Ca replică la scrisoarea studentului din anul IV despre presupusele abuzuri ale decanului, un coleg de-al lui de an ne-a trimis un punct de vedere diferit, pe care îl redăm în continuare:
”Va scriu aceasta scrisoare deschisa, in speranta ca o veti publica pentru a va oferi cititorilor dumneavoastra un (alt) punct de vedere cu privire la “scandalul” din aceste zile ce priveste Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Va scriu de pe un cont anonim, nu cel institutional, de frica. Nu de frica profesorilor, care, de bine, de rau, au incurajat mereu dezbaterile la noi in Facultate, ci de frica colegilor mei, care au declansat o veritabila vanatoare de vrajitoare. Sper sa o publicati in integralitate, chiar daca (sau poate tocmai pentru ca) este in contra celor sustinute de colegul meu de an.
1. In calitate de student, imi repugna actiunile colegilor mei care copiaza. Consider ca este o abatere grava de la normele academice in vigoare in orice societate civilizata – de sute de ani incoace. Un student care copiaza si obtine o nota mai mare decat a studentului onest face rau nu doar procesului academic – si asta e destul de grav – ci si colegilor sai, care nu vor lua bursa din vina lor, care vor pica la taxa din vina lor si asa mai departe.
Colegii spun ca profesiile si examenele viitoare vor cerne – posibil! Dar de ce trebuie sa platesc eu taxa (indiferent de cuantumul acesteia) in conditiile in care cei care fraudeaza nu o fac? Parintii mei nu muncesc?
2. Chestiunea majorarii taxelor este una complexa, ce trebuie dezbatuta, inclusiv din perspectiva legala si economica. Sigur, deplang oportunitatea oricarei masuri de a creste taxele in timpul unei pandemii. Deplang totodata lipsa unor debusee pentru stundentii care nu sunt “cazuri sociale” cum sunt definite de normele in vigoare, dar carora le este greu sa plateasca taxa chiar si in actualul cuantum. Dar cred ca sensibilitatea acestui subiect nu face sa sublinieze punctul 1 de mai sus: daca si asa sunt mari taxele, nu cumva este de dorit sa fie procesul de evaluare corect? Intai sa fie corect, sa nu se fraudeze, si apoi sa discutam despre alte aspecte importante: modalitatea de examinare, durata, importanta activitatii de seminar, si altele. Cu alte cuvinte, eu prefer un examen corect dat la 2 noaptea, decat unul la care se fraudeaza masiv.
3. Nu ma pot pronunta cu privire la modul obtinerii probelor referitoare la exmatriculare – nu a facut-o nici Consiliul Facultatii, asa incat este foarte trist ca deja se dezbate acest subiect in media. Totusi, intreb retoric: este fireasca aceasta aparare? Nu cumva, sustinand asta, giram frauda? Nu cumva spunem “Copiati, fratilor, pe whatsapp, ca sunt conversatii private, nu au cum sa ajunga la profesori”?
4. Cred ca trebuie purtate importante discutii in societatea românească despre sistemul universitar si reforma acestuia. Si cred, totodata, ca ele trebuie purtate cu calm si cu “cartile pe masa” – nu vom ajunge nicaieri daca ne comparam profesorii cu regimul fascist si comunist, daca ajungem sa reprosam profesorilor, fara sa fi terminat facultatea, modul in care este scrisa o carte, daca exista greseli de redactare si asa mai departe (ca tot veni vorba despre greseli – colegul meu de anul IV greseste atunci cand spune ca noi studentii am fost facuti “infractori”. Ma asteptam la o mai buna proprietate a termenilor de la un coleg de-ai mei, atat de preocupat de viata noastra academica).
Este constient colegul nostru despre o intreaga discutie la nivel mondial, in lumea academica, referitoare la frauda in examenele online? Stie ca la facultati de prestigiu din strainatate se merge pana la instalarea unui program care urmareste privirea celui care rezolva subiectele? Sigur, nu spun ca asemenea masuri sunt normale, dar ca dezbaterea exista. Pana una alta, in amfiteatru, fata in fata, poti fi verificat in buzunare pentru fituici…
A ridica aceste chestiuni, de altfel legitime, in mijlocul unui “scandal” nu este intamplatoare.
5. Daca este un calvar Facultatea de Drept astazi, in 2021, îi invit pe cei nemultumiti sa se transfere – sunt sigur ca multe din celelalte facultati de drept (peste 10 la numar, toate acreditate, in Bucuresti) va vor primi cu bratele deschise. Exista probleme? Cu siguranta, o recunoastem cu totii. Dar nu le vom rezolva niciodata astfel.
Va multumesc si imi invit colegii studenti la calm, profesorii la inteleptciune si moderatie.”
A.P. – student in anul al IV-lea, Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti – platitor de taxe