fbpx

Procuroarea care s-a sinucis scria acum 8 ani despre ”dificultatea menţinerii în balanţă a propriului echilibru”

Procuroarea Ramona Bulcu, care s-a sinucis în Vinerea Mare aruncându-se de pe clădirea Parchetului General, a scris acum 8 ani un text despre femeia magistrat, în care scria și despre ”dificultatea menţinerii în balanţă a propriului echilibru”

Textul a fost scris de Ziua Justiției, în 1 iulie 2011, pe site-ul Juridice.ro, care l-a reluat acum în memoria fostului procuror.

”Femeia magistrat, cu toate că este şi ea femeie, este un caracter tare, o femeie puternică. Da, chiar foarte puternică, pentru că numai o astfel de femeie nu se lasă intimidată de ameninţări sau şicanări, numai o astfel de femeie nu pregetă în faţa unui efort atât de mare de a studia tomuri de acte normative ce se modifică în intervale extrem de scurte de timp. Numai o astfel de femeie îşi pune pe plan secundar viaţa personală si familială pentru a-şi exercita cu profesionalism meseria.

Doar că, aceste câteva ipostaze ilustrează prea puţin dificultatea menţinerii în balanţă a propriului echilibru, pe care femeia magistrat trebuie să-l păstreze între carieră si viaţa ei privată, pentru a nu înclina talerul nejustificat, într-o parte sau în cealaltă.

În momentul în care multe tinere absolvă studiile de drept îşi doresc cu nerăbdare să îmbrace roba, neavând însă foarte clar în minte dimensiunea sacrificiului pe care îl implică această profesie care, deşi nobilă, impune o serie de interdicţii şi incompatibilităţi, cu care nu oricine se poate acomoda.

Si care este consecinţa? Apariţia unor derapaje de la calea dreaptă ce trebuie urmată permanent, derapaje care fac deliciul presei şi obiect de dezbatere a unor moderatori si formatori de opinie, situaţii care aruncă asupra imaginii justiţiei cu noroi. Şi, cel mai dramatic e faptul că tot efortul colectiv pe termen lung al acestui corp profesional este irosit într-o secundă, urmat de o scădere si mai drastică a încrederii justiţiabilului în cei ce trebuie să împartă dreptatea.

Şi cum să nu te doară, când îţi exerciţi profesia cu pasiune şi vezi atâta sete de sacrificiu şi, practic, trece neobservat faptul că şi magistraţii sunt oameni, şi ei pot comite greşeli şi că oricine are dreptul la o a doua şansă, cu atât mai mult cu cât o vorbă din bătrâni sună cam aşa: „numai cine nu munceşte, nu greşeşte!”. De reţinut că m-am referit aici numai la culpă şi nu la intenţie, lipsă de profesionalism sau rea-credinţă.”, scria Ramona Bulcu.

Aceasta lansa atunci un îndemn pentru femeile din magistratură: ”Vă îndemn, dragele mele colege, să nu depuneţi armele şi, asemenea unei sensibile dar aprige Ioana d’Arc a zilelor noastre, să purtaţi roba preschimbată într-o veritabilă armură si să retezăm capul hidrei numită injustiţie, pentru a recâştiga prestigiul profesional pe care îl merită majoritatea covârşitoare a magistraţilor români.”

Textul integral aici

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina