Acasă » CEDO » România condamnată la CEDO pentru că o instanță a păstrat după gratii o persoană cu cancer în formă terminală

România condamnată la CEDO pentru că o instanță a păstrat după gratii o persoană cu cancer în formă terminală

CEDO a condamnat, astăzi, România la plata unor daune de 9.000 de euro fiului unui bărbat care a fost ținut după gratii deși era grav bolnav. Judecătorii CEDO au considerat că păstrarea unei persoane cu cancer în formă terminală în stare de detenţie reprezintă un tratament inuman. Hotărârea vine în contextul discuțiilor din Comisia specială parlamentară despre răspunderea magistraților.

”Si acum sa vina cineva sa imi explice de ce judecatorii pe care i-a durut in cur de astea de mai jos nu trebuie sa raspunda nici macar material. Astept cu interes Ambasada SUA, DNA-ul, CSM-ul si orice om de buna credinta care a protesteaza energic sa imi explice de ce cei trei judecatori din speta nu trebuie sa raspunda. Ca eu pot sa explic de ce iresponsabilitatea lor duce la situatii din astea. Iar cine crede ca speta asta este o exceptie se inseala amarnic.”, a precizat avocatul Radu Chiriță înainte de a distribui pe o rețea de socializare linkul spre rezumatul cauzei de la CEDO.

”În hotarărea din cauza Dorneanu c. România din 28 noiembrie, CEDO a stabilit că refuzul Curţii de Apel Bacău de a dispune întreruperea executării pedepsei pentru o persoane ce suferea de cancer în fază terminală reprezintă un tratament inuman.

Reclamantul a fost condamnat în februarie 2013 pentru infraţiuni economice şi a fost încarcerat la 4 martie 2013. În aceeaşi zi a formulat cerere de întrerupere a executării pedepsei pe motive medicale, arătând că suferă de cancer în fază terminală şi are nevoie de chimioterapie, care nu se poate realiza în mediul carceral. Printr-o expertiză medicală s-a stabilit că supravieţuirea dlui. Dorneanu depinde de calitatea supraveghererii sale medicale, iar Tribunalul Bacău a dispus la 25 iunie 2013 întreruperea executării pedepsei pentru o perioadă de 3 luni. Recursul Ministerului Public a fost admis de Curtea de Apel Bacău la 29 iunie 2013. Starea de sănătate a dlui. Dorneanu s-a degradat şi nu i-a mai permis chimioterapia. Reclamantul a decedat la 24 decembrie 2013 în spitalul din Bacău.

Curtea a constatat că între data încarcerării şi data decesului, dl. Dorneanu a făcut obiectul a 27 de transferuri de la un penitanciar la altul şi a 7 transferuri în spitale penitanciar, toate aflate la distanţe mari unele faţă de altele. Transferurile au durat câteva zile în care dl. Dorneanu nu a primit niciun fel de îngrijire medicală. Curtea a constatat de asemenea că, pe măsură ce maladia a avansat, dl. Dorneanu nu putea rămâne în mediul carceral, autorităţile naţionale având obligaţia de a a se apleca şi asupra unor considerente umanitare. Curtea consideră că, având în vedere boala reclamantului şi faptele pe care le-a comis, riscul de recidivă era minim. Curtea a constatat şi faptul că judecătorii nu au fost foarte interesaţi de modalităţile concrete în care reclamantului i se administrează tratamentul medical.

Curtea consideră că instanţa naţională s-a aplecat mai mult asupra considerentelor de procedură decât asupra celor umanitare şi l-au împiedicat pe dl. Dorneanu să îşi trăiască ultimele zile în demnitate, nu legat cu cătuţele de un pat de spital.”, se arată pe site-ul societății de avocatură Chiriță și Asociații.

Fiul reclamantului a solicitat 3 000 de euro pentru prejudiciul material pe care îl susține că l-a sufert Potrivit acestuia, această sumă corespunde pierderii sprijinului financiar pe care tatăl său l-ar fi asigurat dacă ar fi trăit și în detrimentul unei înmormântări. El a pretins, de asemenea, 500.000 euro ca daune morale, din cauza suferinței cauzate tatălui său în timpul detenției.

Guvernul a considerat că cererea de despăgubiri pecuniare nu este justificată și că nu a fost dovedită legătura de cauzalitate dintre presupusele încălcări ale Convenției și prejudiciul material pretins. În ceea ce privește suma solicitată pentru prejudiciul moral, Guvernul consideră suma excesivă.

În ceea ce privește prejudiciul material, CEDO consideră că nu există o relație de cauză-efect suficientă între moartea reclamantului și încălcarea constatată. Prin urmare, aceasta respinge afirmația fiului reclamantului în această privință.

Pe de altă parte, CEDO consideră că reclamantul a suferit un prejudiciu moral prin faptul că a fost supus unui tratament contrar articolului 3 al Convenției în timpul detenției sale. În consecință, hotărând pe o bază echitabilă, ea decide că 9 000 de euro ar trebui să fie acordate în acest scop fiului reclamantului, domnului Mircea Dorneanu.

”Statul pârât trebuie să plătească domnului Mircea Dorneanu, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă în conformitate cu articolul 44 § 2 al Convenției, 9 000 EUR (nouă mii euro) pentru prejudiciul moral, să fie convertit în moneda statului pârât la rata aplicabilă la data decontării, plus orice taxă care poate fi imputată”, se arată în finalul hotărârii CEDO.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina