Procurorul inculpat Sorin Lia, lăsat în libertate de o judecătoare pe care a recuzat-o

Judecatoarea Cristina Simona Crăciunoiu de la Curtea de Apel Craiova a respins cererea Parchetului Curtii de Apel Craiova de arestare preventivă a procurorului Sorin Marian Lia de la Parchetul Judecătoriei Corabia, fost candidat pentru CSM, acuzat de mai multe infracțiuni de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Parchetul poate face contestație.

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Craiova a respins propunerea de arestare preventivă.

Soluția pe scurt: ”Respinge propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor. Cheltuielile judiciare rămâne în sarcina statului. Onorariul avocatului desemnat din oficiu pentru inculpatul Lia Sorin Marian se va achita din fondurile M.J., rămânând în sarcina statului. Cu drept de contestaţie. Pronunţată în şedinţa Camerei de Consiliu, azi, 11.05.2023”.

Anterior judecarii cererii de arestare preventiva, Sorin Lia o recuzase pe judecatoare, insa cererea de recuzare a fost respinsă.

„Respinge ca nefondată cererea de recuzare formulată de inculpatul Lia Sorin Marian împotriva doamnei judecător Crăciunoiu Cristina Simona”, se arată în încheierea instanței.

Sorin Marian Lia a fost reținut, ieri, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru mai multe fapte de corupție. El este cercetat pentru mai multe infracțiuni de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, dar și pentru fals intelectual şi uz de fals.

Procurorul reținut ar fi încercat, pe căi ilegale, să îi exonereze de răspundere penală pe reprezentanții unei societăți comerciale în dosare în care aceștia erau cercetați, ar fi protejat activităţi de comerţ ilicite desfăşurate de un polițist prin modul defectuos de instrumentare şi soluţionare a cauzei penale care îl viza pe omul legii, ar fi comunicat către persoane neautorizate, prin intermediul unui lucrător de poliţie, informaţii nedestinate publicităţii din mai multe dosare pe care chiar el le avea în lucru, ar fi făcut posibilă scurgerea de date şi informaţii cu caracter secret de serviciu către diverse persoane.

De asemenea, în luna noiembrie 2016, în calitate de procuror coordonator, a intervenit la un procuror stagiar pentru ca acesta din urmă să pronunţe o anumită soluţie, favorabilă unui inculpat dintr-un dosarul penal, în care exercita supravegherea urmăririi penale, iar în perioada 19 – 20.12.2021, s-a folosit de funcţia de conducere, emiţând retroactiv, pe numele său, un ordin de deplasare nereal, datat 17.12.2021, prin care a atestat faptul că, în data de 19.12.2021, a circulat pe drumurile publice în interes de serviciu, pentru a nu fi sancţionat contravenţional pentru încălcarea regimului legal de viteză, ordin pe care l-a folosit în faţa organelor de poliţie din cadrul unui serviciu rutier.

În plus, mai susțin anchetatorii, în data de 27.10.2021, Sorin Lia a intervenit la conducerea unui inspectorat judeţean de poliţie, pentru ca prietenul său (lucrător de poliţie) să fie mutat la o altă structură de poliţie.

Comments

comentarii

În perioada ianuarie–aprilie 2024, datoria externă totală a României a crescut cu 1,8 miliarde de euro.... Citește mai mult
Emil Boc a vorbit despre pronosticul său pentru Campionatul European de Fotbal. El a precizat că România a renăscut din nou în fotbalul european.... Citește mai mult

Lasă un răspuns