fbpx
DNA Cluj

Omul de afaceri Neicuțescu Căpriță primise inițial NUP la DNA Cluj

Omul de afaceri Ion Neicuțescu Căpriță, achitat recent de Tribunalul Cluj, primise inițial NUP la DNA Cluj, după care a fost trimis în judecată de Structura centrală.

Surse judiciare au dezvăluit pentru Clujust.ro că DNA Cluj a adoptat anterior trimiterii în judecată din 2016 soluție de neîncepere a urmării penale (NUP), pe vechiul cod de procedură penală. Dosarul a fost instrumentat chiar de șefa de atunci a serviciului teritorial Cluj, Elena Botezan, care la scurt timp a schimbat cariera, devenind judecător.

Soluția de la Cluj a fost infirmată ulterior de procurorul șef al Secției de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție de la DNA – Structura centrală, iar apoi s-a emis rechizitoriul, care, cel puțin la instanța de fond, nu a ținut.

Instanța Tribunalului Cluj a considerat dosarul ”subțire”, având în vedere că a pronunțat soluție de achitare pe articolul 16 alin.1 lit. c) din Codul de procedură penală, care prevede ca “nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”

DNA mai poate ataca sentința cu apel.

Neicuțescu Căpriță a fost trimis în judecată în aprilie 2016, DNA susținând în comunicatul de atunci următoarele:

”În perioada iulie 2007 – mai 2008, inculpatul Căpriță Neicuțescu Ion, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, în mod repetat, a efectuat achiziții intracomunitare de produse din carne, iar pentru a eluda sistemul taxării inverse aplicabil taxei pe valoare adăugată, respectiv pentru a avea posibilitatea de a deduce această taxă, a creat aparența că achizițiile respective au fost realizate de la o anumită societate care, în realitate, avea comportament de tip fantomă.

Rolul acestei societăți era, atât de a simula achiziții de la diverși furnizori intracomunitari, cât și de a crea aparența unor livrări în beneficiul firmei administrată de inculpat.

Ulterior, inculpatul Căpriță Neicuțescu Ion a înregistrat aceste operațiuni comerciale în documentele contabile ale firmei sale și a declarat fiscal achiziții nereale de bunuri în sumă totală de 32.559.375 lei, din care TVA aferentă în sumă de 5.198.553 lei.

Prin aceste demersuri, inculpatul Căpriță Neicuțescu Ion a produs bugetului consolidat al statului un prejudiciu în cuantum de 5.198.553 lei sumă cu care ANAF s-a constituit parte civilă în cauză.”

Amintim că Neicuțescu Căpriță era amic cu fostul ofițer judiciar de la DNA Cluj, Valentin Tătar, dat afară și trimis în judecată pentru scurgeri de informații.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina