fbpx
Acasă » DIVERSE » Prima oră de educație juridică formală din România

Prima oră de educație juridică formală din România

După aproape cinci ani de lecții de educație juridică informale prin licee, astăzi a avut loc prima oră de educație juridică formală din România.

Prima lecție oficială de educație juridică, ca materie în programa școlară, a avut loc la un liceu din Iași.

”Azi am o mare bucurie: a avut loc prima oră de educatie juridică formală din România. Am trecut astfel de la orele nonformale ținute de voluntari (avocați, judecători, procurori, mediatori, consilieri juridici, studenți la Drept) la orele formale, prevăzute în curriculum școlar, predate de profesori titulari.

Începând din acest an școlar „Educație juridică” este materie opțională la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași care se va studia un an de zile. Azi a avut loc prima oră, cu elevii de la clasa a XI-a F, unde a predat doamna profesor Doina Calistru, încadrată la acest liceu ca profesoară de logică, filosofie și istorie. A doua facultate la care doamna profesor are licența este cea de Drept.”, a anunțat judecătorul Cristi Danileț, cel care a inițiat proiectul. 

Toți elevii care au ales această materie opțională au primit gratuit de la judecător manualul de educație juridică destinat liceenilor, scris de acesta și dus sâmbăta trecută la Iași.

Potrivit lui Cristi Danileț, de la anul sigur vor exista ore de educație juridică și în programa unor școli din Cluj.

De altfel, la Cluj a inceput educația juridică pentru elevi încă din anul 2002, cand primii judecatori si procurori au mers in licee. Danileți, un consilier de probatiune si un procuror au fost cei trei care au dat startul.

Proiectul s-a oficializat in anul 2013, prin incheierea unui protocol intre Ministerul Justiției, Ministerul Educației Naționale și Consiliul Superior al Magistraturii. Acum, proiectul trece într-o nouă etapă, intrând în programa școlară.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina