Mor cu sentințele de despăgubiri în mână. Șeful ANRP, asaltat de bătrâni la Cluj

Zeci de bătrâni cu sentințe de despăgubiri pentru proprietățile confiscate de comuniști s-au întâlnit  cu președintele Autorității pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), George Băeșu. Au plecat de la întâlnire la fel de nelămuriți. Oamenii se tem că vor muri și nu-și vor vedea banii la care au dreptul.

oameni dezbatere anrp prefectura cluj (8)

Asaltat cu întrebări despre problemele legate de restituiri și despăgubiri, șeful ANRP, George Băeșu, a dat de înțeles că problma pleacă de la primari care nu respectă legea. ”Dumneavoastră știți câți primari o să dea bani înapoi în țara asta? Mulți tare de tot!”, a afirmat Băeșu.

Numai că pe Elena Ciora, în vârstă de 76 de ani, din Mănăștur, nu o încălzește cu nimic că vor răspunde primarii. ”Pe mine nu m-a lămurit cu nimic. Ce-mi spune mie care cât o furat? Nouă ne-o luat un hectar de pământ de sub blocuri. Dacă v-o dar dumneavoastră 5 bani, ne-o dat și nouă. N-am primit nimic pe terenu ce l-o luat colectivul și s-o făcut blocuri pe el. Casa ne-o demolat, ne-o scos ca pe hoți! O venit procuratura, poliția, de la primărie cu oameni să ne ieie hainele să le pună în mașină să ne mute. Ne-o mutat într-un confort unic, cu un pic de balcon, mă rog.. și n-am mai zis nimic. Am rămas chiriași. Asta a fost în 77.  În 2001 am făcut hârtii, le-am pus la dosar și nu mai știm nimic.”

 oameni dezbatere anrp prefectura cluj (14)

”Bărbatul meu are 82 de ani și abia umblă. Asteptăm, murim din lume și n-avem nimic…așa e”, spune bătrâna Elena Ciora

 Băeșu l-a pus pe un subaltern să adune plângerile oamenilor în scris și a promis că le va da răspunsuri. oameni dezbatere anrp prefectura cluj (7)

O profesoară spune că mama ei a murit așteptând despăgubirile.  ”Mama mea a asteptat 20 de ani să i se restituie sau să primească ceva bani după proprietatea demolată in timpul comunistilor. Nimic!. A murit, am moștenit noi, au trecut trei ani de atunci, de când a murit mama, și tot nimic. Cu hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă. De asta am venit la ședință”, Mariana Neamțu (foto).

george baesu clujust.ro
Șeful ANRP, George Băeșu (foto), le-a spus oamenilor că se dau banii în tranșe. ”Stimată doamnă, nu există la acest moment, vă spun fără cea mai mică teamă de a greși, nu există la acest moment nicio hotărâre judecătorească, a cărei aplicare noi să nu o fi început! Există în schimb un lucru nu care nu se înțelege, un lucru care deranjează. Sunt mulți oameni..Legea ne-a obligat să soluționăm dosarele. Dacă Legea 165 din 2013 ar fi spus ANRP-ului să vi se dea despăgubiri în sumă de… deja ați fi primit prima tranșă. Pentru că legea 165.. Eu sunt unul dintre cei care a lucrat la lege și alți câțiva colegi. Noi înainte să scriem la lege ne-am interesat de toate situațiile care apar în practică. Și știam că sunt hotărâri judecătorești în care instanța ne-a obligat și a stabilit suma. Și am spus în lege că în toate dosarele aprobate anterior și în toate dosarele în care instanța, fie în contradictoriu cu mine, fie în contradictoriu cu primăria, a stabilit îndinderea dreptului și a spus că dosarul ăla face 5 lei, noi plătim în 5 tranșe”.

batran la prefectura cu anrpOamenii nu-l mai cred. „Îs povești. Domnul presedinte sau director la ANRP vorbește cazuri generale nu concrete. Pe mine nu m-a lămurit. Am vreo trei dosare la ANRP de restituire sau despăgubri, căci terenul conform hotărârii judecătorești este ocupat, și aștept din..am solicitat terenul în 2005. Din 2011 am dosarul depus la ANRP și nimic. De ce ANRP-ul nu a făcut un inventar a tuturor dosarelor pentru despăgubire și să stabilească ordinea. Număru 1 cutare, numărul 2 cutare. ”, spune Vasile Zecan.

Comments

comentarii

Legendele tenisului mondial Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep şi Andrei Pavel, au făcut show, sâmbătă, într-un meci de dublu care i-a încântat pe spectatorii prezenți la Sports Festival.... Citește mai mult
Au mai rămas câteva zile până la vacanța de vară. Ultima zi de școală pentru elevi și preșcolari este vineri, 21 iunie.... Citește mai mult

Lasă un răspuns