fbpx

O avocată îl acuză pe un consilier din Baroul Cluj de ”discurs sexist, denigrator, înjositor, dezonorant, lipsit de etică”

Scandal uriaș în Baroul Cluj. O avocată îl acuză pe un consilier de ”discurs sexist, denigrator, înjositor, dezonorant, lipsit de etică”. Afirmațiile incriminatoare ale consilierului au fost făcute pe grupul de WhatsApp al Consiliului, astfel că avocata a solicitat poziția celorlalți consilieri și intenționează să ceară daune în instanță.

Avocata Adina Lincă a trimis o solicitare către toți consilerii din Baroul Cluj, cărora le semnalează problema și le cere o poziție față de respectivele afirmații ale consilierului Dan Chertes. Solicitarea a fost postată și pe grupul de Facebook al Baroului Cluj.

Extrase din sesizare:

Sunt Adina Lincă, am 51 de ani, sunt mamă, sunt femeie, sunt avocat în Baroul Cluj. Mă adresez membrilor Consiliului Baroului Cluj, în mod public și înțeleg să semnalizez, într-o primă etapă, afirmațiile scrise ale domnului consilier avocat CHERTES DAN la adresa subsemnatei, solicitându-vă să vă exprimați în scris, în mod public sau privat poziția individuală (nu colectivă) față de atitudinea, limbajul și comportamentul domnului avocat Chertes Dan. (…)

Domnul avocat și-a permis, în cadrul grupului de whatsapp al consilierilor Baroului Cluj să facă următoarele aprecieri la adresa subsemnatei: ,,fii cu coaie și bagă-te în discuție” și că ,,ah, și eu aștept dezbaterea aia zoom despre sex” , ,,la aia îi trimit invitație Numai ei :))”

Vreau să știu dacă la nivel personal, fiecare consilier și doamna decan Flavia Maier are însușit un set de principii, dacă cunoaște legea care reglementează profesia în amănunt, dacă cunoaște mecanismele și instrumentele de autoreglare și dacă pe baza acestor cunoștințe, pe care eu le prezum a exista în persoana fiecăruia, s-a acționat pentru ca fiecare dintre dvs. să fie dincolo de orice suspiciune profesională, solidarizare și suport față de colegul dvs. și al meu, av. Chertes Dan.

Așadar expresii: ,,fii cu coaie”, ,,bagă-te”, ,,aștept dezbaterea aia zoom despre sex”, ,,la aia îi trimit invitație numai ei” sunt expresii folosite de către un domn consilier, de sex masculin, cu mult mai tânăr decât mine, la adresa unei femei avocat în vârstă de 51 de ani.

Doresc să îmi comunicați poziția individuală, publică a dvs. față de:

  • Limbajul folosit;
  • Cadrul în care a fost folosit;
  • Dacă vă raliați limbajului și atitudinii domnului consilier;
  • Dacă aprobați sau dezavuați folosirea unui astfel de limbaj la adresa unui avocat;
  • Dacă dispozițiile legale, statutare și deontologice care reglementează profesia de avocat dau naștere la obligații în sarcina consiliului, ca organ colegial reprezentativ, sau în sarcina dvs. ca avocați, în sarcina doamnei decan în mod special, privind protecţia demnităţii şi onoarei subsemnatei, ca avocat membru al Baroului Cluj;
  • Dacă apreciați că trebuie sau nu luate măsuri, împotriva cui, de către cine și care ar fi acele măsuri.

Percepția susbsemnatei față de afirmațiile domnului consilier:

Discurs sexist, denigrator, înjositor, dezonorant, lipsit de etică, misogin, atac la demnitatea subsemnatei, insultător și care are ca scop ,,mobbingul” unui avertizor în interes public, încălcându-mi-se dreptul la demnitate, onoare, respect, prestigiu și reputație ca avocat, ca femeie, ca mamă.”, a scris Adina Lincă.

Aceasta a citat reglementările din legile profesiei care au incidență și a precizat că vrea să meargă mai departe în instanță: ”Intenționez să mă adresez instanței de judecată cu o acțiune prin care să se constate încălcarea din partea domnului avocat, eventual și de către alți membri ai Consiliului Baroului Cluj și de către doamna decan, a unor drepturi fundamentale ale subsemnatei, cu petit de obligare la plata de daune morale.

CLUJUST i-a solicitat consilierului Chertes poziția față de afirmațiile de mai sus. Acesta ne-a trimis replica lui către Adina Lincă, din care am extras următoarele chestiuni relevante:

”1, Cu referire la afirmația „fii cu coaie și bagă-te în discuție” vă informez că afirmația din care ați desprins-o este următoarea (citez doar ce-mi aparține): „(…) e un articol de opinie până în punctul în care dezinformează. Vii într-o discuție, nu zici nimic, nu te bagi (…), dar tot ea se dă deranjată că am întrerupt-o (…) e ok, poate să scrie critic de toată lumea. da fii cu coaie și bagă-te în discuție”.

Afirmația făcea referire la articolul dvs. din Clujust „Covid-19. Frica…” din data de 16.04.2020 unde ați afirmat: „Eram la țară, puneam în pământ de-ale gurii, muncă de țăran (…) Îmi poate explica cineva de ce mi-am întrerupt munca cu pământul timp de 3 ore?” De asemenea, afirmația făcea referire, în respectivul context, la faptul că ați participat la întâlnirea avocaților din Baroul Cluj de pe Zoom din data de 15.04.2020, unde nu ați zis niciun cuvânt, nicio critică, nicio replică și ulterior ați postat în Clujust articolul de opinie amintit, pe care l-am considerat de rea-credință și îl consider în continuare.

2. Cu referire la afirmația „,ah, și eu aștept dezbaterea aia zoom despre sex” aceasta a fost făcută cu referire la afirmația dvs. din articolul mai sus menționat unde ați scris că: „Privată ar fi fost dacă scopul videoconferinței ar fi fost să ne povestim cu cine ne-o mai tragem în ultimul timp sau cum stăm cu sexul în carantină (măcar m-ai auzeam una, alta)”. Referirea dvs. este legată de precizarea doamnei decan la momentul la care v-a permis accesul în întâlnire, că discuția este una privată, care privește avocații. Comentariul meu este o parafrazare punctuală a acestei afirmații a dvs. din articol.

3. Cu referire la afirmația „la aia îi trimit invitație Numai ei”, pusă de dvs. în continuarea afirmației de mai sus, precizez că această afirmație nu îmi aparține, fiindu-mi în mod fals atribuită și pusă în legătură cu mine.”

Am încercat să obținem o poziție și din partea purtătorului de cuvânt al Consiliului Baroului Cluj, Mihai Neamț. De îndată ce vom avea poziția Consiliului, o vom publica.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina