Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Șefa ÎCCJ: ”Ce s-ar întâmpla dacă un judecător ar adresa unui politician invectivele pe care ei ni le adresează?”

Șefa ÎCCJ: ”Ce s-ar întâmpla dacă un judecător ar adresa unui politician invectivele pe care ei ni le adresează?”

Șefa ÎCCJ, judecătoarea Cristina Tarcea, a ridicat, în ședința plenului CSM de astăzi, o întrebare retorică în contextul discuțiilor despre declarațiile anti-justiție de la mitingul PSD din 9 iunie:  ”Dacă un judecător şi-ar permite să adreseze la adresa unui politician invectivele pe care ei le adresează magistraţilor, oare ce s-ar întâmpla?

Cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar faţă de unele atacurile politicienilor PSD, inițiată de Forumul Judecătorilor și semnată de peste 1500 de magistraţi, a generat discuţii aprinse în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 4 iulie.

“Discursul public a ajuns la cote alarmante şi nu credeam că voi trăi să văd astfel de raportări la sistemul judiciar (…) Mi se pare absolut incredibil să arunci asupra întregului sistem judiciar o suspiciune de a fi abuziv”, a spus judecătorul Bogdan Mateescu.

Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat „Nu am mai văzut niciodată o adunare publică să fie convocată pentru a identifica justiţia cu un inamic, cu un stat paralel ilegal. Nu am mai văzut o ameninţare a distrugerii acestui presupus inamic. Nu ar trebui să ne întindem mult. CSM, în calitate de garant, a înţeles ce se întâmplă şi dăm un semnal magistraţilor că sunt sub această cupolă protectoare. Lucrurile sunt simple. Votăm şi gata, lămurim”

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a spus: “Aş vrea şi eu să sfârşesc apoteotic prin a pune o întrebare retorică: dacă un judecător şi-ar permite să adreseze la adresa unui politician invectivele pe care ei le adresează magistraţilor, oare ce s-ar întâmpla? Nu aştept răspuns”

Preşedintele CSM, Simona Camelia Marcu, şi-a exprimat convingerea că magistraţii nu se lasă influențați în activitatea lor: “Îmi place să cred că în România zilelor noastre toţi magistraţii (…) nu se simt ameninţaţi de niciun factor, că au tăria, puterea, capacitatea, înţelepciunea să acţioneze în dosarele pe care le instrumentează exact aşa cum trebuie, potrivit legii şi propriei conştiinţe. Asta nu înseamnă că noi nu ne vom îndeplini rolul pe care ni-l dă Constituţia. Cu certitudine îl vom îndeplini, dar în acelaşi timp am credinţa că toţi colegii noştri ştiu ce să facă şi fac exact ce trebuie să facă”

De asemenea,  judecătorul Mihai Bălan a criticat dur afirmațiile politicienilor: „Sute de mii de oameni au fost chemaţi într-un loc pentru o manifestare. Câteva ore li s-a spus încontinuu că justiţia sau parte din justiţie este inamică, că trebuie să iradicăm acest rău deja constatat, nu ştiu cum. A fost aruncat un blam asupra întregii justiţiei. A fost şi difuzat şi internaţional. Nu ştiu cum am putea, chiar şi prin aceasta hotărâre, să reparăm acest rău. Acest discurs a continuat, aducându-se chiar şi ameninţări punctuale la adresa unor magistraţi la nişte televiziuni de către aceleaşi persoane sau alte persoane din zona politică. Nu a fost un eveniment dintr-un târg, s-a întamplat în centrul Bucureştiului, langa Guvern. Trebuia să luăm această măsură mai devreme, dar e bine şi acum. Fiecare cerere trebuie analizată separat, cu responsabilitate, şi de fiecare dată când este atacată justiţia, trebuie să intervenim. S-a spus că am interveni prea des. Eu cred că nu. Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze nu este numărul mare de apărări, ci numărul mare de atacuri”

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România (FJR) a trimis la CSM, în luna iunie, o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar “faţă de atacurile recente ale reprezentanţilor de seamă ai puterii legislative şi ai puterii executive, materializate în discursurile unor lideri politici din data de 9 iunie, respectiv data de 10 iunie”.

Forumul Judecătorilor din România a sesizat CSM cu privire la discursurile de la mitingul PSD

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina