Nu-ți dă primăria acord de funcționare la club, faci altă firmă. Grupul Janis a ajuns la 67!

Prefectura Cluj a dat exemplu negativ un club ”care de fiecare dată când municipalitatea clujeană nu îi dă acordul de funcţionare, schimbă firma de pe care cere o nouă autorizare şi funcţionează în continuare”. CLUJUST a aflat că este vorba de celebrul club Janis, ai cărui patroni au ajuns la performanța de a deține nu mai puțin de 67 de firme înregistrate la Registrul Comerțului!

În urma unei ședințe cu autoritățile de control din Cluj, Prefectura Cluj a atras atenția printr-un comunicat de presă cu privire la o schemă aplicată de unele cluburi pentru a putea funcționa, chiar dacă nu au autorizație. ”Din păcate, s-a constatat că există anumite probleme de ordin legislativ care, spre exemplu, permit funcţionarea unor cluburi cu o simplă declaraţie pe proprie răspundere din partea patronului până în momentul obţinerii autorizaţiei de funcţionare. Aşa este şi cazul unui club care de fiecare dată când municipalitatea clujeană nu îi dă acordul de funcţionare, schimbă firma de pe care cere o nouă autorizare şi funcţionează în continuare.”, scria în comunicatul Prefecturii.

Surse din cadrul Prefecturii au dezvăluit pentru Clujust.ro că cererile pe bandă rulantă pentru autorizare se depun pentru Janis Club și că numărul de firme a ajuns la 67! Asociații din acte ai lanțului de cluburi și localuri din grupul Janis sunt Florin Opriș și Maria Florescu, în vârstă de 71 de ani, care este mama celui de-al doilea patron din realitate, cunoscutul Adi Munteanu. Cu ajutorul partenerilor de la Termene.ro, am încercat să realizăm o infografie cât mai clară cu firmele din grupul Janis, lucru destul de dificil, având în vedere că unele dintre firme sunt la rândul lor asociate în alte societăți din grup.

grupul janis
Click pentru a mări imaginea!

De asemenea, o căutare pe portalul instanțelor de judecată după firmele din grupul Janis arată că acestea au zeci de procese, în special cu Direcția de Finanțe, Primăria și foști angajați. De exemplu, Primăria a dat în judecată Janis Stuf, iar în decembrie 2014 Judecătoria Cluj-Napoca a decis: ”Admite in parte cererea formulata fata de SC Janis Stuf SRL, pe care o obliga la realizarea tuturor masurilor necesare in vederea izolarii fonice la punctul de lucru din Cluj-Napoca, P-ta Unirii, nr. 19.”

Noi la Cluj-Napoca avem probleme și un exemplu era clubul Janis. Cred că avem în instanță 36 de procese pentru a închide acest local până la respectarea normelor de siguranță și de sunet. După ce deschidem un proces, patronii deschis altă firmă la registrul comerțului și declară pe propria răspundere că totul este în regulă. Numai cu o lege dură mai putem face ceva. ISU ar trebui să poată acționa ca și ANAF -ul”, a declarat primarul Emil Boc, potrivit StirideCluj.ro

Tavanul din Janis Club este înțesat de tot felul de materiale inflamabile
Tavanul din Janis Club este înțesat cu tot felul de materiale inflamabile

Amintim că în martie 2010, clubul Janis Stuf, aflat atunci pe strada Victor Babeș și, după cum îi spune numele, plin de stuf, a ars în totalitate. Din fericire, incendiul s-a produs spre dimineață, când nimeni nu mai era în club. De asemenea, clubul My Way a ars, la rândul său, chiar în prima zi în care s-a deschis, în 6 decembrie 2008, iar un alt incendiu tot în acest club a mai avut loc în 5 mai 2009.

”Indeplinesc condițiile faptice pentru funcționarea legală si sigură, poate nu și pe cele birocratice”

I-am solicitat reprezentantului Janis, Adrian Munteanu, o poziție cu privire la precizările Prefecturii despre numeroasele cereri de autorizare depuse la primărie, iar acesta ne-a răspuns în scris: ”Aspectele legate de primarie nu au nicio legatura directa cu cele legate de ISU. Nu sunt in masura sa va raspund concret, nu ma ocup eu de aceste aspecte tehnice, dar pot sa va spun ca toate localurile noastre indeplinesc conditiile FAPTICE pentru functionarea legala si sigura, poate nu si pe cele birocratice. Hartii aveau insa si cei de la Colectiv…

Orice asociere a noastra cu situatia actuala generala e speculativa si pleaca fie de la o experienta veche (au trecut aproape 6 ani de la incendiul pt care nu am fost considerati vinovati de catre nicio institutie a statului, inclusiv de catre justitie), care ne-a adus, pe langa zeci de controale tematice (si nu numai) si un plus esential de experienta si responsabilitate, fie de la chestiuni care n-au legatura cu normele PSI, cum e si orarul de functionare. Va mai mentionez ca nu stiu ca firmele noastre sa fi pierdut vreodata un proces, iar dvs cred ca aveti destula incredere in justitia clujeana”

De asemenea, l-am întrebat pe reprezentantul Janis de ce are nevoied e 67 de firme? ”Legat de intrebarea cu numarul de firme, vorbim de 8 ani, timp in care am avut deschise si 10 localuri deodata. E dreptul nostru de a ne organiza activitatea cum dorim, atata timp cat – subliniez – totul e transparent si legal.”, a răspuns Munteanu.

Janis Club a postat pe pagina de Facebook fotografii cu ieșirile în caz de incendiu și stingătoarele din local.

Adi Munteanu (sursa foto ziardecluj.ro)
Adi Munteanu (sursa foto ziardecluj.ro)

Personaj controversat

Adrian Munteanu, patronul care nu apare în acte la Janis, a avut probleme cu legea, fiind inchis pentru inselaciune in anul 2005. Potrivit ziarului Adevărul, în timpul detenției, in 2007, Munteanu a cerut sa fie eliberat pe motiv ca are probleme in familie si a primit aprobare temporara, dar nu s-a mai intors la Gherla, fiind mai apoi cautat si gasit de polițiștii care l-au readus la Gherla. Din acel moment, el a mai stat un an după gratii, fiind eliberat în 2008, când a și înființat Janis Club. Sora lui Munteanu este avocata Ioana Laurențiu, asociată la casa de avocatură Laurențiu, Laurențiu și Asociații, care de altfel reprezintă societățile din grup în litigii.

Comments

comentarii

Numărul voturilor nule la alegerile din 9 iunie reprezintă 5,1% din voturile exprimate, faţă de 2019 când acesta a fost de 2,89%, fiind unul dintre procentele cele mai mari raportate la numărul de alegători care au participat la procesul electoral.... Citește mai mult
Gala de deschidere a ediției din 2024 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a fost anunțată ca fiind sold-out, promițând o seară plină de momente memorabile și surprize pentru toți participanții.... Citește mai mult

Lasă un răspuns