fbpx
Acasă » CONFERINȚE » Prof. Ioana Vasiu a explicat cum va îngreuna tehnologia 5G munca investigatorilor

Prof. Ioana Vasiu a explicat cum va îngreuna tehnologia 5G munca investigatorilor

Prof. Ioana Vasiu, specialist în securitate cibernetică, a explicat, la conferința organizată de Ziua Poliției, cum va îngreuna tehnologia 5G munca investigatorilor.

Profesoara de drept penal special Ioana Vasiu a atras atenția cu privire la faptul că tehnologia avansează mult mai repede decât legislația.

”Uităm de foarte multe ori că aceste tehnologii distructive, cum le numim, robotica, inteligența artificială, nano-tehnologia le folosim la nivel de conveniență, ne face viața foarte confortabilă toată această dezvoltare a tehnologiei, dar uităm că mergem ca și cu un tren de mare viteză, fără să mai fie trenul de plăcere al lui Caragiale, încât legislația și legiuitorul să aibă timp să pună și reglementările potrivite. Pentru că nu trebuie să uităm că reglementările sunt ca taxatorul silit să cânte pe melodia socială, până la urmă.

O problemă foarte mare legată de această viteză este în primul rând că legislația și regulile după care dvs (polițiștii – n.red) trebuie să acționați ca să pregătiți cazurile pentru instanță, ca criminalii să poată să ajungă în locul care li se cuvine și victimele să primească remediile efective, legea de multe ori se târăște în spatele tehnologiei.”, a spus Vasiu.

Aceasta a vorbit despre deosebiri între tehnologia 4G, folosită acum, și 5G, care se va folosi preponderent peste un an:

”Legislația, în ultimul timp, creează o situație deosebită punând tehnologia și cei care ar trebui să se ocupe de implementarea regulilor într-o situație și mai dificilă decât dacă ar fi în spatele ei.

O primă problemă este intrarea în totala ei amploare a tehnologiei 5G. Acesta, spre deosebire de 4G, care în ceea ce privește investigația informatică acordă un singur număr identificator al respectivului device și care face ușor pentru organele abilitate să stabilească legătura între activitatea incriminată și cel care o realizează, tehnologia 5G, care va intra în plină desfășurare în 2020, are această capacitate de foarte mare viteză, care este cerută de necesitățile actuale de comunicare, dar în același timp va face extrem de dificil pentru investigatori să stabilească această identificare între cele două puncte de care vă spuneam. Pentru că are o capacitate foarte mare de a downloada, de a aduna și de a procesa foarte multe date pe care le poate da jos din rețelele WIFI, din satelit, din turnurile care fac legătura între aceste comunicații. Deci cum se spune în limbajul popular: Ce e prea mult strică.”

Ioana Vasiu predă atât la Facultatea de Drept UBB Cluj, cât și la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca, unde a fost aleasă de studenți decan de suflet în 2017.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina