fbpx

Singura păcălită dintr-un dosar de fraude informatice este o procuroare. A crezut că-și cumpără bilet VIP la Untold

Într-un dosar în care este trimis în judecată cunoscutul hacker Robert Butyka, alias IceMan, singura păcălită prin metoda phising pe e-mail este o tânără procuroare de la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca. Aceasta a crezut că-și cumpără bilet VIP la festivalul Untold din 2016, când, în realitate, doar și-a dat datele de pe cardul bancar.

Procurorii DIICOT Cluj l-au trimis în judecată pe hackerul Robert Butyka, vestit pentru că a spart serverul NASA, și pe un prieten de-al lui, Ovidiu Dumitrache, sub acuzația de efectuarea de operatiuni financiare în mod fraudulos. Mai exact, procurorii susțin că Butyka a creat un site fals pe care vindea fictiv bilete la Untold cu scopul de a obține datele de card ale doritorilor. Dintre toți cei care au primit pe e-mail oferta cu voucher de reducere la Untold, singura care nu s-a prins este chiar o procuroare. Ioana Teodora Damaschin este singura parte civilă din dosarul penal aflat pe rolul Tribunalului Cluj. Deși citată, aceasta nu s-a prezentat niciodată la proces.

Potrivit rechizitoriului, Butyka ar fi folosit datele de card ale lui Damaschin și ar fi comandat de pe Emag.ro un televizor, pe care l-a primit amicul său, Dumitrache, co-inculpat în dosar.

Butyka la Tribunal

IceMan are o variantă diferită și spune că modul în care s-a acționat în acest dosar este prea simplu pentru el. ”Eu aș fi făcut cu totul altcumva”, ne-a spus Butyka, care a dat de înțeles că acuzația este sub demnitatea lui de hacker care a spart NASA. Tânărul susține că e-mailurile cu oferta pentru Untold au fost trimise de hackeri ucrainieni, care ar fi spart baza de date Untold, și că el personal ar fi primit un astfel de mail, motiv pentru care s-a enervat și a spart baza de date a ucrainienilor. ”Adică mie să încerce să-mi facă scam!”, spune revoltat Butyka. Acesta susține că nu știe cine a comandat televizorul cu datele de cont ale procuroarei și este încrezător că va fi achitat.

Prejudiciul în dosar este de 700 de lei, valoarea televizorului. Problema pentru vestitul hacker este că dacă va fi găsit vinovat, va merge cu siguranță la închisoare căci este în perioada de încercare a suspendării pedepsei de 3 ani închisoare, primită în septembrie 2012 pentru accesarea ilegală a serverelor NASA.

Acum, Butyka lucrează la o firmă de securitate informatică, care a primit 220.000 de lei în programul Start Up Nation, numai că tânărul se plânge că banii promiși de Guvern nu vin.

Instanța Tribunalului Cluj urmează să se pronunțe în dosarul penal.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina