fbpx

O tânără din Cluj a reușit prima pe țară la examenul pentru admiterea în profesia de notar stagiar

O tânără din Cluj a reușit prima pe țară la concursul pentru admiterea în profesia de notar stagiar. Raluca Elena Stana are cea mai mare notă (8.80) dintre toți candidații admiși în Camerele notarilor publici din țară la concursul din 21 februarie. Așa cum v-a obișnuit, Clujust.ro apreciază și scoate în față tinerii cu rezultate remarcabile.

Raluca Stana a absolvit, în 2016, Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, unde a urmat și programul de master în Științe penale și criminalistică. Cu toate acestea, a intrat într-o profesie bazată pe dreptul civil. Pentru Raluca Stana, concursul pentru notariat a fost singurul la care s-a înscris pentru a accede într-o profesie juridică, deși în facultate se gândise și la o carieră în magistratură, mărturisind că a fost inspirată de profesoara de drept procesual civil, judecătoarea Andrea Chiș, care i-a fost și îndrumător de la lucrarea de licență. Cele două s-au reîntâlnit recent la facultate, unde Chiș a chemat-o ca invitat pe tânăra de succes pentru a le vorbi studenților și a le răspunde la întrebări. 

CLUJUST a realizat un interviu cu noul notar stagiar Raluca Elena Stana despre concurs, pregătire și alegerea profesiei.

Clujust.ro: Cât de greu a fost examenul? Care a fost cea mai dificilă parte?

Raluca Stana: Din punctul meu de vedere, examenul de dobândire a calității de notar stagiar a avut un grad de dificultate ridicat și a necesitat o pregătire serioasă, cât și o atenție sporită în rezolvarea grilelor. Consider că partea de drept civil și drept procesual civil a fost mai dificilă.

Clujust.ro: Cum te-ai pregatit?

Raluca Stana: Pregătirea pentru orice examen de admitere începe din timpul facultății. Aceasta este perioada în care trebuie să aloci mult timp studiului continuu pentru a avea cunoștințe temeinice. După terminarea facultății urmează perioada foarte importantă de pregătire înainte de examen. Fiecare persoană își alocă timpul pe care îl consideră necesar ținând cont de modul și rapiditatea de învățare și memorare. Eu am nevoie de mai mult timp, deoarece îmi place să citesc multă doctrină pe un anumit subiect, dar și să analizez fiecare aspect în parte pentru a-mi clarifica toate nelămuririle.

Din păcate, legislația notarială nu se studiază în facultate. Consider că ar fi foarte folositor un opțional cu privire la această materie pentru viitorii candidați. Eu am avut șansa să mă primească la practică notarul public Oana Racolța, care a avut răbdarea necesară și plăcerea să mă învețe și să îmi răspundă la întrebări. Pe mine m-a ajutat foarte mult această practică, deoarece am înțeles mult mai bine legislația notarială. Eram foarte atentă la fiecare act și procedură în parte, îmi luam notițe, puneam multe întrebări și primeam răspunsuri care mă lămureau, iar când ajungeam acasă studiam încă o data ce proceduri am întâlnit în ziua respectivă. În toată perioadă în care am fost la practică, dar și în perioada în care studiam pentru examen, mă vizualizam pe mine în calitate de notar public, îmi imaginam propriul meu birou, iar astfel mă ambiționam din ce în ce mai mult.

Am învățat și înainte de afișarea noii tematici luând în considerare ce se prevedea în vechea tematică. Dar din ziua în care s-a afișat noua tematică mi-am făcut un plan pe care am încercat să îl respect, m-am axat doar pe studiul pentru examen și l-am pus pe primul loc. Nu mi se pare adecvat să ofer sfaturi cum trebuie să înveți, deoarece ajungând în punctul de a susține un examen de admitere fiecare știe cum este cel mai bine pentru el. Nici eu nu m-am luat după alte persoane, pentru că având deja experiența examenelor din facultate, știam care metodă este cea mai eficientă pentru mine.

Clujust.ro: Te-ai temut când ai văzut câți s-au înscris?

Raluca Stana: Mă așteptam să fie o concurență ridicată ținând cont de faptul că în fiecare an au fost mulți candidați pe un loc. La fel ca ceilalți, speram ca în anul acesta concurența să scadă. Chiar dacă eram conștientă că se vor înscrie mulți candidați la Camera Cluj, iar eu fiind din Cluj-Napoca, am decis să nu îmi depun dosarul la o altă Cameră, având încrederea că dacă sunt bine pregătită și drumul meu este să fiu notar, atunci voi intra la orice Cameră indiferent de numărul persoanelor care și-au depus dosarul.

Clujust.ro: Te asteptai sa fii prima si unica cu 8.80? Ce ai simtit cand ai vazut rezultatul?

Raluca Stana: Referitor la prima întrebare, mă așteptam la un asemenea punctaj după ce s-a afișat baremul și mi-am verificat răspunsurile. Evident că nu știam ce au făcut ceilalți candidați de la Camera Cluj, iar cu atât mai mult cei de la celelalte Camere. Astfel, nu mă așteptam să fiu prima și unica cu acest punctaj, deoarece la acest examen participă mulți candidați serioși, ambițioși și foarte bine pregătiți.

Nu pot să exprim în cuvinte bucuria și mulțumirea pe care le-am simțit atunci când am văzut rezultatul. Pe măsură ce familia, rudele și prietenii mă sunau, realizam și mai mult rezultatul obținut și faptul că am bucurat atâtea persoane dragi. Îmi amintesc zâmbind că am rugat o prietenă să mai verifice încă o dată lista și să se asigure că într-adevăr sunt eu.

La baza reușitei mele stă studiul temeinic din timpul facultății, din perioada de pregătire înainte de examen, dar și încrederea în ajutorul lui Dumnezeu. Sunt conștientă că nu aș fi obținut acest rezultat dacă nu aș fi fost susținută continuu de mama mea care a crezut în mine și m-a sprijinit cel mai mult, precum și de rudele și prietenii care mi-au fost alături. Aș vrea să îl citez pe Einstein care spunea că ,,Dumnezeu nu aruncă cu zarurile’’, astfel încât reușita mea nu este întâmplătoare, ci face parte din planul pe care Dumnezeu îl are cu mine și îi mulțumesc.

Clujust.ro: De ce ai vrut sa devii notar?  Ce-ti place la aceasta profesie, din cate stii despre ea?

Raluca Stana: Fiecare profesie are frumusețea sa, dar trebuie să te regăsești în aceasta, să se potrivească personalității aspirantului și să simți că o vei face cu plăcere. Analizând fiecare profesie în parte, am ajuns la concluzia că cea de notar se potrivește cel mai bine caracterului meu. În plus, aceasta îmi acordă liniștea de care am nevoie în viitor, deoarece mă îndepărtez de conflictele care se ivesc în instanță, dar am și posibilitatea să îmi aloc timp familiei și altor activități. Îmi amintesc cu multă plăcere prima data când am pășit într-un birou notarial. Aveam 10 ani și o priveam cu multă admirație pe doamna notar, iar atunci am avut primul gând că și eu doresc să ajung acolo.

Spre deosebire de celelalte alegeri din timpul facultății, din momentul în care am decis că doresc să devin notar, iar nu judecător, nu mi-am mai schimbat opțiunea. Am realizat că am făcut alegerea corectă în momentul în care am început să fac practică într-un biroul notarial, iar pe zi ce trecea îmi doream tot mai mult să ajung și eu să fiu notar, ceea ce m-a ambiționat și mai mult să învăț. Mai mult, eram foarte atrasă de tot ce se întâmpla, puneam întrebări și mergeam cu foarte multă plăcere în fiecare zi.

Cu toate că și perioada stagiaturii este foarte frumoasă, aștept cu nerăbdare și entuziasm prima zi în care o să profesez.

Ai oscilat intre notar si alta profesie? Daca da, care?

Când am început Facultatea de Drept la U.B.B. nu aveam deja o profesie aleasă. Inițial, doream să devin avocat, dar am renunțat în momentul în care am făcut practică și mi-am dat seama că nu mă regăsesc. Mai târziu am oscilat între profesia de procuror și judecător, iar în anul IV am hotărât că doresc să devin judecător. Iubirea față de profesia de judecător mi-a fost transmisă în special de doamna lector univ. dr. și judecător Andrea Chiș din momentul în care a început să ne predea cursul de drept procesual civil în anul IV. Totodată, doamna Chiș a fost cea care mi-a coordonat lucrarea de licență, m-a îndrumat cu mult drag să susțin examenul de admitere la INM, mi-a întărit încrederea în forțele proprii, iar după ce i-am comunicat că doresc să devin notar m-a încurajat în alegerea făcută.

Andrea Chiș se uită mândră la fosta ei studentă

 

Clujust.ro: De ce ai facut master de penal? Ca notar nu prea ai tangență cu acest domeniu.

Când am terminat facultatea în 2016, am hotărât să mă înscriu la master și să mă pregătesc pentru examenul de admitere la magistratură din 2017. Am ales programul de masterat ,,Științe penale și criminalistică’’, deoarece mi-a plăcut foarte mult dreptul penal și am dorit să aprofundez, iar materiile studiate urmau să mă ajute la admitere, dar și apoi. Nu regret faptul că am urmat acest master, a fost o perioadă foarte frumoasă despre care îmi amintesc cu deosebită plăcere.

În timpul facultății m-am gândit serios doar la profesia de avocat sau magistrat. În perioada masterului, auzeam tot mai des de la persoanele din jurul meu despre profesia de notar public. Atunci am hotărât să mă interesez și să culeg mai multe informații despre examenul de dobândire a calității de notar stagiar.

Ce sfat ai pentru studentii care vor sa devina notari?

Îi încurajez să se pregătească temeinic pentru că este un examen greu, dar nu imposibil, să creadă în reușita lor și dacă acesta este visul lor, să nu renunțe.

Comments

comentarii

Noul șef al diplomației americane, Marco Rubio, a înghețat ajutorul extern al SUA, cu excepția celui acordat Egiptului și Israelului.... Citește mai mult
Vremea se încălzește treptat, astfel că maximele termice ale zilei vor ajunge la 13 grade. Prognoza meteo pentru Cluj.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns