vorbăreață”. Ea a fost invitata sa dea sfaturi legat de viitorul profesiei. Doamna Blair a recomandat ca avocații sa găsească surse noi de venituri in contextul in care munca avocatului devine tot mai ieftină, iar concurenta tot mai mare. Printre sfaturile sale s-au aflat extinderea colaborării avocaților cu specialiști din alte domenii (cum ar fi, de pilda, experții contabili) si demararea unor procese colective. In momentul in care am luat cuvântul le-am adus la cunoștința ca in Romania procesele colective au început demult, in special cele contra băncilor. Aceasta a încheiat prin a-i combate pe cei care prevăd sfârșitul profesiei de avocat, printre care se afla si Richard Susskind, care a scris in 2008 cartea “The End of Lawyers?”, considerand ca avocatul nu poate fi înlocuit de o masină, cu referire in special la calculator si la internet.
Care este concluzia cu care ați plecat de la eveniment?
Concluzia cu care am plecat a fost una pozitivă, in sensul in care am constatat ca nu exista mari diferențe intre sistemele de drept din țările participante in ceea ce privește o tranzacție imobiliară, ca unii din colegi au pus întrebări legate de problemele pe care le-am expus in lucrare si ca piața imobiliară din Romania poate implica mai mult avocatul, in special in ceea ce se cheamă “due diligence” – investigațiile preliminare legate de situația juridică a imobilului – si in cazul tranzacțiilor cu valoare mare. De exemplu, prin lege, in Grecia s-a instituit obligația asistării părților de către avocat in cazul in care imobilul tranzacționat are o valoare de minim 100.000 de euro.
Ce poți să spui despre viitorul pieței imobiliare din Cluj?
Luând in considerare indicatorii oferiți de ANCPI, de bănci, de BNR si de agențiile imobiliare pe 2015 consider ca pe termen scurt Clujul va rămâne in fruntea celorlalte orașe mari din tara in ceea ce privește prețul pe metru pătrat, avand in vedere si mișcarea demograficăă universitară. Insă prețul scump al locuințelor nu reflectă neaparat puterea de cumpărare a clujenilor, astfel încât e loc de o mai mare concurență intre investitorii imobiliari. Singura cauză care poate frâna trendul crescător al pieței imobiliare il constituie anunțata răzbunare a băncilor in cazul adoptării legii dării in plată prin înăsprirea condițiilor de creditare in cazul creditelor imobiliare.