Acasă » JURIDICE-LEGISLAȚIE » Recenta decizie a CCR ar putea duce la curățenie de penali în Barouri

Recenta decizie a CCR ar putea duce la curățenie de penali în Barouri

Recenta decizie a Curții Constituționale a României (CCR) privind sintagma ”de natură să aducă atingere prestigiului profesiei” de la articolul din Legea avocaturii privind cei condamnați definitiv ar putea duce la curățenie de penali în Barouri.

Judecătorul Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a salutat decizia CCR printr-o postare pe Facebook, în care arată că există avocați care au fost condamnați și continuă să pledeze din cauza formei actuale a legii 51/1995 care lasă loc de interpretări și car e a fost sancționată de judecătorii Curții Constituționale:

”Din păcate, pe baza unei legi incorecte din punct de vedere tehnic, dar și imorale, până acum am întâlnit situații de-a dreptul paradoxale:
– avocați condamnați cu suspendare pentru trafic de influență la judecători care nu au fost excluși din Barou și au continuat să pledeze în fața acelorași judecători; Motivul Baroului fie nu a fost precizat, fie s-a bazat pe faptul că instanța de condamnare nu a interzis profesarea în continuare a avocaturii;
– au fost primiți în avocatură inclusiv magistrați condamnați pentru corupție sau infracțiuni asimilate corupției și care erau astfel excluși din magistratură sau care demisionau mai înainte de condamnare. Motivul Baroului de primire a acestora era faptul că infracțiunea fusese comisă anterior intrării în profesia de avocat: cu alte cuvinte, fapta lor afectase prestigiul instanțelor sau al parchetelor, nicidecum prestigiul avocaților..”, a precizat Danileț.

Clujust.ro a identificat un caz care se încadrează la primul exemplu dat de Danileț, anume avocatul Mircea Tiba din Baroul Bihor, care a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență pe lângă magistrați. Un alt caz este al avocatei Monica Apostu, condamnată la 3 ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită tocmai prin contracte fictive de asistență juridică, care este membră în Baroul Cluj.

De asemenea, la al doilea exemplu se încadrează foștii judecători Florin Costiniu, acum avocat în Baroul București, condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru corupție, și Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM, condamnat la 1 an închisoare cu suspendare pentru  participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, fals intelectual, participație improprie la infracțiunea de uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Decizia CCR urmează să fie motivată și publicată în Monitorul Oficial. Art. 147 (1) din Constituție prevede că ”Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.”

Judecătorul Cristi Danileț a explicat pentru Clujust.ro că există două variante după ce decizia va fi publicată: Ori se modifică legea în 45 de zile și sunt precizate infracțiunile care aduc atingere prestigiului profesiei de avocat, ori legiuitorul nu face nimic și atunci acea parte din prevederea legală declarată neconstituțională este eliminată. În doua ipoteză, potrivit lui Danileț, cei condamnați definitiv pentru comiterea unei infracțiuni cu intenție, indiferent de natura ei, trebuie excluși din avocatură. Însă acest lucru s-ar putea întâmpla, dacă ar dori conducerile Barourilor, și pe perioada în care dispoziția declarată neconstituțională este suspendată de drept.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina