fbpx
Jud. Denisa Băldean

Președintele CA Cluj, Denisa Băldean, trimite de trei ani la MJ propuneri pentru degrevarea instanțelor

Președintele Curții de Apel Cluj Cluj, Denisa Băldean, trimite de trei ani la Ministerul Justiției propuneri pentru degrevarea instanțelor, dar de multe ori nu primește niciun răspuns. ”Indiferența este mai rea decât respingerea”, spune judecătoarea.

Președintele CA Cluj, judecătoarea civilistă Denisa Băldean, aflată la al doilea mandat în funcție, a declarat în conferința de presă ce a succedat ședinței de bilanț, în contextul creșterii numărului de dosare la toate instanțele din raza Curții, că a trimis din vremea ministrului Raluca Prună și până în prezent propuneri gândite de judecători de la toate secțiile CA Cluj pentru degrevarea instanțelor.

”Sunt multe soluții pe care le știm cu toții, dar problema e ca cei care au factor de decizie la nivel de vârf să facă ceva. Era încă ministru al Justiției doamna Prună și apoi toți ceilalți care s-au succedat și de fiecare dată am transmis la minister un proiect realizat împreună cu colegii din aria de competență a secției, cu propuneri pe legi speciale, de modificare a legilor speciale, de natură să conducă la scăderea volumului de activitate, tocmai în ideea că nu toate cauzele trebuie să ajungă în fața judecătorilor.

Și m-am bucurat de sprijinul colegilor. Au făcut propuneri la nivel de executare a pedepselor pe penal, în contencios – contravenți, în materie civilă sunt mult, pentru că dacă stai să iei și să pureci toate legile astea speciale, găsiți foarte multe dispoziții care automat trimit spre control jurisdicțional în fața instanțelor și dacă stai să cumpănești bine, nu este întotdeauna necesar.

Am transmis acest proiect, însă, din păcate, și îmi pare rău că o spun, dar eu o spun: Se întâmplă de multe ori că nu am un feedback din partea Ministerului Justiției nici pozitiv, nici negativ, adică indiferența este mai rea decât respingerea! Și le-am tot transmis și am să le trimit în continuare în ideea că cineva, la un moment dat, va găsi că sunt utile, că ele pot fi dezvoltate, la nivelul direcției legislative din cadrul ministerului, care este una foarte bună, au oameni bine pregătiți acolo, se pot face lucruri de substanță și mult mai bune. Așadar, există mijloace pentru a degreva instanțele.”, a spus președintele Denisa Băldean.

Un exemplu de propunere este ca la contravențiile la legea circulației să nu mai existe cale de atac. Altă propunere ar fi ca, la nivel de executare a pedepsei, soluțiile date de judecătorul delegat la penitenciar să nu mai ajungă în fața instanței de judecată.

Judecătorii ”trag de urechi” administrațiile locale

Judecătoarea Băldean s-a plâns de faptul că procedura prealabilă în contencios, care are loc în cadrul Primăriei, este una formală și toți oamenii ajung la instanță: ”În materia contenciosului administrativ, este instituită procedura prealabilă, care a devenit una extrem de formală, pentru că cei care au competența administrativ-jurisdicționale, diverse comisii, nu exercită un control de substanță și de maximă calitate în acest domeniu și atunci oamenii parcurg formal procedura prealabilă și toți ajung la instanța de judecată. Deși, teoretic, a creat acest filtru, numai că el nu funcționează efectiv.”

Prezentă la conferință, judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM, care a judecat la secția civilă a CA Cluj, a amintit de numeroasele dosare cu imobile preluate abuziv de comuniști, în care primăriile nu și-au făcut treaba. ”Pe legea 10 (Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în regimul comunist – n.red), vedeți că foarte multe primării nu și-au făcut treaba. Au rămas cu cereri nesoluționate în termenul prevăzut de lege, iar justițiabilii au venit direct la instanță și judecătorul a făcut treaba primarului. Adică nu a mai cenzurat doar o dispoziție dată de primar, să vadă un dosar complet, să-l analizeze și poate să judece cauza la primul termen de judecată, ci a trebuit să o ia de la zero pentru că primăriile nu au soluționat în termenul prevăzut de lege”, a spus Chiș.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina