Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Reprezentanta Clujului în CSM și-a spus dorința secretă în ședința de bilanț, de față cu președintele Iohannis

Reprezentanta Clujului în CSM și-a spus dorința secretă în ședința de bilanț, de față cu președintele Iohannis

Reprezentanta Clujului în Consiliul Superior al Magistraturii, judecătoarea Andrea Chiș, a spus, în cadrul ședinței de bilanț de astăzi, la care a participat și președintele Klaus Iohannis, ce-și dorește pentru viitor, inclusiv o dorință secretă.

”Acest Consiliu, așa cum a pornit el cu multă greutate, a reușit să pună numele CSM pe hartă, ca să spun așa, pentru că din momentul în care în această componență am ajuns aici, am avut acea provocare fundamentală în relația cu celelalte puteri ale statului și am stopa la acel moment adoptarea unei ordonanțe în materie de politică penală. Tot așa ne-am comportat în ce privește independența justiției, reușind să supunem unei dezbateri, chiar dacă nu a fost așa cum ne-am dorit noi, legile justiției. Prin avizele noastre negative am atras atenția cu privire la pericolele pentru sistemul judiciar.

Așadar, cred că, privind din perspectiva temporală înapoi, la momentul bilanțului, când cred că trebuie să arătăm mai ales aspectele pozitive, cred că acest Consiliu s-a descurcat foarte bine în ceea ce privește atribuția s-a fundamentală de apărare a independenței sistemului judiciar.

Ceea ce-mi doresc în continuare, pentru că am vorbit de trecut și asta se regăsește în raportul de activitate, mi-aș exprima niște dorințe personale: Mi-aș dori o încredere mai mare în sistemul de justiție. Am constatat că datorită activității Consiliului, a instanțelor și parchetelor, a crescut încrederea în actul de justiție și în rândul societății ne bucurăm de o încredere mai mare decât celelalte puteri. Îmi doresc ca această încredere să crească în continuare.

Îmi doresc ca acest Consiliu să întărească în continuare independența sistemului judiciar, îmi doresc să fim mai uniți atunci când sunt cereri privind apărarea independenței sistemului judiciar sau ne sesizăm din oficiu cu privire la acestea. Îmi doresc să trimitem colegilor un mesaj că pot să aibă încredere în viitorul lor și în Consiliu pentru că sunt protejați în ceea ce privește independența lor în activitatea de judecată, în raport cu orice altă instituție din interiorul sau din afara sistemului judiciar și îmi doresc în continuare ca imaginea publică a justiției să se îmbunătățească prin activitatea fiecăruia dintre noi.

Și o să-mi exprim o dorință secretă, care sper că se va realiza cel puțin până la sfârșitul mandatului acestui Consiliu, să educăm și opinia publică și în special mass-media, pentru că mie mi se pare că s-a ajuns la un limbaj atât de virulent în decursul acestui an (2017 – n.red), încât dacă m-aș întoarce în timp cu un an în urmă, eu nu mi-aș fi putut imagina că putem să ajungem aici. Eu cred că este nevoie de moderație, eu cred că este nevoie de folosirea unui limbaj adecvat și eu cred că este nevoie să începem să contruim împreună.

Trebuie să avem o relație mai bună și cele trei puteri între noi, să avem o dezbatere reală atunci când e vorba de probelem care ne privesc pe toate, e nevoie să avem o dezbatere mai reală cu propriul nostru sistem, să ținem seama mai mult de ceea ce ne cere propriu nostru sistem. Probabil datorită modului de lucru în acest an, nu ne-am întâlnit suficient cu colegii noștri, însă le-am cerut părerea și eu cred că este foarte important pentru fiecare dintre noi ca în viitor să ținem seama de părerea colegilor noștri pentru că sunt profesioniști, ei ne-au ales, sunt un electorat avizat și trebuie să avem în vedere ceea ce ne-au spus în majoritate.

Eu doresc să mulțumesc doameni președinte și domnului vicepreședinte pentru modul în care au reușit să mențină un echilibru în acest Consiliu, pentru că nu le-a fost ușor. Suntem membri cu personalități foarte puternice și nu este ușor să ții în mână o echipă atât de puternică și de aici  au fost și divergențele de opinie. Vreau să explic și opiniei publice ceea ce am explicat colegilor noștri în întâlnirile puține pe care le-am avut cu ei în țară că este oarecum firesc ca în probleme majore să avem opinii diferite pentru că se întâmplă și în completele colegiale din care facem parte. Este nevoie uneori de o opinie divergentă ca să supunem unei dezbateri reale o problemă cu adevărat importantă.

Așadar, pentru viitor îmi doresc mai multă unitate, mai multă moderație, mai multă liniște.”, a spus judecătoarea Andrea Chiș.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns