fbpx
Mașina implicată în accident (sursa foto luju.ro)

Motivarea condamnării judecătoarei care a ucis un om pe trecerea de pietoni: ”nu și-a asumat nici un moment responsabilitatea pentru comiterea acestei fapte”

Clujust vă prezintă motivarea deciziei Curții de Apel Cluj prin care o judecătoare de la CA Alba Iulia a fost condamnată la 2 ani închisoare cu suspendare pentru că a ucis cu mașina un bărbat pe trecerea de pietoni. Instanța a reținut culpa exclusivă a inculpatei și că ”nu și-a asumat nici un moment responsabilitatea pentru comiterea acestei fapte ilicite”. Sentința a fost confirmată de Înalta Curte. În privința daunelor către familia victimei, judecătoarea inculpată s-a înțeles prin tranzacție înafara procesului.

ÎCCJ a menținut sentința Curții de Apel Cluj, prin care judecătoarea Cristina Gheorghina Nicoară a fost condamnată la 2 ani închisoare cu suspendare pe un termen de 3 ani pentru ucidere din culpă. De asemenea, a obligat inculpata sa frecventeze un program de de reintegrare sociala derulat de catre serviciul de probatiune sau organizat în colaborare cu institutii din comunitate și să presteze o munca neremunerata în folosul comunitatii pe o perioada de 80 zile la Primaria municipiului Alba Iulia sau Biblioteca Judeteana Alba.

Parchetul nici nu a atacat sentința de la fond, ci doar Nicoară și firma de asigurări în privința daunelor către spitalul unde a fost internată victima.

Motivarea sentinței Curții de Apel Cluj este următoarea:

”Așa cum s-a reținut și prin actul de sesizare al instanței evenimentul rutier soldat cu moartea victimei, se datorează exclusiv culpei inculpatei, care a încălcat prevederile dispozițiile art. 135 lit h din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 care stipulează că: conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere… pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat marcat și semnalizat corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat lui , precum și dispozițiile art. 35 alin 1 din OUG nr. 195/2002, conform căruia participanții la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluența și circulația, să nu pună în pericol viața sau integritatea corporală a persoanelor .

Fapta inculpatei întrunește toate elementele constitutive ale infracțiunii de ucidere din culpă prevăzută și pedepsită de art 192 alin 1 și 2 din C p.

Constatând dincolo de orice dubiu vinovăția inculpatei, vom dispune condamnarea acesteia la o pedeapsă de 2 ani închisoare

La individualizarea pedepsei aplicate inculpatei, instanța fondului a avut în vedere criteriile generale de individualizare a pedepselor, gradul de pericol social concret al faptei deduse judecății, împrejurările în care aceasta a avut loc, urmarea produsă,- decesul unei persoane, conduita inculpatei pe parcursul procesului penal, inculpată care nu și-a asumat nici un moment responsabilitatea pentru comiterea acestei fapte ilicite, manifestând însă preocupare pentru starea de sănătate a victimei, iar după decesul acesteia, față de familia victimei, lipsa antecedentelor penale, faptul că este o persoană integrată în societate.

Raportat la toate aceste aspecte, instanța a apreciat că scopul pedepsei poate fi atins și fără privarea de libertate a inculpatei, constatând în plus că sunt întrunite toate cerințele art. 91 cp.

Astfel, s-a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepsei aplicate, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, pe care-l apreciem suficient pentru a-și atinge scopul.

Pe durata termenului de supraveghere, inculpatei i s-a impus măsurile de supraveghere prev de art 93 alin1 lit a-e,  precum și dispozițiile art. 93 alin 2 cp, respectiv inculpata să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate, iar în baza prev art 93 alin 3 cp, s-a dispus ca inculpata să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 80 zile, fie la Primăria Municipiului Alba Iulia, biblioteca județului Alba”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns