fbpx

Poate cea mai mare aberație juridică în grila de la examenul pentru Barou 2017

Juriști cu experiență mai vastă sau mai puțină ne-au atras atenția asupra unei aberații juridice din grila de la examenul de admitere în Barou 2017.

Este vorba despre un subiect de la drept penal, care sună în felul următor:

”Tribunalul Bucureşti, secţia I penală, a condamnat inculpatul la 10 de ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de viol [art. 218 alin. 3 C.p., lit. a) – victima se află în îngrijirea făptuitorului, (b) – asupra unei rude în linie directă – și (c) – asupra unui minor] şi la 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de incest (art. 377 C.p.), urmând să execute pedeapsa de 11 ani și 8 luni, întrucât inculpatul a întreţinut în repetate rânduri, prin violenţă şi ameninţări, relaţii sexuale normale şi anale cu fiica sa în vârstă de 13 ani. Curtea de Apel Bucureşti, secţia I penală, a admis apelul declarat de parchet şi a schimbat încadrarea juridică a faptelor în viol [art. 218 alin. 3 lit. a), b) și c) C.p.]. Este corectă această decizie?”

Variantele:

A. Da, infracțiunea de incest este absorbită în infracțiunea de viol în varianta agravată prevăzută de art. 218, alin. 3, lit. (b) C.p. atunci când se comite, cu același prilej, elementul material comun ambelor fapte prevăzute de legea penală;
B. Da, infracțiunea de incest fiind absorbită în infracțiunea de viol în varianta prevăzută de art. 218, alin. 3, lit.(b) C.p. atunci când violul se săvârșește în modalitatea raportului sexual cu o rudă în linie directă;
C. Nu, infracțiunea de viol, fiind o infracțiune contra libertăţii şi integrităţii sexuale, intră în concurs formal cu infracțiunea de incest, care este o infracțiune contra familiei, cele două infracțiuni având obiect juridic diferit, astfel că trebuia reținut concursul de infracțiuni, astfel cum a fost fapta încadrată prin rechizitoriul parchetului și inculpatul a fost condamnat de tribunal.

Răspunsul corect potrivit baremului afișat pe site-ul INPPA este: A și B

Mai jos aveți definițiile violului și ale incestului de la articolele din Codul penal, citate în subiect:

Art. 218: Violul
(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise în condiţiile alin. (1).

(3) Pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când: a) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;

b) victima este rudă în linie directă, frate sau soră;
c) victima nu a împlinit vârsta de 16 ani;

Art. 377: Incestul
Raportul sexual consimţit, săvârşit între rude în linie directă sau între fraţi şi surori, se pedepseşte cu închisoarea de la un an la 5 ani.

Prin urmare, dacă violul e prin constrângere, iar incestul e consimțit, cum poate fi absorbită a doua infracțiune în prima?

”Grila de la admiterea la barou sfideaza logica si orice jurist care se respect. Este adevarat ca decizia Curtii e corecta, dar explicatiile de dupa <da> din ambele variante sunt gresite, deci invalideaza raspunsul, asta e problema grilei!”, ne-a scris o judecătoare.”Doar cineva care nu a citit noul Cod Penal o putea beli în halul aiesta. Hai, cinste celor care au fãcut 69 din cauza unui incest! 

Iată ce scrie într-un volum de drept penal al profesorului Valerian Cioclei de la Facultatea de Drept a Universității București:

Am cerut și opinia judecătorului Cristi Danileț de la Secția penală a Tribunalului Cluj.

”Problema absortiei incestului in violul calificat se putea pune numai sub codul penal anterior. Acum, legea e clara: violul presupune lipsa consimtamantului victimei, incestul presupune consimtamantul.

Mai mult, in speta din grila se face referire si la acte orale. Or, acestea nu intra in continutul incestului care priveste doar raportul sexual, ceea ce exclude actele orale si anale.”, a precizat judecătorul.

Comments

comentarii

Elevii de liceu vor studia noi materii, care sunt incluse în programa școlară, și vor deveni obligatorii din anul 2025-2026.... Citește mai mult
Până unde poate merge incompetența angajaților din ministere? România nu are stand la unul dintre cele mai importante târguri de turism din Europa.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!