fbpx

Președintele UNBR, Traian Briciu, către elevii unui liceu: ”vă îndrum să vă urmați pasiunile în alegeri”

Cu ocazia lansării Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!”, președintele UNBR Traian Briciu le-a spus elevilor unui liceu că marea problemă în zilele noastre este că foarte mulți oameni nu se îndreaptă către domeniile de care sunt cu adevărat pasionați, din diverse motive.

Briciu a vorbit despre importanța culturii juridice: ”Problemele noastre apar în general din faptul că cultura juridică, aș spune sintetic, se face prea târziu, discontinuu și din surse greșite. Adică, cultura noastră juridică, parte a culturii sociale, este făcută în general după 25 de ani, ocazional, atunci când ai o problemă juridică, când te izbești de o cultură juridică, adică discontinuu, și din surse greșite, adică ce găsești în momentul respectiv. Cauți pe internet, întrebi un prieten, te uiți la televizor. Nu știi cine spune la televizor, ce spune, și tragi o concluzie în legătură cu un eveniment juridic. Un eveniment juridic care ține fie de situația ta, fie de situația țării, fie de situația societății, per ansamblu… Tragi o concluzie. Acest lucru generează o necunoaștere a fenomenelor din societate, care, în principal, veți vedea, sunt juridice.

Asta înseamnă că degeaba noi, juriștii, avocați, judecători, procurori, cunoaștem Dreptul, dar noi ajungem să vorbim între noi. Societatea nu înțelege ce vorbim noi, nu ne înțelege nici pe noi, noi nu le știm așteptările, ei nu ne știu posibilitățile, de aici, o rupere între lumea juridică și societate, de te întrebi „Cum de a putut să-l aresteze pe loc pe cutare? N-a putut să-l aresteze pe loc prin prezumții de nevinovăție. De ce durează procesul atât de mult?” Pentru că trebuie citați toți și afli fel de fel de lucruri, pentru că și cel acuzat are dreptul la o serie de garanții procesuale pentru a nu se ajunge, ca în istorie, la abuzuri din partea statului. Ocazie cu care, dacă reușești să le cunoști pe toate acestea, ești mult mai concesiv și mult mai înțelegător față de reacțiile judecătorilor, procurorilor, avocaților, le știi rolul fiecăruia, nu mai ești zguduit de faptul că un avocat își permite să apere o persoană acuzată de ceva. Or, cum poate să-l apere pe infractorul ăla? Păi, sunt deja câteva greșeli fundamentale.”

Președintele UNBR le-a spus asolescenților că pasiunea este foarte importantă.

”Marea problemă, din punctul meu de vedere, care mi se pare că există în societatea noastră, este că foarte mulți oameni nu se îndreaptă către domeniile de care sunt cu adevărat pasionați, din diverse motive. Ceea ce înseamnă că fac adesea activitățile lor curente, profesionale, fără dragostea de a face acel lucru.

Secretul este că, dacă-ți place ceva cu adevărat și ai pasiune pentru ceva, cât ar fi de nesemnificativ acel lucru într-o societate, dacă performezi în el, te vei realiza. Asta au dovedit toți. Trebuie numai să îți urmezi pasiunea, și acesta este un sfat, pentru că toți știu că sunteți, în general mulți dintre voi, la perioada marilor alegeri spre ce anume vă îndreptați.

N-o să vă spun dacă eu mi-am urmat pasiunea sau nu, rămâne o chestiune de discutat între prieteni, și poate este foarte interesantă, dar pe voi vă îndrum să vă urmați pasiunile în alegeri. Și cunoașterea, până la urmă, a spiritului legii este o bună cale pentru descoperirea legilor noastre viitoare.”, a spus Traian Briciu.

Discursul integral pe UniversulJuridic.ro

Comments

comentarii

Un accident rutier a avut loc, vineri, pe strada Aurel Suciu, din municipiul Cluj-Napoca. În accident au fost implicate o motocicletă și o mașină.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!