Acasă » CONFERINȚE » Profesorul Nicolae Volonciu la Cluj: ”Eu ce spun de la catedră, nu pot să spun și ca avocat”

Profesorul Nicolae Volonciu la Cluj: ”Eu ce spun de la catedră, nu pot să spun și ca avocat”

Marele profesor Nicolae Volonciu, ajuns la venerabila vârstă de 92 de ani, dar extrem de vivace, a fost invitatul special al conferinței ”Codurile penale la 5 ani de intrarea în vigoare” de la Cluj. Nicolae Volonciu este profesor de 70 de ani și avocat pensionat. ”Eu ce spun de la catedră, nu pot să spun și ca avocat”, a mărturisit profesorul în deschiderea conferinței.

Circa 250 de profesioniști ai dreptului au participat în perioada 22-23 martie la conferința organizată de Facultatea de Drept UBB Cluj, în parteneriat cu Baroul Cluj, INPPA Cluj și editura Universul Juridic.

În ciuda vârstei, profesorul Nicolae Volonciu se auzea în toată sala fără microfon, dar organizatorii i-au spus că trebuie să țină microfonul căci se înregistrează.

”O să ziceți: Ce vârstă aveți? Nu vă spun. Vă spun un singur lucru, că am 70 și ceva de ani în activitatea academică. Faceți voi socoteala! În 1946, am fost student în prima promoție postbelică. Dacă mai punem 4 ani, din anul 50, am fost, fiind șef de promoție, decanul Oancea mi-a spus: Ministerul a dat ordin ca șefii de promoție să devină asistenți, că era lipsă de cadre didactice. (…) În 68 eram deja doctor. Din 46 până în 2019 e ceva trecut de 70 de ani. Nu de viață, de activitate universitară. De aceea nu sunt doar decan de vârstă al facultății de drept, toți rectorii din ultimii 15 ani mi-au spus că sunt decan de vârstă al universității. Acum vreo 2-3 ani în urmă, unul dintre miniștrii de la învățământ mi-a spus: spune-mi datele exacte că vreau să te dau la Guiness Book, că nu există în toată lumea ca cineva la 92 de ani să mai fie profesor en titre.

Așa că mănânc și pensie de la Stat, mănânc și pensie de la avocați. Vreau să vă spun că la bară nu am stat niciodată în viață, pentru că aveam un principiu: Eu ce spun de la catedră, nu pot să spun și ca avocat. Căci avocatul, prima lui misiune este să fie apărătorul clientului, nu să vorbească împotriva clientului. Chiar dacă eu am o altă teorie. Așa că am și pensie de la avocați, am și de la Stat și în fiecare an fac contract cu rectorul care mă numește și mă plătește. Nu vă gândiți la sume mari. Că-mi dă pentru un doctorat 100 de lei, din care îmi ține 40 de lei impozit. Deci eu sunt de multă vreme în viața academică.”, le-a spus celor prezenși profesorul Volonciu.

Acesta a criticat faptul că se modifică așa des codurile în ultima vreme: ”E bine că o faceți din doi în doi ani. Pe vremea mea nu se făceau așa des, e drept că nici codurile nu se schimbau așa des, cum se schimbă astăzi. Am participat în parte și la actualul cod. Am lucrat și la codul din 1969, când eram tinerel. Mi-amintesc că Dongoroz m-a chemat în 67-68 la fiecare ședință. Erau alții mai mari, eu eram un fel de trepăduș, secretar de comisie. ”

Profesorul Gheorghiță Mateuț, vizibil emoționat, i-a mulțumit seniorului Nicolae Volonciu pentru participare: ”Prezența dânsului mă emoționează în mod deosebit și ne onorează pe toți și dă un plus în mod evident acestei conferințe științifice.”

Decanul Florin Streteanu a spus în deschidere că legislația penală a fost ”în șantier” în 2018: ”Ultimul an a fost un intens șantier dreptul penal și procedura penală în România. Din păcate sau din fericire, depin de perspectivă, aceste lucrări nu s-au finalizat cu succes. (…) Ideea este, la fel ca acum 2 ani, ca în cadrul acestei conferințe să avem un cadru discuții, în care să avem un schimb de impresii, în urma căruia să plecăm cu toți mai câștigați, să lămurim unele lucruri, să înțelegem ce se întâmplă în practica judiciară, în practica de control constituțional”

În deschiderea conferinței, a vorbit și consilierul Mircea Pop din cadrul Consiliului Baroului Cluj, în calitate de director adjunct al INPPA Cluj. Participanții la conferință au primit 15 puncte de pregătire profesională din partea INPPA.

Un moment special în cadrul conferinței profesionale a fost lansarea volumelor reeditate de drept procesual penal ale profesorului Traian Pop, încă de actualitate, deși au fost scrise cu puțin timp înainte de perioada comunistă. Volumele au fost aproape interzise de către comuniști. Despre acestea și lansare vom reveni în alt articol.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina