fbpx

Proiect de lege: Nu pot fi numite judecător la CCR persoanele care în ultimii 8 ani au fost membre de partid

Președintele PSD Marcel Ciolacu și încă trei parlamentari din același partid au depus un un proiect de lege prin care, culmea, vor să nu mai fi numiți oameni politici, care își dau demisia din partid chiar înainte de numire, la Curtea Constituțională.

Propunerrea: ”Articol unic- Articolul 61 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată in Monitoru1 Oficial al României, Parte.a I, nr.807 din 3 decembrie 2010, cu modificări1e şi completările ulterioare, se completează cu un nou alineat, alin.(5), cu următorul cuprins:

(5) Nu pot fi numite in funcţia de judecător al Curţii Constituţionale persoanele care, cu cel puţin 8 ani inainte de data numirii in funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, au fost membre ale unui partid politic sau unei formaţiuni, unui grup politic ori unei alianţe politice, indiferent de nivelul de reprezentare (local, naţional, european sau internaţional).”

În expunerea de motive se arată, printre altele, următoarele: ”Pentru indeplinirea atribuţiilor de maximâ importanţă in stat, cu care este indrituită prin Constituţie, Curtea Constituţională desfăşoară o vastă activitate, dominată de exercitarea controlului de constituţionalitate a legii, fiind astfel unica jurisdicţie constituţională a statului.

Îndeplinirea dezideratului constituţional privind independenţa judeeătorului Curţii Constituţionale nu poate fi concepută in mod formal, printr-o demisie de ultimă clipă din calitatea de membru al unui partid politic, a persoanei care urmează să ocupe această inaltă demnitate in stat, ci trebuie sâ fie una reală, efectivă, dispunând de o garanţie lega1ă, cuantificabilă în mod corespunzător, pentru o perioadă rezonabilă de timp.

in acest sens, se estirnează câ prin adeziunea la un partid politic sau la orice forrnaţiune, o persoană manifestă anumite interese, afinităţi şi convingeri ideologice, integrându-se  în relații  politice de durată, situaţie care nu este compatibilă cu cerința independenței și imparțialității sale ca viitor judecător al Curții Constituționale”

Expunerea de motive AICI

Comments

comentarii

Expertul în sănătate publică al Universității Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș, a mărturisit că având în vedere situația Covid-19 dezastruoasă din România mai rămâne o singură soluție pentru a opri răspândirea virusului: un alt lockdown.... Citește mai mult
Vincențiu Vereș este noul președinte al clubului Universitatea Cluj după plecarea lui Constantin Răduță.... Citește mai mult
Uleiul care devine TOXIC la temperaturi ridicate. Acest aliment poate cauza cancer dacă îl folosim des pentru gătit. Acesta este cancerigen, reumatic și inflamator când ajunge la temperaturi ridicate.... Citește mai mult
Cinci persoane au murit într-un accident produs de un microbuz românesc pe autostrada M1 din Ungaria.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!