fbpx

Peste 33.400 de acțiuni pentru drepturi salariale formulate de personalul din Justiție

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ca in ultimii 15 ani au fost inregistrate peste 33.400 de cauze cu obiect drepturi salariale in care sunt reclamanti judecatori, procurori, grefieri si alte categorii din cadrul personalului din Justitie.

“Edificatoare sub acest aspect este situația generală a litigiilor având ca obiect drepturi salariale, promovate de alte categorii profesionale, care evidențiază faptul că pe rolul instanțelor judecătorești s-a înregistrat un număr incomparabil mai mare de astfel de cauze, față de cele cu un obiect similar inițiate de personalul din sistemul justiției.

Astfel, evidențele statistice pun în lumină faptul că din anul 2008 până în prezent s-au înregistrat pe rolul instanțelor judecătorești un număr total de 888.744 de cauze având ca obiect drepturi salariale, dintre care 855.321 promovate de alte categorii profesionale, cu mult mai mult decât totalul de 33.423 de acțiuni formulate în aceeași perioadă de personalul din sistemul justiției (judecători, procurori, magistrați-asistenți, personal asimilat, personal auxiliar și conex etc.).

Cu alte cuvinte, acțiunile introduse de toate categoriile din sistemul judiciar, iar nu doar de către judecători și procurori, reprezintă doar 3,76% din totalul cererilor având un asemenea obiect, cu care au fost învestite instanțele judecătorești.

În același timp, faptul că unele dintre acțiunile promovate în justiție sunt admise de către instanțe nu poate avea nicidecum semnificația unei atitudini abuzive a celor care le promovează, ci dimpotrivă, poate releva probleme sistemice la nivelul legislației sau al modalității de aplicare a legii de către ordonatorii de credite.

Totodată, bine-cunoscut fiind faptul că hotărârile judecătorești sunt date exclusiv în interpretarea și aplicarea legii, orice demers care tinde la o contestare generalizată a acestora echivalează cu o negare a autorității hotărârilor judecătorești și plasează autorii săi într-o abordare profund neconstituțională.

În egală măsură, tot legea, alături de Decizia Curții Constituționale nr. 794/2016 și hotărârile judecătorești pronunțate, au constituit temeiul pentru adoptarea actelor administrative pentru salarizarea judecătorilor și a procurorilor, de către ordonatorii principali de credite din sistemul justiției.”, a transmis CSM

Comments

comentarii

Cercetătorii au reușit să antreneze roboți să joace fotbal, însușindu-și mișcările și tacticile prin inteligența artificială. Ce se întâmplă când roboții pășesc pe teren?... Citește mai mult
Un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost găsit mort în apartamentul închiriat din Gherla. Proprietarul apartamentului este cel care a alertat autoritățile.... Citește mai mult

Lasă un răspuns