Procesul 17-A, 3 inculpați, 400 de martori și multe îndoieli

Procesul va fi televizat și se estimează că va fi soluționat în doar 2 luni.

Conform presei spaniole, la Secția a III-a penală a Curții Naționale, prezidată de Alfonso Guevara și formată din Carolina Rius Alarcó și Carlos Fraile Coloma, a început procesul împotriva lui Driss Oukabir, Said Ben Lazza și Mohamed Aalla, acuzați că ar fi făcut parte din Celula jihadistă care a coordonat atacurile din 17 august 2017 la Barcelona, Cambrils și Tarragona, în care au murit 16 persoane și 140 au fost rănite.

Datorită faptului că victimile atentatului sunt de diferite naționalități, se așteaptă ca procesul să fie urmărit cu interes la nivel mondial.

Autoritățile judiciare spaniole declară că procesul împotriva celor trei inculpați va fi un proces curat și transparent, televizat, la fel cum a fost și  procesul de independență catalană, în care egalitatea armelor este garantată,  cu respectarea dreptului la un proces echitabil.

Președintele instanței este Alfonso Guevara, unul dintre magistrații cu cea mai mare experiență în spate – 40 de ani de practică profesională.

La primul termen, din data de 10 noiembrie 2020, s-a estimat că durata procesului va fi de două luni, în care se vor ține 20 de ședințe de judecată și se vor audia circa 400 de martori, dintre care trei sunt cu identitatea protejată.

Cei trei inculpați sunt acuzați de apartenența la o organizare teroristă, fabricarea, deținerea și depozitarea de materiale explozive și de atac terorist.

Părțile civile vizează și tragerea la răspundere a celor trei inculpați pentru rănirea celor 140 de victime și asasinarea celor 16 persoane, însă judecătorii au respins pentru moment judecata pentru aceste fapte deoarece apreciază că niciunul dintre cei trei acuzați nu cunoșteau planurile membrilor celulei jihadiste care au executat efectiv atacul terorist.

Prin urmare, rolul judecătorilor va acela de a afla gradul de participare a celor trei inculpați în evenimentele din data de 17 august 2017.

Procurorul solicită pedepse între 8 și 41 de ani de închisoare pentru cei trei inculpați.

Așezați pe banca acuzaților vor fi: Mohamed Houli Chemlal, supraviețuitor al exploziei din vila din Alcanar; Driss Oukabir, cel pe numele căruia a fosta închiriată furgoneta utilizată în atacul de pe Las Ramblas în Barcelona și Said Ben Iazza, cel care, ar fi închiriat celulei jihadiste o camionetă frigorifică pentru transportul peroxidului de hidrogen destinat fabricării precursorilor de expozibili.

Pentru primii doi, Ministerul Public solicită pedepse de 41, respectiv  36 de ani de închisoare, pentru infracțiunile de aderare la organizația teroristă, fabricarea, deținerea și depozitarea de materiale explozibile și conspirație la infracțiunea de atac terorist. Pentru cel de-al treilea, se solicită 8 ani de închisoare pentru colaborarea sa cu celula teroristă.

Pe de altă parte, Asociația Victimelor Terorismului(AVT) și Asociația 11-M Afectați de Terorism solicită pedeapsa revizuibilă a închisorii pe viață pentru primii doi menționați mai sus și 15 ani de închisoare pentru Hoului Chemal.

Magistrații Curții Naționale vor încerca să clarifice faptele deduse judecății pe parcursul a 20 de ședințe de judecată, procesul prelungindu-se astfel până la data de 16 decembrie 2020.

Atât apărarea, cât și acuzarea vor încerca prin intermediul celor 400 de martori ce se vor audia să reconstituie faptele. Printre martorii convocați se numără mulți agenți ai poliției autonome din Catalonia (mossos), ai Gărzii Civile și ai Corpului Național al Poliției. Unii dintre polițiști vor da declarații în calitate de experți. Tot ca și martori vor fi audiați și pompieri, experți în toxicologie, traducători, experți în caligrafie și experți balistici.

Procurorii solicită și audierea a trei martori protejați care au relaționat acuzații cu autorii masacrului.

Mohamed Alla, va fi de asemenea audiat, el fiind inițial reținut pentru că era proprietarul mașinii pe care atacatorii au folosit-o în atentatul din Cambrils.

Primăria din Barcelona va decide săptămâna aceasta dacă va aloca pentru victimele atentatului terorist suma de 50.000 de euro pentru ca acestea să facă față costurilor procesuale și de a le garanta acestora garanția unei asistențe legale prin semnarea unui protocol cu Asociația 11-M.

Comments

comentarii

Un tânăr de 24 de ani a ajuns la spital în urma unui incident petrecut la BT Arena, unde a avut loc o confruntare cu jandarmii. Deși autoritățile susțin o anumită versiune a evenimentelor, martorii prezenți oferă o perspectivă diferită asupra celor întâmplate.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns