fbpx

MJ a revenit asupra eliminării dosarelor de trafic de persoane de pe portalul instanțelor. Se anonimizează numele victimelor

Ministerul Justiției a anunțat că se vor anonimiza numele vitimelor infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori. Asta după ce în septmbrie anunțase că se vor șterge dosarele din portalul instanțelor, iar presa a atras atenția că astfel opinia publică nu va mai afla de proxeneți.

”Ministerul Justiției a dezvoltat o nouă funcție a aplicației ECRIS, care permite, la replicarea pe portalul http://portal.just.ro/anonimizarea numelui unei singure părți din dosarele privind traficul de persoane (L.678/2001, art. 12 și art. 210 NCP) și traficul de minori (L.678/2001, art. 13 și 211 NCP)în speță numele victimelor infracțiunilor.

După anonimizare, numele victimelor vor fi înlocuite cu un text de protejare.

Funcția se poate utiliza atât pentru dosarele noi, cât și pentru dosarele deja înregistrate, care sunt publicate pe portalul instanțelor. Pentru dosarele care au fost bifate anterior în mod automat ca și confidențiale și nu s-au publicat pe portal, funcția de anonimizare a numelui uneia dintre părți se poate utiliza, dar în aceste dosare trebuie mai întâi să se de-bifeze bifa de dosar confidențial.

Această funcție, care se poate folosi și în alte dosare, indiferent de obiect, atunci când instanța consideră că se impune anonimizarea numelui uneia dintre părțile unui dosar, a fost deja inclusă în aplicația ECRIS și a fost transmisă instanțelor judecătorești spre aplicare în prima săptămână a lunii noiembrie.

Cu această ocazie, Ministerul Justiției a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să întreprindă demersurile necesare pentru a emite o hotărâre a CSM prin care să se instituie în sarcina instanțelor obligația de a își organiza activitatea de înregistrare a dosarelor, într-un mod care să permită anonimizarea numelui victimelor de la momentul introducerii pentru prima dată a datelor despre dosar în sistemul informatic ECRIS și emiterea numărului de dosar, dar și actualizarea publicării dosarelor în care au fost anonimizate ambele părți.”, a transmis MJ.

În septembrie, Ministerul Justiție comunca că dosarel vor fi șterse cu totul:

” La solicitarea ANITP (Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane) privind anonimizarea datelor cu privire la victimele traficului de persoane, în data de 18.10.2018, Comisia de actualizare a nomenclatoarelor aferente aplicației ECRIS și a celorlalte aplicații cu specific judiciar utilizate de instanțele de judecată a decis, în ceea ce privește obligația de publicare a dosarelor pe portalul instanțelor de judecată (portal.just.ro), ca dosarele ce au ca obiect: traficul de persoane (L. 678/2001 art. 12), traficul de minori (L. 678/2001 art. 13), traficul de persoane (art. 210 NCP), traficul de minori (art. 211 NCP)

– să fie eliminate din cuprinsul acestei platforme;

– dosarele noi să nu mai fie evidențiate.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns