fbpx

Onorariu avocațial redus de CA Cluj de la 15.000 lei la 500! Lovitură pentru o societate de avocatură

Magistrații Curții de Apel Cluj au redus onorariul avocațial al unei societăți de avocatură de la 15.000 lei, cât se facturase și se acceptase la fond, la doar 500 de lei! Adică de 30 de ori mai puțin. Este vorba de SCA Stegăroiu și Asociații care a reprezentat un investitor imobiliar dat în judecată de doi locatari dintr-un bloc, a căror acțiune s-a perimat. Dosarul a fost suspendat doi ani, deci avocații nu au avut prea mult de lucru.

Investitorul imobiliar a fost dat în judecată în 2015 de către doi soți în proces cu obiectul ”hotarâre care sa tina loc de act autentic.” Mai exact, au cerut instanței ”obligarea pârâtei Y. A. V. să încheie cu reclamanții act autentic de vânzare cumpărare pentru apartamentul ce face obiectul antecontractului de vânzare-cumparare nr. 24/28.08.2008”. Este vorba despre o locuință într-un ansamblu de pe strada Aurel Ciupe din Cluj-Napoca, ridicat cu probleme în perioada 2009-2010.

Spre sfârșitul anului trecut, Tribunalul Cluj a pronunțat sentința: ”Admite exceptia perimarii si în consecinta: Constata perimata actiunea civila formulata de reclamantii M. M-C si M.V-D, în contradictoriu cu pârâta Y.A. V, având ca obiect obligare la încheierea contractului autentic de vânzare-cumparare.

Obliga reclamantii MMC si MVD sa plateasca pârâtei Y.A.V cheltuieli de judecata în suma de 15.000 lei.”

Dosarul a fost suspendat timp de doi ani, între 2016 și 2018. Practic, după cum se arată în motivarea sentinței, cauza a stat în nelucrare, dar SCA Stegăroiu și Asociații, care reprezintă investitorul imobiliar, a facturat 15.000 lei.

”Având în vedere că prezenta cauză a rămas în nelucrare din vina părții mai mult de 6 luni, Tribunalul va admite excepția și în temeiul art. 420 raportat la art. 416 C .pr.civ. va constata perimată acțiunea civilă formulată de reclamanții M.C și M.V.D, în contradictoriu cu pârâta Y.A. V, având ca obiect obligare la încheierea contractului autentic de vânzare-cumpărare.

În temeiul art. 453 C .pr.civ., constatându-se culpa procesuală a reclamanților, vor fi obligați să plătească pârâtei cheltuieli de judecată în sumă de 15.000 lei , reprezentând onorariu avocațial conform facturii  nr. …/14.04.2016 și a dovezilor de plată”

Sentința a fost atacată cu recurs, iar Curtea de Apel Cluj a cenzurat onorariul avocațial, pronunțând în 6 februarie următoarea decizie: ”Admite recursul declarat de reclamantii MMC si MVD, împotriva sentintei civile nr. 564 din 05.12.2018, a Tribunalului Cluj pronuntata în dosar nr. 16492/211/2015, pe care o caseaza în parte cu privire la cuantumul cheltuielilor de judecata stabilite în sarcina reclamantilor M, care va fi stabilit la suma de 500 lei, în loc de 15.000 lei. Pastreaza restul dispozitiilor din sentinta recurata. Decizia este definitiva. Data si pronuntata în sedinta publica din 06 februarie 2019.


Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina