Noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul Marius Badea Tudose, spune în proiectul de management cu care a câștigat alegerile că ”independența Justiției trebuie și dovedită”
Președintele CSM în anul 2015 va fi Marius Tudose, care a fost ales astăzi cu majoritate de voturi în plenul consiliului. Judecătorul și-a convins colegii să-l voteze cu un proiect de management din care redăm câteva pasaje: ”În forma actuală, Consiliul Superior al Magistraturii a perseverat în maturizarea sa instituțională, fie de voie, fie de nevoie. Cu toate că, aparent, poziția Justiției – de putere în stat – poate fi apreciată ca una de maximă importanță, protejată prin însăși legea fundamentală, evenimentele ultimilor ani au dovedit că – deși se prezumă – independența justiției trebuie și dovedită. Efectivitatea și consistența acestui concept presupune materializare concretă, actuală și pertinentă, cu valoare de certitudine, atât pentru societate, cât și pentru sistemul judiciar.
În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii are o misiune perpetuă de a manifesta vigilență și reacție rapidă la orice fel de ingerințe, derapaje, influențe, manipulări ori diversiuni, fie că e vorba de jocuri de putere, interese de moment sau de grup, externe sau interne sistemului judiciar.
Fundamentul unei justiții autentic independente este dat nu numai de creația legislativă, ci, mai ales, de modul în care această creație este transferată din zona conceptuală în cea a realității efective, imediate și palpabile.
Fără calitate umană, perseverență, responsabilitate și pragmatism se poate construi, dar nu durează nimic, mai ales în Justiție. Iar Consiliul este dator să garanteze că aceste valori se regăsesc, în primul rând, la nivel de individ -prin dezvoltarea unor proceduri riguroase și aplicate de selecție, formare și promovare a magistraților dar și, prin sancționarea cu fermitate a abaterilor deontologice și disciplinare. Calitatea și gradul de pregătire profesională a resurselor umane este determinată în realizarea oricărui scop instituțional”
Priorități ale CSM pentru 2015
”Se impune reluarea și intensificarea demersurilor necesare inițierii, de către Ministerul Justiției, a procedurilor de modificare legislativă în legătură cu propunerile formulate de Consiliu în perioada 2011-2014 sau cele impuse prin decizii ale Curții Constituționale, precum și reevaluarea în termeni de actualitate a legilor Justiției (legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea sistemului judiciar și Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii) precum și a legii nr.567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate din instanțe și parchete în vederea propunerii de noi modificări legislative care să asigure, atât nevoia de acuratețe și predictibilitate, cât și punerea în acord cu realitățile din sistem.”
”De asemenea, consider că o prioritate a anului 2015 este și colectarea, analiza și promovarea propunerilor formulate de instanțe și parchete, celelalte instituții ale sistemului judiciar, pentru adaptarea unor prevederi ale noilor coduri la realitățile și necesitățile rezultate din aplicarea lor practică.
Continuarea procesului demarat în 2011 de raționalizare a instanțelor și parchetelor prin redesenarea hărții administrative judiciare, în vederea eficientizării și creșterii calității actului de justiție, fie prin rearondare administrativ judiciară (acolo unde este posibil acest lucru) de localități din raza de competență teritorială a unor instanțe și parchete în raza de competență teritorială a unor instanțe și parchete mai puțin aglomerate, fie prin desființarea de instanțe și parchete. ”
VEZI AICI întregul proiect de management al președintelui CSM
Prezent la ședința CSM, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că această instituţie trebuie să sancţioneze imediat orice atacuri, ingerinţe, derapaje şi imixtiuni în justiţie, indiferent dacă este vorba despre demnitari de cel mai înalt rang sau de exemplu un consilier comunal.
”Aşa cum am văzut cu toţii, unii politicieni nu s-au ferit să atace independenţa justiţiei. Luând în considerare aceste antecedente, ca şi misiunea dumneavoastră conferită de lege, de garant al independenţei justiţiei, trebuie să dovediţi în continuare că ştiţi să apăraţi reputaţia, onoarea şi independenţa colegilor şi a sistemului în ansamblul său”, le-a transmis preşedintele Iohannis, la şedinţa CSM, magistraţilor.
Potrivit şefului statului, ”CSM trebuie să aibă reacţii rapide şi să sancţioneze imediat orice atacuri, ingerinţe, derapaje şi imixtiuni în justiţie, indiferent dacă este vorba despre demnitari de cel mai înalt rang sau despre, de exemplu, un consilier comunal”.