Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Sentința unui consumator de etnobotanice din Cluj: ”a tras 3 fumuri și imediat după a căzut inconștient pe stradă”

Sentința unui consumator de etnobotanice din Cluj: ”a tras 3 fumuri și imediat după a căzut inconștient pe stradă”

Cei care se gândesc la etnobotanice ar trebuie să ia aminte la ce scrie în sentința recentă a unui consumator din Cluj: ”a tras 3 fumuri și imediat după a căzut inconștient pe stradă”

Un tânăr de 19 ani s-a ales cu 200 de zile amendă, adică 4.000 de lei de plătit, după ce a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DIICOT Cluj. Acordul a fost confirmat recent de Tribunalul Cluj. Procurorii au ținut cont de faptul că acest consumator a dat informații despre dealerul de la care a cumpărat etnobotanicele, Laurențiu Eronim Uțiu, zis ”Ciao”, din cartierul Mănăștur, care este în arest preventiv.

În sentința prin care se confirmă acordul de recunoaștere a vinovăției se arată ce efecte au avut etnobotanicele asupra inculpatului consumator. Acesta și-a aprins o țigară cu substanțe interzise în stradă, în zona centrală a Clujului, după care a picat inconștient la pământ. Ulterior a stat două zile internat la Psihiatrie.

Extras din Sentința penală nr. 166/2018 a Tribunalului Cluj:

”S-a reținut în esență că la data de 09.01.2018 inculpatul Lingurar Lucian Nicolae l-a contactat telefonic pe numitul Ciao din Mănăștur pentru a-i solicita să îi vândă 2 plicuri cu substanțe etnobotanice, de fumat, pentru consumul său propriu. Inculpatul cunoștea faptul că numitul Ciao vinde plicul cu etnobotanice de fumat contra sumei de 25 de lei. La momentul respectiv Ciao i-a solicitat inculpatului Lingurar să se deplaseze în aceeași zi în cartierul Mănăștur, lângă complexul Big, pentru a-i vinde pliculețele cu substanțe vegetale susceptibile de a produce efecte psihoactive.

În aceeași zi inculpatul Lingurar s-a deplasat cu un tramvai din fața cinematografului Florin Piersic din Cluj-Napoca până în zona complexului Big din Mănăștur. În această locație s-a întâlnit cu Ciao care era însoțit de un prieten de-al său. Ciao și prietenul său au ieșit de la blocul unde locuiește Ciao. Ciao a scos dintr-o borsetă de culoare neagră cele 2 pliculețe cu substanțe psihoactive și le-a înmânat inculpatului contra unei sume totale de 50 de lei. La momentul respectiv inculpatul Lingurar a observat că în borseta de culoare neagră Ciao avea mai multe pliculețe cu etnobotanice sub formă de substanță vegetală de culoare verde.

Imediat ce i-a predat cele 2 pliculețe Ciao i-a cerut inculpatului Lingurar să plece de lângă blocul său și să nu fumeze acolo substanțele vegetale din pliculețe, pentru a nu fi prins de organele de poliție. Ulterior pe parcursul deplasării din cartierul Mănăștur către piața Mihai Viteazu din Cluj-Napoca inculpatul și-a confecționat o țigară artizanală în amestec cu tutun, în care a introdus o parte din substanța vegetală de culoare verde cumpărată de la numitul Ciao. După ce a mâncat, inculpatul Lingurar a ieșit în fața restaurantului Mc Donalds situat în piața Mihai Viteazu din Cluj-Napoca, a aprins țigara artizanală mai sus menționată, a tras circa 3 fumuri și imediat după a căzut inconștient pe stradă. Imediat după, la fața locului, s-a prezentat un echipaj de la ambulanță și un echipaj de poliție care a ridicat din posesia inculpatului un plic ce conține cantitatea de 0,0407 grame de fragmente vegetale în care s-a pus în evidență 5F-MDMB-PINACA (5-floro-ADB).

Prin RCTS nr. … din 02.02.2018 întocmit de către BCCO Cluj-Napoca – LAPD s-a constatat ca probele înaintate spre analiză și ridicate de la inculpatul Lingurar Lucian Nicolae sunt compuse din 0,0407 grame de fragmente vegetale în care s-a pus în evidență 5F-MDMB-PINACA ( 5 – floro -ADB ), compus care face parte din clasa canabinoizilor sistetici, calificat în raportul anual EMCDDA Europol 2015 ca făcând parte din cele 98 de noi substanțe psihoactive raportate pentru prima dată în anul 2015. Din același RCTS rezultă că probele înaintate au fost consumate în procesul analizelor de laborator.

Ca urmare a consumului din data de 09.01.2018 inculpatul a fost internat la Clinica de Psihiatrie circa 2 zile. Din actele dosarului rezultă că la data de 09.01.2018 în cele 2 pliculețe cumpărate de către inculpatul de la numitul CIAO contra sumei totale de 50 de lei se afla cantitatea de circa 1 gram de substanță vegetală în care s-a pus în evidență 5F-MDMB-PINACA ( 5 – floro -ADB ), în fiecare dintre cele 2 plicuri.

Din actele dosarului rezultă că numitul “Ciao” a fost identificat în persoana numitului Uțiu Laurențiu Eronim, zis și Ciao fiul lui .. născut la data de 07.07.1989 în Cluj-Napoca, domiciliat în Cluj-Napoca…, persoană cercetată în stare de arest preventiv în dosarul 322 D/P/2017 al DIICOT Serviciul Teritorial Cluj pentru comiterea de infracțiuni de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive. Din informațiile puse la dispoziția DIICOT, rezultă că față de numitul Uțiu Laurențiu Eronim, zis și Ciao s-a dispus luarea măsurii arestului preventiv, în dosarul cu nr. de mai sus, la data de 31.03.2018.

Din actele dosarului rezultă că inculpatul Lingurar are vârsta de 19 ani, la data de 09.01.2018 se afla sub control judiciar dispus în dosarul 11857/211/2017 al Judecătoriei Cluj-Napoca, pentru comiterea mai multor infracțiuni de furt calificat și totodată inculpatul avea obligația de a nu părăsi localitatea Baciu, jud. Cluj și cu toate acestea a fost depistat cu substanțele psihoactive asupra sa în Cluj-Napoca

Pe de altă parte s-a constatat că la data de 09.02.2018 Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul nr. 11857/211/2017 a dispus condamnarea inculpatului la o pedeapsă rezultantă de 2 ani închisoare pentru comiterea de infracțiuni de furt calificat, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pentru o durată de 2 ani ce se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Fapta inculpatului Lingurar descrisă mai sus întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de efectuare de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prev. de art. 16 al. 1 din Legea nr. 194/2011, sancționată cu pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Având în vedere limitele pedepsei închisorii, limitele speciale ale pedepsei amenzii sunt cuprinse între 180 și 300 zile amendă, reduse cu 1/4 conform art. 480 al. (4) C.pr.pen., limitele pedepsei amenzii vor fi cuprinse între 135 și 225 zile amendă. Din actele efectuate în cauză au rezultat probe și mijloace de probă care confirmă starea de fapt reținută în sarcina inculpatului și care se desprinde din: declarațiile inculpatului Lingurar, care recunoaște comiterea faptei, arătând modul în care a efectuat operațiunile interzise, precum și efectele pe care consumul substanțelor le-a avut asupra sa; procesul – verbal de recunoaștere după planșă foto a numitului ” Ciao “, în persoana numitului Uțiu Laurențiu Eronim, persoană cunoscută la nivelul DIICOT ST Cluj cu preocupări pe linia traficului de substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive; proces-verbal de constatare a infracțiunii flagrante; raportul de constatare tehnico-științifică întocmit în cauză, prin care s-a stabilit compoziția substanțelor ridicate de la inculpat.

Inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei descrise mai sus, pentru care a intervenit prezentul acord și a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, menționată anterior.

În consecință, s-a luat în considerare cantitatea de substanță procurată și manipulată, tipul acesteia (foarte nocivă pentru sănătate), scopul urmărit (consumul personal), necesitatea aplicării unei sancțiuni suficient de descurajante, antecedentele inculpatului legate de consumul acestor substanțe, dar și atitudinea sinceră a inculpatului, faptul că acesta la momentul comiterii faptei nu era cunoscut cu antecedente penale, a conștientizat semnificația juridică, socială a faptei comise și riscul major pentru sănătate pe care consumul acestor substanțe îl prezintă, renunțând între timp să le mai consume,

În același timp în cursul urmăririi penale s-au stabilit și felul și cuantumul pedepselor ce urmează a fi aplicate inculpatului, respectiv: pedeapsa de 200 zile amendă cu executare, pentru săvârșirea de către inculpatul Lingurar, cu antecedente penale ulterioare comiterii faptei cercetate a infracțiunii de efectuare de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prev. de art. 16 al. 1 din Legea nr. 194/2011, cuantumul unei zile amendă la suma de 20 lei. Prin înmulțirea numărului zilelor amendă cu cuantumul unei zile amendă, astfel cum au fost stabilite mai sus, a rezultat cuantumul final al amenzii pe care o va executa inculpatul, acela de 4000 lei (patrumii lei). S-a atras atenția inculpatului asupra dispozițiilor art. 63 C. pen., referitoare la înlocuirea pedepsei amenzii cu închisoarea, în caz de neexecutare cu rea-credință, în tot sau în parte, a pedepsei amenzii.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina