fbpx

Noul decan al Facultății de Drept UBB Cluj: ”nu încurajez transferarea activității didactice în mediul virtual”

Noul decan al Facultății de Drept UBB Cluj, Șerban Diaconescu, a declarat recent că predarea online ”a reprezentat și o depersonalizare a relației dintre cadre didactice și studenți” și că ”nu încurajez transferarea activității didactice în mediul virtual”. Vezi mai jos argumentele decanului.

Întrebat într-un interviu pentru juridice.ro despre cursurile online din prezent dacă va fi acesta o metodă de predare spre care se va tinde,  Șerban Diaconescu a răspuns:

”Modul brusc și neașteptat în care a trebuit să ne adaptăm constrângerilor vremurilor de astăzi a reprezentat, fără îndoială, o provocare. A permis să explorăm, într-un sens, noi oportunități de comunicare și de diseminare a conceptelor. Însă a reprezentat și o depersonalizare a relației dintre cadre didactice și studenți, care, în opinia mea, este periculoasă pentru formarea viitorilor juriști.

O digitalizare excesivă a comunicării dintre profesor și student sau chiar a activității judiciare poate lipsi pe viitorii juriști de empatia cu viața socială necesară pentru a putea găsi justul și echitabilul în soluționarea problemelor juridice. Dreptul nu are menirea de a jongla cu concepte abstracte, ci de a soluționa probleme sociale, unele tot mai complexe datorită intensificării conexiunilor sociale între culturi și stiluri de viață diferite.

În lipsa interacțiunii umane, aplicarea dreptului riscă să devină rigidă, mecanică și să se îndepărteze de menirea sa.

Personal, nu încurajez transferarea activității didactice în mediul virtual. Rolul facultății nu este doar de a transfera cunoștințe și a forma competențe, ci și de a șlefui caractere și a forma modele, nu doar pentru mediul juridic, ci pentru întreaga societate.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina