fbpx
Anna Horvath în campania electorală UDMR pentru parlamentare (sursa foro ziuadecj.ro)

Rechizitoriul viceprimarului Horvath: ”inculpații convin ca o societate să finanțeze ocult campania electorală”

Rechizitoriul prin care viceprimarul Clujului, Anna Horvath, și omul de afaceri Zsolt Fodor au fost trimiși în judecată arată cum a fost disimulată o finanțare pentru campanie electorală a candidatei UDRM la primărie și că aceasta se corelează cu emiterea unei hotărâri de Consiliu Local, de care Fodor avea nevoie.

Pe scurt, procurorii DNA Cluj susțin că viceprimarul Anna Horvath, membru UDMR, și-a traficat influența pe lângă funcționari pentru ca Fodor Zsolt, patronul Euro GSM, să primească actele necesare la două proiecte imobiliare în Piața Muzeului și pe strada Borhanciului, iar în schimb i-a cerut omului de afaceri să-i procure 60 de abonamente la trei festivaluri de muzică (în valoare de 20.000 lei), pe care candidatul UDMR să le dea voluntarilor din campania electorală pentru primărie din mai-iunie 2016.

Cele două ”probleme” imobiliare ale lui Zsolt Fodor

În primăvara acestui an, ”inculpatul Fodor Zsolt îi comunică viceprimarului Horvath Anna faptul că documentația pentru proiectul din Piața Muzeului este în lucru la funcționarul …, care urmează să întocmească un ,,proiect”, pe care la acel moment nu îl întocmise încă, pe motiv că nu primise confirmarea CTATU privind menținerea (păstrarea) vechiului aviz de urbanism.

Mai mult, problema confirmării vechiului aviz de urbanism nu fusese inclusă pe proiectul ordinii de zi a următoarei ședințe a Comisiei Tehnice pentru Amenajarea Teritoriului și Urbanism.

Inculpata Horvath Anna promite că va interveni în susținerea demersurilor respective. Aceste promisiuni sunt clare și absolut univoce, viceprimarul exprimându-și intenția de a interveni pentru soluționarea favorabilă a cererii Asociației de proprietari. Ca atare, Fodor Zsolt îi pune la dispoziție numărul de înregistrare al cererii, pentru a facilita efectuarea intervenției promise.

Ca atare, nu numai că inculpatul Fodor Zsolt se interesează de stadiul rezolvării vechii ,,probleme” (cea legată de Piața Muzeului nr.4), însă îi solicită inculpatei Horvath Anna susținerea și pentru rezolvarea unei noi ,,probleme” (cea legată de strada Borhanciului nr.22).

La data de 11.04.2016, SC Home Construct SRL (care are ca asociați și administratori pe Fodor Zsolt și soția Silvia) depusese la Primăria Cluj Napoca cererea pentru emiterea certificatului de urbanism în scopul ,,alipire parcele și dezmembrare drum pentru servitute de utilitate publică și continuare lucrări construire imobile colective corp 1 și 2 str. Borganciului nr.22 Cluj Napoca”.

Raportat la cererea formulată, fusese emis certificatul de urbanism nr. 2253 din 3.05.2016. Inculpatul Fodor Zsolt era interesat în emiterea unei hotărâri a Consiliului local al municipiului Cluj Napoca, pentru a fi aprobată preluarea în proprietatea publică a municipiului Cluj Napoca a suprafeței de 150 mp, această preluare fiind necesară pentru prelungirea autorizării / reautorizarea unor lucrări de construire la adresa respectivă.

După ce obține din nou asigurări că va fi sprijinit pentru rezolvarea ambelor ,,probleme”, Fodor Zsolt în comunică viceprimarului Horvath Anna că și el acționează, la rândul său, în sensul convenit anterior, pentru a finanța procurarea abonamentelor la festivalurile muzicale.”. se arată în rechizitoriul DNA Cluj.

Atât dezmembrarea și concesionarea în vederea refațadizării Palatului Mikes din Piața Muzeului, cât și preluarea în proprietate publică a a 150 mp de pe Borhanciului nr.22 în vederea asigurării servituților de utilitate publică au fost votate în Consiliul Local Cluj-Napoca. (Dați click pentru a vizualiza hotărârea 319 și hotărârea 368 din 2016)

Sponsorizare pentru un proiect de promovare a voluntariatului

Potrivit procurorului Daniel Ciumărnean, ”la data de 23.05.2016 a fost întocmit referatul privind dezmembrarea, concesionarea și însușirea documentației cadastrale pentru dezmembrare. Acest referat poartă viza Serviciului Juridic Contencios aplicată la 27.05.2016. Prin adresa nr….05.2016, Primăria municipiului Cluj Napoca a comunicat Asociației de proprietari că a fost întocmit proiectul de hotărâre privind dezmembrarea, concesionarea și însușirea documentației cadastrale pentru dezmembrare, cu mențiunea că va fi înaintat spre analiză și dezbatere deliberativului local.”

Tot la data de 23 mai, a fost încheiat contractul de sponsorizare între firma lui Zsolt Fodor și o asociație, sponsorizarea vizând un pretins proiect de promovare a voluntariatului în Cluj.

În realitate, suma de 20.000 lei reprezenta contravaloarea foloaselor materiale pretinse la data de 13.05.2016 de viceprimarul Horvath Anna, abonamentele care urmau a fi înmânate voluntarilor care activau în campania electorală a inculpatei. Este evident că întocmirea referatului și a proiectului de hotărâre sunt corelate în timp cu încheierea contractului de ,,sponsorizare”.”, susține procurorul.

DNA: Această ,,sponsorizare de pe firmă” este profund ilegală

Potrivit DNA, ”organizaţia judeţeană Cluj a UDMR a încasat contribuţii totale de 169.260 lei, pentru campania electorală la alegerile locale din luna iunie 2016, din două surse, respectiv venituri proprii ale candidaţilor  – 132.860 lei şi donaţii 36.400 lei.  Practic, toate donaţiile au fost primite de un singur candidat – inculpata Horvath Anna (36.400 lei), iar ceilalţi 82 de candidaţi din judeţul Cluj nu au primit nici un fel de donaţie, ci au contribuit cu venituri proprii – în total 132.860 lei.”

Din înscrisurile ridicate de la Autoritatea Electorală Permanentă, rezultă următoarele aspecte relevante: la fila 15 este depusă lista de furnizori servicii/bunuri utilizate de UDMR – Organizaţia Judeţeană Cluj în campania electorală a alegerilor locale din iunie. În această listă nu sunt înscrişi ca furnizori nici societatea lui Fodor, nici asociația cu care a încheiat contract de sponsorizare.

Potrivit legislației privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, ”nu se pot primi donaţii în bunuri şi nu pot fi acceptate servicii prestate cu titlu gratuit.”

”În pofida interdicției legale de a fi primite donații în bunuri, inculpatul Fodor Zsolt acceptă solicitarea viceprimarului Horvath Anna de a finanța cumpărarea abonamentelor pentru voluntarii care activau în campania electorală.

Este evident că această ,,sponsorizare de pe firmă” este profund ilegală din punct de vedere al legislației electorale, contrazicând însăși rațiunea pentru care au fost introduse restricțiile legale arătate în ceea ce privește finanțarea campaniei electorale. Practic, inculpații convin ca o societate comercială controlată de Fodor Zsolt să finanțeze ocult campania electorală a candidatului Horvath Anna și a formațiunii din care aceasta face parte, finanțarea fiind disimulată prin interpunerea unei alte persoane juridice (,,…noi sponsorizăm de pe firmă pe cineva și acela rezolvă…”).

Pe de altă parte însă, candidata Horvath Anna nici nu a vizat niciodată în mod real ocuparea funcției de primar, ci a urmărit obținerea unui nou mandat de consilier local și conservarea și pentru mandatul 2016 – 2020 a poziției de viceprimar. Această poziție de viceprimar putea fi conservată urmare a negocierilor cu celelalte forțe politice reprezentate în consiliul local, iar pentru a demara aceste negocieri de pe o poziție favorabilă, inculpata Horvath Anna era în mod foarte serios interesată de obținerea unui rezultat cât mai bun la alegerile locale din 5 iunie 2016.

De altfel, ambii inculpați au acceptat pe deplin conștient faptul că solicitarea și remiterea foloaselor necuvenite de 20.000 lei sunt efectuate cu scopul explicit de a o sprijini pe Horvath Anna să fie aleasă și pentru mandatul 2016 – 2020 în poziția de viceprimar.”, se arată în rechizitoriu.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina