fbpx

Petiția ”NU legii anti-defăimare socială”, semnată de puțini clujeni. Vreți o lege împotriva vocilor incomode?

Petiția online ”NU legii anti-defaimare sociala”, inițiată de patru ONG-uri între care și Freedom House România, a fost semnată până acum de peste 500 de persoane, puține însă din Cluj. Amintim că proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea, care poate fi văzut mai jos, a trecut de Senat și va ajunge în dezbatere la Camera Deputaților. Petiția poate fi semnată AICI. 

”Semnatarii acestei scrisori solicitam Camerei Deputatilor sa respinga proiectul legii privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup (asa-numita lege “anti-defaimare sociala”), in forma actuala recent aprobata de Senat. Consideram ca o asemenea lege poate fi folosita ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presa si societate civila si poate duce la incalcari grave ale dreptului la libera exprimare.

Suntem impotriva acestei legi deoarece definitiile privind “grupul social” si “defaimare sociala” sunt vagi, imprevizibile si permit interpretari abuzive. Astfel, defaimarea sociala este definita ca “fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social”. Grupul social e definit drept “categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta POLITICA, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA”. Proiectul de lege in cauza prevede amenzi contraventionale semnificative pentru defaimarea sociala (1000-30000 de lei daca tinta defaimarii este o persoana fizica sau 2000-60000 lei daca discriminarea vizeaza un grup social).

In conditiile ambiguitatilor privind definitiile, este neclar daca, de exemplu, legea nu ar permite amendarea cu sume usturatoare a unui jurnalist sau om obisnuit care scrie in spatiul public despre un partid ca avand mai multi corupti decat altii sau despre parlamentari ca votandu-si in grup pensii speciale. Cuantumul amenzilor este suficient de mare incat sa duca la autocenzurarea vocilor critice.

Consideram, de asemenea, inacceptabil ca o lege cu implicatii majore asupra libertatii de exprimare sa fie aprobata fara o dezbatere argumentata si o consultare publica reala.”, se arată în petiția realizată de Expert Forum, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social și Centrul Roman de Politici Europene.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, explică in legea adoptată de Senat ca“defaimarea socială” reprezintă fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei la un anumit grup social. “Defaimarea sociala – fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei la un anumit grup social” – este definitia propusa de legea lui Liviu Dragnea.

Iar prin grup social, initiatorul intelege inclusiv un partid politic. Tocmai acest lucru i-a facut pe reprezentantii opozitiei sa protesteze: “Prin grup social se intelege orice categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenența politică orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA.”, spune Dragnea.

Proiectul legii

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Expunerea de motive

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Vezi aici traseul legislativ al proiectului!

Comments

comentarii

Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri seară, după ședința Coaliției, asumarea deciziei de comasare a alegerilor din acest an.... Citește mai mult
Liderul AUR, George Simion, a anunțat sprijinul partidului pentru contracandidații Coaliției de guvernare la alegerile locale, înclusiv în Cluj. Liberalul Sabin Sărmaș susține că are nevoie de „sprijinul clujenilor”.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!