Pe lângă plângerea prealabilă formulată de conducerea Aeroportului Internațional Cluj, și Sindicatul Independent al Aeroportului, prin președintele Gabriel Ene, a atacat Hotărârea de Consiliu Județean (HCJ) prin care a fost numirea Consiliului de Administrație al regiei.
Printre motivele pentru care sindicatul a solicitat revocarea în întregime a HCJ-ului din 22 septembrie regăsim:
- S-au încălcat prevederile legale și cele ale Regulamentului de funcționare ale CJ Cluj privind realizarea procedurilor de aducere la cunoștnță publică a proiectelor de hotărâre ale consiliului care trebuiau publicate pe site-ul propriu, de îndată, dar nu mai târziu de data convocării Consiliului județean în ședință publică, deci cu 5 zile înainte, iar proiectul de hotărâre privind numirea Consiliului de Administrație al Aeroportului International Cluj a fost publicat în ziua în care a avut loc ședința.
- Se încalcă principiul separației funcției de administrare de funcția de conducere și după cum lesne se poate observa în hotărârea menționată, la art.5 al. 1 se stabilește ca atribuțiile conducerii executive să fie delegate directorilor, pentru ca la alin.2 al aceluiași articol să se stabilească exact contrariul.
- Se încalcă prevederle art. 5 din OUG 109/2011, care stabilesc faptul că din consiliul de administrație al unei regii autonome trebuie să facă parte persoane cu experiență în administrare/managementul unor regii autonome sau societăți comerciale profitabile din domeniul de activitate al regiei.
- Având în vedere articolul apărut în presă, pe care îl anexăm prezentei, și adresele d-lor: Sorin Eugen Zaharia și Alexandru Anghel, care au candidat pentru selecția de desemnare a administratorilor neexecutivi în cadrul Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj RA, pe care le anexăm prezentei, rezultă că există suspiciuni rezonabile că selecția consiliului de administrație al Aeroportului International Avram Iancu Cluj RA nu respectă integral procedurile de selecție prevăzute de OUG nr.109/2011 aprobată de legea 111/2016 și nici celelate prevederi ale acestor acte normative.
“Proiectul de hotărâre a fost afișat pe site-ul Consiliului Județean astăzi, 22 septembrie, ora 8.00. menționez că în data de 21 septembrie ora 19.00 nu era afișat acest proiect de numire a Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Avram Iancu. Nu s-a respectat legislația în vigoare în ceea ce privește publicarea listei scurte a candidaților. Nu mi s-a comunicat rezultatul selecției și cu surprindere am văzut proiectul afișat de către Consiliul Județean în data de 22 septembrie ora 8.00, cu numirile finale ale administratorilor. Nu s-a realizat publicarea cu 5 zile înainte a proiectului de hotărâre în conformitate cu Legea Administrației Publice Locale”, susține Sorin Eugen Zaharia, candidat pentru un post în noul Consiliu de Administrație la aeroport, într-o cerere adresată lui Alin Tișe.
Acesta i-a cerut lui Tișe vineri dimineața să retragă de pe ordinea de zi proiectul, fiind făcut “cu nerespectarea legislației în vigoare”, în caz contrar urmând să sesizeze instituțiile abilitate “pentru încadrarea în legalitate”.
O altă persoană care și-a depus dosarul pentru Consiliul de Administrație al Aeroportului Cluj, Alexandru Anghel, susține că a aflat vineri, 22 octombrie, “cu totul întâmplător”, faptul că în cadrul ședintei de Consiliul Județean urmează să fie numit noul Consiliu de Administrație al Aeroportului Cluj.
“Am fost selectat în lista scurtă și am participat la interviul organizat ca parte a procesului de selecție. Urmare a acestui interviu am transmis o adresă atât Consiliului Județean Cluj, cât și către firma care a asigurat consultanța privind selecția, prin care am solicitat clarificarea unor aspecte legate de această procedură. Au trecut peste 30 zile de la solicitarea mea, încă nu am primit răspuns. Procedura de selecție, conform legii, este un proces riguros, sistematic și transparent. Se poate constata foarte ușor că în cadrul selecției CA de la aeroport nu au fost respectate aceste principii. La finalizarea procedurii de selecție, trebuia să fim anunțați de rezultatele selecției, fiecare candidat să afle cum s-a clasat, cum s-a întocmit punctajul, punctajul individual, termen de contestație, unde se contestă rezultatul etc. Consider că această procedură a fost derulată fără respectarea legii, evaluarea dosarelor candidaților a fost făcută superficial, fără plan de interviu, fără criterii clare, cuantificabile, astfel încât să permită selectarea candidaților după un standard comun. Consider că nu mi-au fost respectate drepturile, nu am fost informat asupra rezultatului evaluării, nu cunosc modul în care am fost evaluat, nu cunosc unde și când pot contesta rezultatul evaluării”, susține și Alexandru Anghel.
Potrivit hotărârii de Consiliul Judeţean, adoptată în 22 septembrie, noul consiliu de administraţie al Aeroportului îi are în componenţă pe Ioan Pop- reprezentantul Ministerului Finanțelor Publice, Mircea Avram – reprezentantul Consiliului Județean Cluj, Irimie Popa, Mirela Lupaş, Paul Ciotlăuş, Viorel Federiga şi Leopold Pop.
Mircea Avram provine din vechiul PDL și a fost promovat director la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat (RAADPP) Cluj de Alin Tișe, fost și actual președintele al Consiliului Județean Cluj. Legătura dintre ei este cunoscută de toată lumea.
Irimie Popa este profesor universitar la Facultatea de Științe Economice din cadrul UBB Cluj, având de altfel o carieră lungă în spate în acest domeniu. Irimie Popa Emil a fost validat, în ianuarie 2013, consilier local din partea USL, el fiind membru PSD. Irimie Popa a fost de asemenea, candidatul USL pentru Colegiul 4 la alegerile parlamentare (Mărăşti – Între Lacuri – Someşeni – Dâmbul Rotund – Gruia), dar după redistribuire a pierdut alegerile.
Viorel Federiga este membru PNL, fost consilier local la Dej. A câștigat anul trecut 45.462 de lei de la Căpitănia Zonală Drobeta Turnu Severin.
Mirela Lupaș este membru PSD, fiind pe lista partidului la alegerile de anul trecut pentru Consiliul Județean Cluj.