Acasă » OPINII-ANALIZĂ » Președintele Tribunalului Timiș: ”acum nu ne mai respectam nici unii pe alţii”

Președintele Tribunalului Timiș: ”acum nu ne mai respectam nici unii pe alţii”

Președintele Tribunalului Timiș, Adriana Stoicescu, a scris pe Facebook o opinie referitoare la situația tensionată actuală din sistemul judiciar din România, unii magistrați cerând retragerea proiectului de modificare a legilor justiției, alții fiind de acord cu el. De asemenea, au început să apară în spațiul public mai multe opinii contradictorii între judecători. Iată ce a scris judecătoarea Stoicescu:

”După 27 de ani de democraţie originală, am rămas doar la importuri, fără a schimba mentalităţi si practici in interior.

Am importat formule de calcul complicate pentru a norma munca judecătorilor, din ţări in care instanţele rulează 100 de dosare pe an, formule pe care apoi le-am implementat in instanţe cu 40.000 de dosare pe an.

Am calculat complexitatea dosarelor si timpul pe care îl petrecem pentru a citi o cerere reconvenţională si am creat, astfel, un război fratricid intre secţii: civilul se lupta cu contenciosul administrativ, falimentul cu litigiile de munca si toata lumea cu penalul.

Constant, in orice stat democratic, legea se modifică pentru a răspunde cerinţelor societăţii.

Noi nu avem nimic de modificat.

Stăm cuminţi să fim traşi de urechi dar, când e vorba de treburi serioase, nu ascultăm pe nimeni.

De exemplu, nu vrem să auzim despre judecătorii de la Curtea Supremă a SUA, care au mandat pe viaţă, iar cei de la curţile federale americane au un mandat care durează atâta timp cât sunt in “good behaviour”, fără vreo altă interpretare sau explicaţie pentru această expresie din lege.

Nu ne spune nimeni că procedurile de numire a judecătorilor in SUA sunt diferite, de la numirea de către guvernator, de către legislativ până la alegerea si selecţionarea pe bază de merit.

Atât judecătorii curţilor federale cat si cei ai Curţii Supreme americane sunt numiţi de preşedintele ţării, sunt inamovibili, dar pot fi destituiţi printr-o procedură anevoioasă (impeachment), in cazul in care se fac vinovaţi pentru trădare, corupţie, crimă contra bunurilor publice sau delicte grave.

Potrivit Constituţiei, judecătorii federali sunt numiţi pe viaţă.

In 1908 americanii spuneau: “Constituția S.U.A. este ceea ce Curtea Supremă spune că este”, iar președintele Thomas Jefferson spunea, la început de secol XIX, că în Statele Unite “Constituția e un obiect de ceară modelată de mâna puterii judecătorești”.

Am uitat cu desăvârşire să ascultăm.

Din 2006, Clarence Thomas, singurul judecător de culoare al Curţii Supreme a SUA, nu a intervenit în dezbateri, considerând că, “atunci când cineva vorbeşte, trebuie ascultat”.

El a spus mereu că un avocat trebuie lăsat să vorbească neîntrerupt pentru a-şi putea expune pledoaria în mod eficient.

Se vede că noi, judecătorii, nu ne ascultăm nici măcar colegii.

Cerem imperios întregii societăţi să ne respecte ca pe nişte mici dumnezei, dar noi nu respectăm pe nimeni si acum nu ne mai respectam nici unii pe alţii.

Devenim, pe zi ce trece, Caţavenci multiplicaţi, ce mor de grija ţărişoarei, vorbind fără să spună nimic si urmărind interese doar de ei ştiute.

Cred că e timpul ca, pentru recredibilizarea justiţiei, judecătorii să înveţe din nou să asculte, înainte de a trage concluzii si a arunca primii piatra.

După ce ani de zile nu ne-am vândut tara, acum toţi ne dăm de ceasul morţii de grija independentei justiţiei.

Cândva, judecătorul era întruchiparea echilibrului; astăzi, am luat balanţa din mâinile Zeiţei Themis si am înlocuit-o cu un par.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina