fbpx

Obiectivele ministrului Predoiu: ”prorogarea schemei de pensionare anticipata si a trecerii la complete de 3 judecatori in cai de atac”

Noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a spus ce obiective are în mandatul de un an ce urmează. Printre acestea se numără ”prorogarea schemei de pensionare anticipata si a trecerii la complete de 3 judecatori in cai de atac” și ”deblocarea si revitalizarea activitatii din CSM”

Întrebat într-un interviu acordat juridice.ro de obiectivele mandatului, ministrul Justiției Cătălin Predoiu a răspuns:

”Daca luam in calcul un mandat de un an de zile, sunt mai mult de trei, prorogarea schemei de pensionare anticipata si a trecerii la complete de 3 judecatori in cai de atac, un proces corect si transparent de selectie a propunerilor pentru procurorii de rang inalt de la varful Ministerului Public, DNA si DIICOT, astfel incat numirile sa se faca rapid si sa stabilizam managementul la varf al acestor institutii, care este astfel legitimat sa inceapa o reforma calitativa profunda in intreg Ministerul Public, pana la cea mai mica unitate de parchet si pe aceasta baza revigorarea combaterii coruptiei si combaterii crimei organizate, eficient, legalist, riguros procedural si pe baza de probe fara dubiu, adoptarea solutiilor legislative pentru desfiintarea sau reorganizarea radicala a sectiei speciale si pentru recursul compensatoriu, deblocarea si revitalizarea activitatii din CSM, intoarcerea acestuia cu fata catre adevarata sa menire, independenta reala a Justitiei, nu numai fata de servicii, ci si fata de influente politice, de „cumetrii”, „nepotisme”, „retelizarea” pe orizontala si verticala a sistemului judiciar a functiilor de conducere pe criterii de „prietenii`, instaurarea meritocratiei fara exceptii in ocuparea functiilor de conducere in instante si parchete, revitalizarea sistemului de Probatiune, extinderea capacitatii de cazare din penitenciare, continuarea investitiilor in reabilitarea si extinderea retelei de sedii de instante, accelerarea proiectului „Cartierul de Justitie”, operationalizarea deplina a ANABI, reluarea colaborarii cu Comisia Europeana, Statele Membre UE si SUA in consolidarea transferului de expertize si bune practici, pe aceasta baza, cresterea gradului de satisfactie a justiabililor si de incredere in Justitie, un raport MCV semnificativ imbunatatit in toamna anului 2020.

Riscand o abordare ambitioasa, am putea adauga o consolidare a unei noi mentalitati in magistratura, mai generoasa fata de propria vocatie si mai preocupata fata de justitiabil, mai putin orientata spre lupte de putere interne si mai pregnant orientata spre ambitia de a face excelenta din fiecare act procedural si de judecata pe fond. Daca scurtati ipotetic durata mandatului acestui guvern, in drumul catre alegerile anticipate, atunci se scurteaza implicit si lista acestor obiective, dar aparent paradoxal, o astfel de scurtare ar largi obiectivele pentru un nou ciclu de 4 ani al Ministerului Justitiei.

Cum va aborda blocajul din CSM? ”În principial, pe baza respectului fata de adevarul complet in orice problema, a respectului fata de magistratura si cu gandul permanent la beneficiarul Justitiei, cetatenii si persoanele juridice care apeleaza la Justitie. Sunt de felul meu nepartinitor, rabdator si deschis la dialog si gata sa ascult pe toata lumea, dar nu sa accept orice mi se spune, daca ceea ce mi se spune nu corespunde principiilor de mai sus. Cum am spus si la audierile din Parlament, imprumutand simbolul Justitiei, cu o balanta si o ramura de maslin intr-o mana, cu sabia argumentelor si a deciziei ministeriale in cealalta.”, spune Prodoiu.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina