fbpx

Robert Roșu: ”Nu am săvârșit nicio infracțiune…. Avocatul are obligatia sa isi apere clientul in mod zelos”

În declaratia dată, in 2 noiembrie 2018, la Curtea de Apel Brasov, publicată de Revista Q Magazine, avocatul condamnat Robert Roșu a spus, printre altele, următoarele:

”Ca avocat, alaturi de foarte multi colegi, mi-am exercitat profesia in mod liber, independent potrivit priceperii mele profesionale si constiintei mele profesionale. Nu am savarsit nicio infractiune.

Nu am sa imi schimb aceasta pozitie niciodata. Eu am avut obligatia si dreptul de a proteja clientul, obligatia si dreptul de a expune punctul sau de vedere juridic, de a-i proteja interesele legitime, de a folosi strategii, argumente pentru a prezenta intr-o modalitate coerenta drepturile sale potrivit interpretarilor pe care le-am dat dreptului pozitiv.

Eu sunt obligat prin lege sa supun dreptul pozitiv si jurisprudenta unei critici radicale, fiind cunoscut faptul ca uneori instantele de judecata si chiar Curtea Constitutionala, in practica lor sufera revirimente jurisprudentiale, iar acest lucru de multe ori se intampla la insistentele avocatului de a asterne pe masa judecatorului adevarul.

Aspectele de natura deontologica care mi se imputa in primul rand vizeaza relatia avocat-client si implicit ele sunt deduse competentei de judecata a baroului din care fac parte. Nu am incalcat nicio norma statutara, legala sau deontologica si nu orice incalcare deontologica atrage raspundere penala, existand raspunderi disciplinare, administrative s.a. Nu am fost niciodata parte a unei cercetari disciplinare, nu mai spun de alta natura.

Independenta avocatului si a argumentatiei sale sunt conditii necesare pentru exercitarea dreptului la aparare al clientului si un control ex post factum din partea oricarei autoritati nu poate avea decat efecte de descurajare a modului in care avocatii isi desfasoara profesia.

Acestea sunt si concluziile multor hotarari de la CEDO unde se spune inclusiv ca avocatul are obligatia sa isi apere clientul in mod zelos (Radobuljac contra Croatiei) si, de asemenea, ca argumentele avocatului nu trebuie supuse unui astfel de control critic atat timp cat ele nu sunt ofensatoare si au legatura cu cauza. (in acest sens, Nikula vs Finlanda.)”.

Comments

comentarii

Roxen va interpreta piesa „Amnesia” la Eurovision. Roxen spune că această piesă este una extrem de personală, dar se bucură că juriul a ales această piesă, pentru că are energia necesară.... Citește mai mult
Horoscop 5 martie 2021. Află ce zodie poate primi noi oferte de colaborare și cine trebuie să aibă mai multă grijă de sănătate.... Citește mai mult
Emil Boc este dezamăgit deoarece noul prefect de Cluj face parte din UDMR și nu PNL. Primarul este interesat ca noul prefect să respecte toate simbolurile naționale și spune că nu va accepta nici „cel mai mic derapaj”.... Citește mai mult

Lasă un răspuns