Acasă » AVOCATURA » Prodecanul Baroului Cluj ia poziție față de ”botiști”: ”Au un tupeu de sectanți”

Prodecanul Baroului Cluj ia poziție față de ”botiști”: ”Au un tupeu de sectanți”

Prodecanul Baroului Cluj, Călin Budișan, coordonator al departamentului Apărarea Profesiei din cadrul Consiliului Baroului, a luat o poziție dură față de membrii ”Baroului Bota”, care exercită fără drept profesia de avocat, chiar și după ce au primit pedepse definitive pentru această faptă.

După susținerile inculpatului Daniel Moncea din ultima vreme, prodecanul Baroului Cluj, Călin Budișan, precizează: ”Cred că lămuritoare pentru situație este decizia nr. 15/2015 a ÎCCJ care are un dispozitiv ce nu poate fi interpretat și care spune, în esență, că fapta unei persoane care exercită activități specifice profesiei de avocat în cadrul unor entități care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, constituie infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități prevăzută de art. 348 Cod penal. Cred că această formulare este una fără echivoc, care nu lasă loc de interpretări și care ne spune, în esență, că înafara legii 51/1995 și a formelor de organizare recunoscute de această lege, nu există altă formă de organizare care să permită exercitarea profesiei de avocat.”

Potrivit prodecanului, pe numele lui Moncea există mai multe plângeri penale. ”Cu atât mai mult, având o hotărâre definitivă în materie penală și executorie, nu se mai poate discuta dacă este vinovat sau nu. În mod cert este vinovat de săvârșirea infracțiunii. De-a lungul timpului, fiind șef al departamentului de apărare a profesiei din cadrul Consiliului Baroului Cluj, am avut n situații în care cam aceleași persoane, printre care și Moncea, au avut formulate plângeri penale împotriva lor și care mai au încă pe rol plângeri care se află în anchetă la parchet.”, a spus Budișan.

Cum își explică poziția vehementă a membrului ”Baroului Bota” că este avocat? ”Eu am constatat de-a lungul timpului că unii dintre ei, care au avut până la urmă minte să discearnă care e practic forma care le permite să exercite profesia, s-au reorientat, au dat examen de admitere în profesie și, între timp, au devenit avocați în Baroul Cluj. Alții au insistat și au, din punctul meu de vedere, un tupeu de sectanți, fără să fac referire la cineva anume, dar care merg cu ferocitate și o regularitate la instanțe și, deși au avut n dosare de urmărire penală, încearcă în continuare să exercite profesia, deși nu fac parte din corpul avocaților recunoscuți de către lege.”, a răspuns prodecanul.

Acesta spune că soluția pentru cei care insistă și după o pedeapsă cu amânare sau suspendare este în mâna instanțelor: ”Nu mă pot substitui instanțelor de judecată, dar cred că în măsura în care există deja o hotărâre de condamnare, chiar cu suspendare sau amânarea executării pedepsei, și mai există un proces pe rol, la un moment dat, pentru că practic spune codul penal că rolul pedepsei este să se îndrepte acea persoană și să existe o reinserție socială, dacă nu înțelege mesajul dat de societate și justiție când se dă o hotărâre definitivă prin care se constată că ai exercitat fără drept, cred că în continuare ar trebui luate măsuri mai aspre. Sunt sigur că vor găsi, la individualizarea pedepsei, instanțele soluții să rezolve situații de genul acesta.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina