”Regal” de drept penal la Cluj. Speakerii magistrați, avocați și cadre didactice au avut prezentări captivante GALERIE FOTO

A fost un adevărat ”regal” în domeniul juridic conferința ”10 ani de la intrarea în vigoare a codului penal și a codului de procedură penal”, ce a avut loc în 4-5 octombrie la Cluj. Judecătorul Mihail Udroiu de la Înalta Curte, autor îndrăgit de cărți de drept penal, și procurorul șef DIICOT Alina Albu au fost ”capetele de afiș” ale celor două zile. Prezentările speakerilor au fost pe teme diverse și i-au ținut ”în priză” pe participanți.

În introducerea conferinței, au luat cuvântul decana Baroului Cluj, Flavia Maier, șeful Departamentului de Drept Public de la Facultatea de Drept UBB Cluj, Daniel Nițu și avocatul lector INPPA Călin Budișan, care a și moderat toată conferința profesională.

”Îmi revine plăcerea și onoarea de a deschide lucrările conferinteți dedicate împlinirii a zece ani de la intrarea în vigoare a codului penal și codului de procedură penală și încep prin a mulțumi distinșilor speakeri care au acceptat invitația noastră de a susține prelegerile în cadrul acestui eveniment, a căror nume și prestigiu profesional este în sine o garanție a calității acestei zile. N-am să-i nominalizez pentru că această misiune îi revine colegului meu Călin Budișan, care va modera această conferință, dar căruia țin să-i mulțumesc în mod deosebit pentru efortul și implicarea în organizarea evenimentului. Mulțumesc de asemenea partenerilor noștri tradiționali împreună cu care organizăm evenimentele de acest fel, facultății de drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj, INPPA Cluj, editurii Hamangiu și asociației Young Lawyers.

Mă bucur că au răspuns invitației noastre reprezentanți ai instanțelor și parchetelor de pe raza Curții de Apel Cluj. Profit de prezența lor în sală pentru a adresa o invitație publică de a participa și la alte evenimente, atât științifice, cât și festive pe care le va organiza Baroul, pentru că eu cred că este important ca să avem o relație de comunicare profesională nu doar la nivel declarativ, ci și practic și cred că ar fi un pas important în a așeza într-o matcă firească relațiile dintre cele două profesii. Trăim niște vremuri dificile. Există o vorbă în popor care spune că ”ne e greu la toți, dar nu la fel și nu în același timp”. De data asta eu cred că deși nu ne e greu în același fel, cred că e în același timp și din acest motiv o relație onestă, bazată pe dialog și înțelegere a problemelor cu care ne confruntăm fiecare dintre profesii, poate contribui la găsirea unor soluții viabile și a face ca lucrurile să meargă bine.”, a spus Flavia Maier.

Din motive obiective au lipsit decanul Facultății de Drept, Șerban Diaconescu, și directorul INPPA Cluj, Gidro Stacan, dar le-a fost asigurată ”substituirea” de către conferențiarul universitar Daniel Nițu, respectiv lectorul INPPA Călin Budișan.

”A trecut o perioadă de când nu am mai făcut o conferință împreună, INPPA, Baroul și facultatea. Cred că ultima a fost în 2019, apoi ne-a faultat o bună perioadă de timp pandemia. Sunt 10 ani de la intrarea în vigoare a noului cod. Avem o conferință tematică exact pe acest subiect de nișă, în care practi ar trebui să verificăm împreună ce s-a întâmplat în acești 10 ani cu aceste acte normative și cum a evoluat practica judiciară.”, a spus conferențiarul Nițu, care este și avocat.

”Mulțumesc în primul rând speakerilor care au acceptat să conferențieze la această întrunire de gală. Așa cum spunea și doamne decan, un regal din punctul meu de vedere raportat la invitați. Am încercat să avem o reprezentare atât din partea unor instanțe, începând cu tribunal, curte de apel, Înalta Curte,  avem cadre universitare atât de la Universitatea București, cât și UBB, cadre universitare care îmbină teoria și practica, care sunt fie magistrați, fie avocați, adică toate premisele ca să fie o calitate a conferinței la un nivel la care ne așteptăm și ne dorim. Vă mulțumesc în același timp tuturor participanților care v-ați înscris la această conferință. Sperăm ca la sfârșitul zilei să avem, pe lângă o îmbunătățire a calității actului de justiție și de perfecționare a noastră, și bucuria întâlnirii de astăzi și să avem succes în tot ceea ce facem.”, a spus avocatul Budișan.

Acesta l-a invitat să spune câteva cuvinte pe mai tânărul avocat Dominic Gidro, președinte al asociației Young Lawyers Cluj, care s-a implicat pentru prima dată în organizarea unei asemenea conferințe.

Speakerii și temele prezentate, în ordinea în care au vorbit:

Conf. univ. dr. Andrei Zaradiu – Facultatea de Drept a Universității din București, avocat în Baroul București – ”Provocări, limite și controverse în procedura privind confiscarea în caz de clasare”

Av. drd. Mihai Popa – Baroul Prahova – ”Prezumțiile de culpabilitate”

Conf. univ. dr. Mihail Udroiu – Facultatea de Drept a Universității din Oradea, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție – ”Reconceptualizări în sfera vieții vibrante a măsurilor asigurătorii”

Conf. univ. dr. Andreea Simona UZLĂU – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București, judecător – secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii – ”Camera preliminară: rațiune, evoluție și perspective”

Jud. drd. Ionuț Borlan – Tribunalul Cluj, cadru didactic asociat la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai – ”Concursul de calificări incompatibile: teoria specială a actelor ulterioare sancționate implicit”

 

Procuror Daniel Isaia Ciumărnean – Procuror General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj  – ”Dificultăți practice în instrumentarea cauzelor privind conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive – art. 336 alin. (2) din Codul penal”

Conf. univ. dr. Radu Chiriță – Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, avocat în Baroul Cluj Misiuni imposibile. O pledoarie pentru curaj judiciar

Prof. univ. dr. Sergiu Bogdan – Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, avocat în Baroul Cluj –  ”Frauda cu fonduri europene. Natura juridică a infracțiunii și consecințele acesteia în practica judiciară”

Procuror Alina ALBU – Procuror Șef DIICOT – Structura centrală – ”Articolul 367 Cod penal – între compromis și metamorfoză juridică”

Conf. univ. dr. Daniel Nițu – Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, avocat în Baroul Cluj Confiscare. Între legislație (nu teorie) și aplicare practică

Asist. univ. dr. Lucian Criste – Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, avocat în Baroul Cluj Valorizarea nulităților specifice fazei de urmărire penală din perspectiva aplicării principiului legalității

Din rândurile magistraților cu funcții, au asistat la conferință procuror șef adjunct DIICOT Claudia-Ionela Curelaru, șeful DIICOT Cluj, Raul Radmacher, președintele Curții de Apel Cluj, Dana Gîrbovan, președintele secției penale de la CA Cluj, Iuliana Moldovan, președintele Judecătoriei Zalău, judecător penalist Camelia Șandor (fost magistrat-asistent la ÎCCJ, cu care avem interviu aici).

Șefa CA Cluj, Dana Gîrbovan, în dreapta imaginii

 

Conducerea DIICOT (în primul rând)
Șefa Judecătoriei Zalău, Camelia Șandor (în centrul imaginii) și șefa secției penale de la CA Cluj, Iuliana Moldovan (în dreapta pe al doilea rând)

 

Vom reveni cu articole despre cele mai interesante prezentări.

Comments

comentarii

Final tragic pentru femeia în vârstă de 59 de ani, accidentată vineri de o mașină în timp ce traversa strada prin loc nepermis.... Citește mai mult
Radio Cluj împlinește, sâmbătă, 71 de ani de la prima emisie - o „moștenire grandioasă” pentru unul din cele mai ascultate posturi radio din România.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns