fbpx
Acasă » ȘTIRI » Ministrul Toader a anunțat că protocolul prin care sunt plătiți avocații din oficiu va fi reactualizat

Ministrul Toader a anunțat că protocolul prin care sunt plătiți avocații din oficiu va fi reactualizat

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, astăzi, că protocolul prin care sunt remunerați avocații din oficiu va fi reactualizat, o prima formă fiind finalizată maine.

Ministrul s-a întâlnit cu reprezentanții Uniunii Naționale a Barourilor din România în Comisia de abuzuri din Parlament. La ieșire, Tudorel Toader a spus că le-a cerut avocaților justificarea majorărilor pentru a le putea solutiona cererile și că proticolul va fi reactualizat.

“Exista un protocol din 2008 actualizat in 2015, dupa 7 ani si o criza, majorandu-se onorariile avocatilor din oficiu cu 30%.  Demersul de reactualizare a protocolului din 2015 – protocolul din 2015 venea la un an dupa ce au intrat in vigoare codurile penale si la mai multi de la intrarea codurilor civile – prin introducerea Ministerului Public care sa plateasca onorariul de la urmarire penala si a altor servicii este cat se poate de firesc. Orice cheltuiala trebuie justificata. I-am chemat sa vina sa justifice, sa imi arate, sa putem fundamenta majorarea de salariu. Maine vom da o prima forma protocolului”, a declarat Tudorel Toader, citat de Stiripesurse.ro

În comisie, ministrul Tudorel Toader a spus că statul român a plătit, în ultimii zece ani, aproape 89 de milioane de euro avocaţilor desemnaţi din oficiu.

“Am aici o statistică a sumelor plătite de la bugetul statului drept onorarii din oficiu, de la 2008, de la primul protocol, până la 2018. Am sumele defalcate pe ani, dar totalul este 88.893.143 de euro. Asta este suma care mie îmi apare, primită de la minister, că a fost plătită drept onorarii din oficiu”, a afirmat Tudorel Toader, marţi, în comisia pentru abuzuri din Parlament, conform news.ro.

Acesta a adăugat că remarcă “un trend descrescător” în ceea ce priveşte serviciile prestate de avocaţii desemnaţi din oficiu în totalul serviciilor avocaţiale.

“Am mai observat că asistenţa juridică gratuită – nu am explicaţia – are, aşa să mă exprim, un trend uşor descrescător : 0,18%, 0,15%, 0,13% ca pondere în totalul serviciilor avocaţiale care sunt prestate la organele judiciare”, a mai arătat ministrul Justiţiei.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina