AJPIS a fost obligată de instanță să acorde indemnizația Covid unui avocat, după ce inițial refuzase, pe motivul imposibilității comparării veniturilor din 2020 cu cele din 2019.
Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială din toată țara au respins acordarea indemnizației Covid prevăzută de OUG nr.30/2020 multora dintre profesioniștii care s-au înregistrat fiscal în anul 2020, motivul fiind că nu există repere de comparație cu anul precedent în ceea ce privește veniturile realizate, fiind imposibilă aprecierea cu privire la scăderea veniturilor.
A fost și cazul unei avocate din Baroul Suceava, care însă a avut inspirația și a atacat în contencios administrativ refuzul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava, obținând obligarea agenției, la plata indemnizaţiei lunare de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020, pentru lunile aprilie şi mai 2020 şi la plata dobânzii legale aferente începând cu data scadenţei fiecărei sume şi până la data plăţii efective.
Avocata a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj, adresat tututor celor aflați în situații similare:
,,Dragilor,
Merită să luptaţi pentru drepturile voastre, chiar şi împotriva statului!
Ieri mi-am câştigat dreptul cu privire la acordarea indemnizaţiei de sprijin COVID-19.
Întrucât cei de la AJPIS au refuzat acordarea indemnizaţiei pe motiv că nu îndeplineam anumite condiţii, am reuşit să obţin acest drept în instanţă.
Respectiva instituţie a profitat de o lacună a legii prin care nu doar că nu a acordat indemnizaţia avocaţilor îndreptăţiţi, ci tuturor profesioniştilor înregistraţi fiscal din anul în curs, incluzând aici o categorie vastă de beneficiari.
Aşadar, trebuie să luăm atitudine şi să ne câştigăm Drepturile ori de câte ori nu ne sunt recunoscute chiar de către cei care ar trebui să ni le asigure!”, a scris avocata Cristina Bucșă.
Soluția pe scurt a Tribunalului: ,,Admite în parte cererea. Obligă pârâta la plata către reclamantă a indemnizaţiei lunare de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020, pentru lunile aprilie şi mai 2020 şi la plata dobânzii legale aferente începând cu data scadenţei fiecărei sume şi până la data plăţii efective. Respinge ca nefondate celelalte pretenţii. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare pentru capătul de cerere privind anularea. Recursul se depune, sub sancţiunea nulităţii, la Tribunalul Suceava. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.
Profesioniștii au avut posibilitatea să beneficieze la cerere, în temeiul art. XV alin. (1) din OUG 30/2020, de indemnizația de 75% din câștigul salarial mediu brut acordat pentru perioada stării de urgență. Indemnizația s-a acordat la cererea profesioniștilor, în baza declarației pe proprie răspundere, iar plata s-a realizat prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
Conform ordonanței, se calificau pentru plata indemnizației, avocații care în luna pentru care se solicita indemnizația au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depășeau câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020.