Acasă » SPECIAL » Premieră în Justiția din România: Un judecător din Cluj a dispus trimiterea unei citații pe Facebook
Judecătorul Eugen Crișan vorbind la conferință despre cooperarea judiciară internațională

Premieră în Justiția din România: Un judecător din Cluj a dispus trimiterea unei citații pe Facebook

Premieră în Justiția din România: Un judecător din Cluj a dispus trimiterea unei citații către un bărbat prin contul acestuia de Facebook, însă din motive tehnice nu s-a putut realiza asta. Dacă sunteți parte într-un proces și nu sunteți de găsit acasă, vă puteți aștepta să fiți citat prin Facebook Messenger.

Judecătorul Eugen Crișan de la Judecătoria Cluj-Napoca a judecat o cerere a autorităților elene, care doresc să-l audieze pe un clujean prin comisie rogatorie. Acesta este judecat în Grecia pentru violență în familie. Instanța din Cluj a încercat pe toate căile posibile să-l aducă pe cel vizat la audiere. Astfel că judecătorul a emis o adresă către compartimentul IT din cadrul Tribunalului Cluj cu solicitarea de a-i trimite intimatului citația pe adresa d Facebook a acestuia.

Captură de pe portalul instanțelor de judecată

La următorul termen de judecată, instanța a luat act de poziția oficială a Compartimentului IT: ”nu se poate crea o pagină de facebook a Judecătoriei Cluj-Napoca în vederea transmiterii actelor de procedură prin intermediul aplicației Facebook”

Prin urmare, judecătorul a constatat imposibilitatea comunicarii actelor judiciare transmise ca urmare a cererii de asistenta judiciara internationala, deoarece cel citat nu a fost găsit acasă, fiind angajat ca șofer de TIR, ”iar pe alte cai electronice de comunicare nu a putut fi contactat”

Soluția pe scurt: ”În temeiul art. 1 alin.1 lit. f, art.171 alin.1 lit. a, art. 173, art. 174 alin 1 lit. c, art. 197 si urm. din Legea nr. 302/2004 rap. la art. 264 CPP constata imposibilitatea comunicarii actelor judiciare transmise ca urmare a cererii de asistenta judiciara internationala nr. 092.22/6090 din 06.09.2017, Protocol A16/1479 (A/523), formulata de autoritatile judiciare din Republica Elena, respectiv de catre Parchetul de pe lângă Tribunalul de Primă Instanță Katerini, ca urmare a neprezentarii persoanei destinatare si anume STANISLAV C. din actele de cautare efectuate rezultând ca aceasta persoana locuieste la adresa indicata de catre autoritatile judiciare grecesti, dar este angajat ca sofer pe camion (TIR) în afara României, iar pe alte cai electronice de comunicare nu a putut fi contactat si retransmite actele judiciare împreuna cu cele efectuate în îndeplinirea cererii catre Parchetul de pe lângă Tribunalul de Primă Instanță Katerini, Republica Elenă.”

Sentința putea fi atacată cu contesție, dar nu s-a întâmplat asta.

Articolul 257 alin. (5) din Codul de procedură penală prevede că ”citarea se poate realiza şi prin intermediul poştei electronice sau prin orice alt sistem de mesagerie electronică, cu acordul persoanei citate.”

Judecătorul Crișan: ”Dacă ne uităm la mențiunile din Codul de procedură penală cu privire la citație, ți se ridică părul”

Judecătorul Eugen Crișan este șeful secției penale de la Judecătoria Cluj-Napoca și are o vastă experiență în domeniu, fiind anterior procuror și chiar șef al Parchetului Judecătoriei Cluj-Napoca.

Recent, acesta a fost speaker la o conferință profesională, lucrarea magistratului avânt titlul: ”Libera circulație a persoanelor, efectele sale negative asupra procesului penal și eficiența mecanismelor de cooperare judiciară internațională pentru înlăturarea acestora”

”De când România a depășit anumite bariere de natură economică, socială, de dezvoltare și statele europene au pus bazele comunității europene prin Tratatul de la Roma, ceea ce a adus un element nou în discuție și anume cetățenia europeană, în sensul că fiecare cetățean al unui stat membru poate să circule liber și nestingherit, poate să se așeze, să aibă o locuință și o ocupație, să mai păstreze sau nu legătura cu statul de origine. Pentru noi penaliștii asta înseamnă o mică problemă.”, a spus judecătorul.

Problema vine de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, mai exact de la articolul 6, despre care Crișan spune că ”este invocat și răsinvocat pe toate planurile, atât în faza de urmărire penală, cât și în fața instanței.”

”Este dreptul la un proces echitabil. Acest proces echitabil înseamnă că o persoană nu numai că trebuie să apară în fața organelor judiciare, dar are dreptul la acest proces echitabil și pe mai departe, adică în fața instanței de judecată. Înseamnă în primul rând că are dreptul să se apere, are dreptul să folosească toate mijloacele pe care dreptul european, respectiv legislația națională le oferă. Dar acest lucru, respectiv exercitarea drepturilor sale, este foarte mult carențat în momentul în care el nu participă la procesul penal.”, a precizat magistratul.

Acesta a criticat prevederile actuale privind citarea: „Dacă ne uităm la mențiunile din Codul de procedură penală cu privire la citație, ți se ridică părul, pentru că atât este de alambicat formulată citarea, locul de citare, persoanele la care se înmânează citația, încât dacă intrați în sălile de judecată, nu vedeți pe nimeni în fața judecătorului și judecătorul zice că procedura este legal îndeplinită, dar nu e nimeni prezent.”

Motivarea sentinței. Cum s-a ajuns la citarea pe Facebook

SENTINȚA PENALĂ NR. 267/2018  – Judecătoria Cluj-Napoca

Pe rol este pronunțarea asupra cererii de asistență judiciară internațională formulată de autoritățile judiciare Tribunalul de primă instanță Katerini din Grecia.

La apelul nominal se constată lipsa intimatului S.C.

Procedura este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de ședință, după care:

Instanța ia act de faptul că poziția oficială a Compartimentului IT este aceea că nu se poate crea o pagină de facebook a Judecătoriei Cluj-Napoca în vederea transmiterii actelor de procedură prin intermediul aplicației facebook.

Nemaifiind alte cereri de formulat în cauză, instanța acordă cuvântul asupra cererii de asistență judiciară internațională.

Reprezentanta Ministerului Public apreciază că nu se poate îndeplini cererea de comisie rogatorie internațională și se impune transmiterea acestui răspuns statului emitent. Mai mult, arată că din probele de la dosar rezultă că intimatul S.C. nu se află în România.

Instanța reține cauza în pronunțare.

INSTANȚA

Deliberând asupra cauzei penale de față:

I.Prin cererea înregistrată la data de 11.10.2017 pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, autoritățile judiciare din Republica Elenă, respectiv Parchetul DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL DE PRIMĂ INSTANȚĂ KATERINI, solicită comunicarea unor acte judiciare numitului S.C, CNP .., cu domiciliul în com. Florești…

II.Analizând actele dosarului, instanța reține următoarele:

La data de 06.09.2017 autoritățile judiciare din Republica Elenă, respectiv Parchetul DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL DE PRIMĂ INSTANȚĂ KATERINI, au transmis o citație în dosarul identificat probabil prin Protocol A16/1479 (A/523), prin care i-au comunicat numitului SC. că împotriva sa se desfășoară un proces penal în Republica Elenă pentru comiterea infracțiunii de violență corporală în familie în mod continuat și de amenințare în familie în mod continuat, prima faptă urmând a fi judecată de INSTANȚA CORECȚIONALĂ CATERINI în data de 18.04.2018, ora 09.00, iar prin cererea de asistență judiciară internațională autoritățile judiciare elene au solicitat autorităților judiciare române să comunice citația numitului S.C..

Ca urmare, în baza Legii nr. 302/2004, instanța a verificat persoana citată în baza de date, apoi a făcut aplicarea prevederilor art. 264 CPP cu privire la comunicarea actelor procedurale, emițând citație și mandat de aducere pe numele numitului S.C., care nu s-a prezentat de bunăvoie și nici nu a putut fi adus de către organele de jandarmerie, deoarece nu a fost de găsit, din datele transmise la dosarul cauzei deschis în acest scop rezultând că acesta locuiește la adresa indicată de către autoritățile judiciare grecești, dar este angajat ca șofer pe camion (TIR) în afara României, astfel că nu a putut fi găsit. Cum organele de executare a mandatului de aducere au pus la dispoziția instanței o adresă de facebook, s-a încercat citarea acestuia sub această formă, dar nu s-a reușit și în consecință nu i s-au putut remite actele judiciare transmise de către autoritățile judiciare elene.

III.Având în vedere aceste considerente, instanța, în temeiul art. 1 alin.1 lit. f, art.171 alin.1 lit. a, art. 173, art. 174 alin 1 lit. c, art. 197 și urm. din Legea nr. 302/2004  rap. la art. 264 CPP va constata imposibilitatea comunicării actelor judiciare transmise ca urmare a cererii de asistență judiciară internațională nr. 092.22/6090 din 06.09.2017, Protocol A16/1479 (A/523), formulată de autoritățile judiciare din Republica Elenă, respectiv de către Parchetul DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL DE PRIMĂ INSTANȚĂ KATERINI, ca urmare a neprezentării persoanei destinatare și anume S.C., din actele de căutare efectuate rezultând că această persoană locuiește la adresa indicată de către autoritățile judiciare grecești, dar este angajat ca șofer pe camion (TIR) în afara României, iar pe alte căi electronice de comunicare nu a putut fi contactat și retransmite actele judiciare împreună cu cele efectuate în îndeplinirea cererii către Parchetul de pe lângă Tribunalul de Primă Instanță Katerini, REPUBLICA ELENĂ.

Pe de altă parte, în temeiul art.  275 alin. 3  CPP va dispune ca cheltuielile judiciare avansate de stat în sumă de 80 de lei să rămână în sarcina acestuia.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂȘTE

În temeiul art. 1 alin.1 lit. f, art.171 alin.1 lit. a, art. 173, art. 174 alin 1 lit. c, art. 197 si urm. din Legea nr. 302/2004 rap. la art. 264 CPP constata imposibilitatea comunicarii actelor judiciare transmise ca urmare a cererii de asistenta judiciara internationala nr. 092.22/6090 din 06.09.2017, Protocol A16/1479 (A/523), formulata de autoritatile judiciare din Republica Elena, respectiv de catre PARCHETUL DE PE LÂNGA TRIBUNALUL DE PRIMA INSTANTA KATERINI, ca urmare a neprezentarii persoanei destinatare si anume STANISLAV C., din actele de cautare efectuate rezultând ca aceasta persoana locuieste la adresa indicata de catre autoritatile judiciare grecesti, dar este angajat ca sofer pe camion (TIR) în afara României, iar pe alte cai electronice de comunicare nu a putut fi contactat si retransmite actele judiciare împreuna cu cele efectuate în îndeplinirea cererii catre PARCHETUL DE PE LÂNGA TRIBUNALUL DE PRIMA INSTANTA KATERINI, REPUBLICA ELENA.

În temeiul art. 275 alin. 3 CPP cheltuielile judiciare avansate de stat în suma de 80 de lei ramân în sarcina acestuia.

Cu drept de contestatie în termen de 10 zile de la comunicare.

Comments

comentarii

2 comentarii

 1. Acest articol nu răspunde la o întrebare importantă în acest context:

  De ce „nu se poate crea o pagină de facebook a Judecătoriei Cluj-Napoca în vederea transmiterii actelor de procedură prin intermediul aplicației facebook”? De ce nu? Ați vorbit cu compartimentul de IT să-i întrebați de ce?

  În altă ordine de idei, voi, de la site-ul clujust.ro în ce an trăiți? De ce împiedicați click dreapta și selectarea textului? Doar ca să nu se preia articolele? E ridicol. Nu împiedicați nimic.
  Singurul lucru pe care îl faceți este să iritați cititorul blocând funcții de bază.

  • 1. Cu siguranță trebuie niște aprobări pentru a se crea o pagină oficială a Judecătoriei Cluj-Napoca. Nu se poate face așa peste noapte
   2. Trăim în anul în care se fură texte și, da, preferăm să ne protejăm. De ce doriți să selectați textul? Textele sunt pentru a fi citite.

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina