fbpx

Renunțare la aplicarea pedepsei – conducere fără permis

Un tânăr din Cluj, care a fost prins conducând fără permis, a scăpat doar cu un avertisment din partea instanței. Citiți mai jos elementele care au convins judecătorul să dispună renunțare la aplicarea pedepsei! Parchetul nu a atacat sentința.

Tânărul s-a ales cu dosar penal după ce un echipaj de la Poliția Locală Turda i-a cerut actele pentru oprire neregulamentară.

”Datorită faptului că a oprit neregulamentar, a fost abordat de o patrulă din cadrul Poliţiei Locale Turda. Agenţii de poliţie l-au interpelat pe inculpat, l-au legitimat şi au întocmit procesul verbal de contravenţie seria A nr. 20028 în care se consemna că inculpatul a oprit voluntar autoturismul în zonă în care oprirea este interzisă, inculpatul luând la cunoştinţă de conţinutul procesului verbal semnându-l.

În aceste împrejuării, agenţii de poliţie i-au solicitat inculpatului permisul de conducere, acesta declarând că nu posedă permis, motiv pentru care s-a procedat la conducerea acestuia la sediul poliţiei şi sesizarea organelor judiciare din cadrul Poliţiei municipiului Turda – Biroul Rutier.”, se arată la dosar.

Judecătoria Turda i-a aplicat inculpatului doar un avertisment, motivând astfel:

”La individualizarea pedepsei ce urmează a fi aplicată inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială. Se va avea în vedere că inculpatul a avut o poziţie sinceră în timpul procesului, recunoscând şi regretând fapta comisă, a cooperat cu organele judiciare, este integrat în societate, nu a fost implicat în vreun accident rutier, este în vârstă de 22 ani, nu are antecedente penale, nu s-au produs pagube materiale.

Potrivit înscrisurilor depuse în circumstanţiere, inculpatul este integrat în societate, încercând să îşi câştige existenţa prin mijloace oneste. În ce priveşte sancţiunea aplicată inculpatului, instanţa apreciază că în speţă sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 80 Cod penal pentru a se dispune renunţarea la aplicarea pedepsei. Astfel, se reţine că în cauză, în raport de modul cum s-a derulat activitatea infracţională, urmările produse, scopul urmărit de făptuitor, dar şi de datele despre persoana acestuia, şi în principal vârsta, lipsa antecedentelor penale, conduita procesuală sinceră, aplicarea unei pedepse ar fi inoportună, existând şanse ca pe viitor inculpatul să aibă un comportament conform normelor sociale fără a i se aplica o pedeapsă.

Inculpatul, la momentul surprinderii în trafic avea efectuate cursurile şcolii de conducători auto în vederea susţinerii permisului de conducere, deci avea abilităţi practice de a conduce, acesta a condus autoturismul pe un porţiume scurtă de drum, este în vârstă de 22 ani, a adoptat o conduită sinceră încă de la momentul constatării infracţiunii, iar din datele de la dosar rezultă că inculpatul a înţeles pe deplin consecinţele faptei sale, existând suficiente elemente pentru a permite concluzia că acesta se va îndrepta şi fără aplicarea efectivă a unei pedepse şi nu există un pericol de reiterare a comportamentului infracţional.

Din analiza condiţiilor negative prev. de art. 80 alin. 2 Cod penal se constată că inculpatul nu a mai fost anterior condamnat, că acesta nu a mai beneficiat de o măsură similară, nu s-a sustras de la urmărire penală şi judecată, ci dimpotrivă a avut o conduită procesuală sinceră, iar pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită nu este mai mare de 5 ani şi astfel nu există nici un impediment pentru a se dispune renunţarea la aplicarea pedepsei”

Comments

comentarii

România a ajuns la peste 15.000 de cazuri de COVID-19 pe zi și peste 500 de decese.... Citește mai mult
Județul Cluj se află, miercuri dimineața, sub atenționare cod galben de ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m. Avertizarea, valabilă până la ora 11.00.... Citește mai mult
Spectacolul de dans pe care celebrul dansator Sergei Polunin l-a susținut ca invitat special al Festivalului Internațional de Film Transilvania este difuzat online, în premieră, pe platforma de streaming TIFF Unlimited, de Ziua Mondială a Baletului.... Citește mai mult
HOROSCOP 20 octombrie 2021. Unii nativi întâmpină probleme de sănătate miercuri. O zodie trebuie să aibă grijă cui îi împărtășește un secret.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!