fbpx
Acasă » JURISPRUDENȚĂ » Motivele pentru care a fost condamnat cu suspendare bărbatul care a accesat ilegal contul de Facebook al iubitei

Motivele pentru care a fost condamnat cu suspendare bărbatul care a accesat ilegal contul de Facebook al iubitei

La începutul anului, făcea ocolul țării știrea că un un bărbat, de 33 de ani, din Alba a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, după ce a accesat contul de Facebook al iubitei sale. Clujust.ro vă prezintă motivele pentru care instanța a pronunțat respectiva pedeapsă. 

Bărbatul este judecat pentru acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice şi transfer neautorizat de date informatice. El a fost condamnat de Tribunalul Alba la doi ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, hotărârea instanței nefiind definitivă.

Pe durata termenului de supraveghere, bărbatul va presta 60 zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria comunei Galda de Jos sau la Primăria comunei Cricău. Dosarul a intrat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, care va pronunţa decizia definitivă.

Inculpatul a fost acuzat că a intrat în contul de Messenger al prietenei sale, de unde a copiat discuţii private purtate cu alte persoane și pe care le-a postat, ulterior, pe pagina de Facebook a tinerei şi le-a transmis altor utilizatori ai reţelei. Potrivit documentelor de la dosar, el ar fi încercat astfel să se răzbune pe tânără, pe care o bănuia că avea o altă relaţie.

În declarația dată în fața organelor de urmărire penală, inculpatul O.M.V. a recunoscut săvârșirea faptelor reținute în sarcina sa.

”Acesta a declarat că, din cauza faptului că persoana vătămată îl evita constant și nu-i spunea adevărul cu privire la situația ei, în sensul că ar fi avut și o altă relație în afară de prietenia cu el, a devenit foarte gelos.

În data de 24.01.2018, în timp ce se aflau împreună la localul Lutsch 2000 din județul Alba, persoana vătămată l-a rugat pe inculpat să-i închidă pe o perioadă de 7 zile contul Facebook, aspect pe care acesta l-a și reali zat. În acel moment inculpatul a văzut parola de acces a persoanei vătămate la contul său de socializare.

După data de 24.01.2018, suspectul nu a mai vorbit cu persoana vătămată, dar din cauza geloziei a hotărât să se răzbune. A decis ca pentru început să acceseze fără drept contul Facebook al acesteia și să vadă dacă are discuții cu alte persoane, lucru pe care l-a făcut în data de 30.01.2018 în timp ce se afla la serviciu, respect iv în incinta ….

Folosind parola, inculpatul a accesat fără drept contul Facebook al persoanei vătămate, a văzut discuțiile utilizatorul ”M…”, apoi le-a expediat către utilizatorii T.B și N.J.

După ce a intrat pe contul Facebook al persoanei vătămate, inculpatul a modificat parola de acces de două ori întrucât o uitase pe prima modificată. În total, acesta a accesat în 4 rânduri de pe telefonul său marca HTC One Dual Sim Build/LRX22G, fără drept contul Facebook al persoanei vătămate în data de 30.01.2018 între orele 09.30 și 15.00.”, se arată în dosar.

În motivarea Sentinței penale nr. 183/2018 se arată cum a fost stabilită pedeapsa și modul de execurare:

”La individualizarea judiciară a pedepsei pe care o va aplica inculpatului, instanța va avea în vedere criteriile generale de individualizare consacrate de art. 74 Cod penal, respectiv limitele pedepsei reduse conform art. 396 alin.10 Cod procedură penală și ale art. 360 al. 1,2,3 Cod penal ( acces ilegal la un sistem informatic ) – închisoarea de la 2 la 7 ani, ale art. 362 Cod penal (alterarea integrității datelor informatice), precum și ale art. 364 Cod penal (transfer neautorizat de date informatice) – închisoarea de la 1 la 5 ani – gradul de pericol social concret al faptei săvârșite – apreciat de instanță ca fiind unul ridicat – modul și mijloacele de săvârșire – prin accesarea contului de facebook al persoanei vătămate, fără drept, urmat de restricționarea accesului și ulterior de transferarea datelor către alte persoane , forma de vinovăție – intenția directă, împrejurările în care aceasta a fost comisă (pe fondul unei relații de prietenie cu persoana vătămată și din dorința de răzbunare pe aceasta din cauza deteriorării relației) , dar va ține cont totodată de faptul că scopul pedepsei este în primul rând prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni prin reeducare și îndreptare și nu numai prin constrângere, de atitudinea sinceră și cooperantă de care inculpatul a dat dovadă pe parcursul procesului, de faptul că se află la prima confruntare cu legea penală, că a recunoscut și regretă săvârșirea fapte lor .

În consecință, Tribunalul apreciază că aplicarea unei pedepse orientate spre minimul special prevăzut pentru infracțiun ile de acces ilegal la un sistem informatic , alterarea integrității datelor informatice și transfer neautorizat de date informatice , cu reținerea dispozițiilor art.396 alin.10 Cod procedură penală răspunde atât scopului, cât și principiului proporționalității între gravitatea concretă a pericolului social al fiecărei fapte și datele personale ale inculpatului, pe de o parte și sancțiunile aplicate, pe de altă parte.

Pentru toate considerentele expuse, instanța îl va condamna pe inculpatul O.M.V, la:

-1 an și 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic, prev. de art. 360 al. 1,2,3 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și art. 396 alin.2 și 10 Cod procedură penală

-1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de alterarea integrității datelor informatice, prev. de art. 362 Cod penal,  cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și art. 396 alin.2 și 10 Cod procedură penală

-1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de transfer neautorizat de date informatice, prev. de art. 364 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și art. 396 alin.2 și 10 Cod procedură penală

În baza art. 38, 39 alin.1 lit.b Cod penal va contop i pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 1 an și 4 luni închisoare la care se adaugă un spor de 8 luni închisoare (1/3 din totalul celorlalte pedepse) urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 2 ani închisoare .

În ceea ce privește individualizarea judiciară a executării pedepsei pe care o va aplica inculpatului, instanța apreciază că, chiar fără executarea pedepsei în regim de penitenciar, acesta nu va mai săvârși infracțiuni, având în vedere vârsta tânără a inculpatului, conduita sinceră a acestuia pe parcursul procesului, faptul că nu are antecedente penale și are un loc de muncă stabil, precum și împrejurarea că a conștientizat consecințele faptelor sale, aspecte care au format convingerea instanței că conduita adoptată în cursul lunii ianuarie a anului curent , nu caracterizează persoana inculpatului, care nu va mai reitera un asemenea comportament.

Pentru toate aceste motive și, fiind îndeplinite și celelalte condiții prevăzute de art. 91,92 Cod penal, instanța va dispune suspendarea executării pedepsei sub supravegherea Serviciului de Probațiune A___, pe o perioadă de 2 ani, ce constituie termen de supraveghere.

În baza art. 93 alin. 1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, condamnatul va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

În baza art. 93 alin. 2 lit. b din Codul penal va impune inculpatului OMV să execute obligația de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate.

În baza art. 93 alin. 3 Cod penal pe durata termenului de supraveghere inculpatul va presta un număr de 60 zile de muncă neremunerată în folosul comunității la una dintre următoarele instituții comunitare:

– Primăria Comunei Galda de Jos, jud. A___

– Primăria Comunei Cricău, jud. A___

În baza art. 404 alin. 2 Cod procedură penală va pune în vedere inculpatului consecințele nerespectării obligațiilor sau ale săvârșirii de noi infracțiuni.”

În cauză nu a fost exercitată acțiune civilă.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina